Прийняти новий Порядок видалення дерев в місті

ЕКОЛОГІЯ

Цього зимово-весняного періоду активно видалялись дерева в об’єктах природно-заповідного фонду, а також дерева, що не мають спеціального охоронного статусу, по дозвільних документах в яких є суперечності із законодавством України.
Зокрема за ПКМУ №1045 від 01.08.2006 р. в комісію для обстеження зелених насаджень має бути включений представник територіального органу Держекоінспекції. Проте за прийнятою практикою в місті, представник Держекоінспекції не включається в комісію, а включається представник Управління екології та природних ресурсів Чернівецької ОДА. Рішенням виконкому ЧМР від 23.01.2007 року №17/1 «Про порядок видалення дерев, кущів, газонів і квітників у м. Чернівціях та затвердження постійно діючої комісії з питань обстеження зелених насаджень» до складу комісії не включений представник Держекоінспекції, що суперечить ПКМУ №1045 від 01.08.2006 р. Мабуть, Чернівці -- єдине місто з такою особливістю. Також в актах обстеження не зазначається причина набуття деревами незадовільного якісного стану, як вимагається постановою. Загалом місцевий Порядок видалення зелених насаджень від 23.01.2007 року №17/1 в деяких частинах застарів та недостатньо деталізований.
Пропонуємо:
1. Визнати таким, що втратив чинність, діючий Порядок.
2. Скасувати або закрити всі видані ордери на видалення зелених насаджень, які суперечать законодавству.
3. Розробити та прийняти новий Порядок, в якому будуть такі змістовні частини:
- до складу комісії включається представник Держекоінспекції, також включається представник наглядової ради користувача території на якій відбуватиметься обстеження зелених насаджень, якщо такий орган був створений;
- у разі знесення аварійних, сухостійних і фаутних дерев комісія протягом п’яти робочих днів з’ясовує причину набуття деревами такого стану, про яку зазначається в складеному комісією акті; {Згідно абзацу дев’ятого пункту 4 ПКМУ №1045 від 01.08.2006 р.}
- дерева які підлягають видаленню клеймуються (маркуються) комісією з обстеження зелених насаджень по методиці розробленій компетентним органом (департаментом ЖКГ);
- копія ордеру на видалення зелених насаджень та акт обстеження зелених насаджень підлягає оприлюдненню на офіційному веб-порталі Чернівецької міської ради в день видачі ордеру;
- охороні та ВІДНОВЛЕННЮ підлягають усі зелені насадження в межах території Чернівецької міської ради під час проведення будь-якої діяльності, крім зелених насаджень, які висаджені або виросли самосівом в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільчих пунктів і пристроїв; {Згідно частини першої статті 28 ЗУ «Про благоустрій населених пунктів» від 06.09.2005 р., та пункту 7.1. Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах, затверджених Наказом № 105 від 10.04.2006}
- не допускається видалення зелених насаджень об’єктів природно-заповідного фонду, екзотичних і рідкісних зелених насаджень, за винятком випадків: 1) ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації; 2) реконструкції або капітального ремонту об’єкта благоустрою;
- реконструкція об’єктів природно-заповітного фонду, екзотичних і рідкісних зелених насаджень, в тому числі заказників, пам’яток природи, ботанічних садів, дендрологічних парків, зоологічних парків та парків-пам’яток садово-паркового мистецтва провадиться за проектами, що розробляються спеціалізованими науковими та проектними установами і затверджуються органами, у підпорядкуванні яких перебувають ці парки, після проведених громадських слухань згідно ПКМУ №555 від 25.05.2011 р.; {За мотивами абзацу першого частини четвертої статті 38 Закону України «Про природно-заповідний фонд України»}
- у період масового розмноження диких тварин, з 1 квітня до 15 червня, забороняється проведення робіт з видалення зелених насаджень, за винятком випадків ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації; {Згідно частини п'ятої статті 39 в редакції ЗУ «Про тваринний світ»}
- з територій, відведених під забудову населених пунктів, підприємств, споруд та інших об'єктів, будівництво доріг, трубопроводів, ліній електропередачі і зв'язку, рідкісні рослини і такі, що перебувають під загрозою зникнення, повинні бути пересаджені на ділянки з однотипними умовами місцезростання. Пересаджувати такі рослини зобов'язані юридичні або фізичні особи, які здійснюють цю забудову. {Згідно четвертому абзацу статті 27 ЗУ «Про рослинний світ»}
- про використання вирубаної деревини зазначається в ордері на видалення зелених насаджень {Згідно наказу від 12.05.2009 р. №127 «Про затвердження Методики визначення відновної вартості зелених насаджень»}
4. Розробку нового Порядку здійснювати із залученням профільних наукових та науково-дослідних організацій, окремих експертів та спеціалістів, представників громадських організацій, депутатів та інформуванням громадськості про суть змін, і можливістю бажаючим долучитись до робочої групи розробників.

Одним з варіантів вирішення ситуації суперечливості законодавству є скасування діючого Порядку без прийняття нового. Існують населені пункти в яких немає прийнятого місцевого Порядку, зокрема міста Вінниця та Кропивницький, в цих містах видалення зелених насаджень відбувається за постановою КМУ №1045 від 01.08.2006 р. Але вважаємо що додаткова деталізація загальнодержавної постанови в новому Порядку, з врахованими викладеними змістовними частинами, вплине на бережливіше поводження із зеленими насадженнями міста та дозволить забезпечити збереження дерев від недоцільного видалення.
Весь текст робочого проекту рішення можна подивитись за посиланням:
Закликаємо чернівчан до обговорення та підтримки петиції!

Шановний Олександре Григорійовичу !
Електронну петицію №84 з приводу прийняття нового Порядку видалення дерев в місті, що набрала 251 голос, департамент житлово-комунального господарства міської ради попередньо розглянув спільно з управлінням контролю за благоустроєм міста за Вашою участю.
На виконання протокольного рішення Чернівецької міської ради № 312/21 від 02.02.2017 року «Про розгляд електронних петицій» департамент житлово-комунального господарства міської ради готує проект рішення міської ради для розгляду на черговому сесійному засіданні ради.
Пропонуємо автору петиції та уповноваженим ним особам долучитися до підготовки зазначеного проекту рішення міської ради та проекту нової редакції Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у м. Чернівці, формування складу постійно діючої комісії з питань обстеження зелених насаджень.
Про дату та час розгляду петиції на сесії міської ради Вас буде повідомлено додатково.

Петицію підписали 254 особи з 250 необхідних.