+ ще 183 громади!

СКВЕР ЧЕРНІВЧАН НА ПРОСПЕКТІ НЕЗАЛЕЖНОСТІ

Прошу розглянути таку пропозицію.
У саду, розташованому за будинком 84а, що на проспекті Незалежності, 1-2 серпня проводилися роботи, які офіційно були названі санітарними. У результаті було знищено чимало здорових дерев. Вважаю, що роботи проводилися з порушеннями ч. 1 ст. 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів».
Знищених дерев уже не повернути. Натомість пропоную міській владі, аби реабілітуватися в очах мешканців і бути корисними сучасникам та прийдешнім поколінням, розпорядитися щодо засадження вказаної територію деревами (у відповідний сезон). Пропоную створити на вказаній території сквер – з акцентом на екологічності і залученням відповідних фахівців. Провести грамотний, професійний зонінґ; прокласти доріжки з максимальним збереженням трав’яного покриву; спланувати, які дерева і кущі тут будуть висаджувати; встановити антивандальні лавиці та сміттєві урни; провести економне, екологічне освітлення.
Крім всього, пропоную надати цьому проекту концептуальності, визначивши його як «Сквер чернівчан усіх часів». Такий сквер буде не просто зоною міського відпочинку а й сприятиме розвитку культурного дозвілля містян та туризму. Відомо, що історію міста пов’язують здебільшого з історичним середмістям та деякими околицями. І власне, лише вказані частини міста демонструють туристам, у них зосереджене культурне життя. Але ж і новіші міські райони є частиною чернівецької історії, пов’язані з різними цікавими історіями, людьми, долями. Проспект Незалежності – не старий район, але і, звісно, не найновіший, тому він найкраще підходить для концепції єдності різних поколінь, різних історичних епох, різних урбаністичних традицій. Зрештою, такому баченню сприяє і особистість архітектора Михайла Шевченка, який спроектував проспект і водночас був людиною, що реставрувала резиденцію митрополитів після пожежі.
У «Сквері чернівчан усіх часів» можна було б встановити пам’ятник чернівчанам у вигляді кульбаби, про який я писала раніше, і основна концепція якого полягає у тому, що чернівчани у різні часи, як насіння кульбаби, «розліталися» світом (хто ближче, хто далі), але всюди приживалися, проростали, часто досягаючи успіхів у різних сферах науки, культури, громадсько-політичного життя тощо. Зрештою, на основі такого скверу можна продумати систему брендів Чернівців, яка б інтегрувала мешканців міста в історію, культуру, а також тала б ще одним туристичним об’єктом.
Крім того, такий сквер став би ще одним громадським майданчиком, на якому можна було б проводити культурні заходи для дітей та дорослих. І просто він би став місцем комунікації чернівчан. А найголовніше, у такий спосіб можна вшанувати пам’ять чернівчан, які були до нас, залишити чудову пам’ять про себе прийдешнім поколінням і об’єднати сучасників.

Інга Кейван, кандидат філологічних наук, корінна мешканка Чернівців.

Шановна Інго Іларіївно!

Електронна петиція №74 «Сквер чернівчан на проспекті Незалежності», яка набрала 252 голоси, була попередньо розглянута в департаменті житлово-комунального господарства міської ради 02.09.2019р. за участю представників департаменту житлово-комунального господарства міської ради, тресту зеленого господарства та протизсувних робіт, громадських активістів, члена виконавчого комітету Чернівецької міської ради Босовик С.М. у Вашій присутності.
Міський голова Олексій Каспрук до впровадження проекту з облаштування Скверу чернівчан на проспекті Незалежності доручив департаменту житлово-комунального господарства провести роботи з благоустрою зазначеної території, створення комфортних умов для відпочинку чернівчан.
На виконання протокольного рішення Чернівецької міської ради № 312/21 від 02.02.2017 року «Про розгляд електронних петицій» департаменту житлово-комунального господарства міської ради доручено підготувати проект рішення міської ради для розгляду електронної петиції №174 на черговому сесійному засіданні ради. Про дату та час розгляду петиції на сесії міської ради Вас буде повідомлено додатково.