На підтримку проекту реконструкції Проспекту Незалежності

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Останній місяць в соцмережах активно обговорюється та критикується ремонт Проспекту Незалежності. Чернівчани невдоволені такими нововведеннями, як острівці безпеки; антикишені на зупинках громадського транспорту, пішохідних переходах та заїздах/виїздах; звуження поворотів на прилягаючі вулиці. Найбільше обурення викликає те, що забрали паркомісця навпроти поліклініки.

Таке обурення громади можна зрозуміти, оскільки дані проєктні рішення є новими та революційними для нашого міста. Особливо обурюються автомобілісти, оскільки вважають, що такі новації зменшать пропускну здатність вулиці і вона буде стояти в заторах.

Проте, багато чернівчан чомусь не помічають, що Проспект Незалежності є аварійним. Дуже часто на ньому збивають пішоходів прямо на переходах. Також трапляються ДТП на перехрестях. Для підтвердження цих слів надаю деяку кількість посилань про ДТП на даній вулиці за останні 5 років:
- https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/u-nichniy-dtp-na-prospekti-nezalezhnosti-travmuvalasya-divchina-foto-46309 - ДТП на перехресті з вул. Небесної Сотні;
- https://pogliad.ua/news/chernivtsi/na-prospekti-nezalezhnosti-u-chernivcyah-zishtovhnulisya-legkovik-i-miniven-367803 - саме звичайне ДТП;
- https://pogliad.ua/news/chernivtsi/u-chernivcyah-na-pishohidnomu-perehodi-zbili-velosipedista-334970 - збили велосипедиста на переході;
- https://molbuk.ua/chernovtsy_news/107546-u-chernivcyakh-legkovyk-z-polskymy-nomeramy-zbyv-cholovika-na-pishokhidnomu-perekhodi-foto.html- збили пішохода на переході;
- https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/dtp-na-prospekti-nezalezhnosti-zbili-lyudinu-foto-5677 - знову збили пішохода на переході;
- https://molbuk.ua/chernovtsy_news/115255-pishokhoda-pidnyalo-do-troleybusnykh-liniy-u-chernivcyakh-na-zebri-legkovyk-vazhko-travmuvav-cholovika.html - чергове ДТП, де збили пішохода на переході;
Даний список далеко не вичерпаний.

Саме ці "дивні та безглузді" рішення проєктантів покликані змінити дану ситуацію та зробити вулицю більш безпечною для всіх учасників руху. Острівці безпеки, антикишені, звуження заїзду в повороти - це все перевірені теорією та практикою методи за допомогою яких підвищується безпека та, як не дивно, пропускна здатність вулиць. Ці методи вже десятки років використовують всі країни ЄС, навіть країни, колишнього соц. табору де підходи та принципи будівництва інфраструктури були схожі на СРСР: Польща, Румунія, Словаччина, Чехія. Якщо подивитись на кількість ДТП і смертність внаслідок ДТП в країнах ЄС то вона значно нижча ніж в Україні (https://zaxid.net/smertnist_na_dorogah_ukrayini_vsemero_vishha_nizh_u_krayinah_yes_n1464870). Всі нововведення не просто "взяли з неба". При розробці проєкту однозначно вивчали та аналізували транспортні потоки, проводити комп'ютерне моделювання. Обласні центри України також вже почали будувати острівці безпеки та антикишені. Зокрема, такі міста, як Івано-Франківськ, Львів, Вінниця, Луцьк (фото нижче саме звідти).

Я впевнений, що після реконструкції кількість ДТП на Проспекті Незалежності зменшиться. І ми зможемо порівняти, як було до реконструкції та після. Зокрема, можна буде запропонувати Нацполіції дати статистичні дані по кількості ДТП за два роки до реконструкції та за два після. Нововведення - це завжди неприємно та дивно, проте корисно.

Тому, прошу, департамент ЖКГ, міських депутатів, міського голову, чернівчан підтримати даний проєкт та сприяти його реалізації задля підвищення рівня безпеки та комфорту містян.

Дата створення:

Станом на 16 грудня петицію підписали 48 осіб з 250 необхідних.