Щодо недопустимості передачі землі Московському патріархату без громадського обговорення

Як представник громадськості міста Чернівці я обурений тим, що міська влада може передати у постійне користування Московському патріархату земельну ділянку, в історичній частині Чернівців.

За часів Незалежності України, Українська православна церква Московського патріархату (далі УПЦ МП), так чи інакше, закріпилася у 70% відсотках релігійних споруд (церков) Чернівців, які збереглися після радянської влади.

Виходячи з цього, виникає враження про упереджене ставлення міської влади до окремих релігійних конфесій. Це є недопустимим в умовах світської моделі української держави.

Передачі землі або споруд, що належать громаді міста та мають виключне історичне та культурне значення, повинна обговорюватися публічно. На слуханнях громадськість повинна дати оцінку внеску тієї чи іншої релігійної організації в українську культуру, традиції та соціум.

Також хочу зазначити, що український уряд усіляко вітає процес об'єднання українського православ'я. Так, 16 червня 2016 р. український парламент звернувся до Вселенського патріарха Варфоломія щодо надання автокефалії православній церкві в Україні (постанова #4793). Створення преференції для тої чи іншої конфесії суперечить національній політиці, а також може вплинути на подальший процес об'єднання українського православ’я.

До кінця збору підписів залишилось:

Станом на 6 грудня петицію підписали 82 особи з 250 необхідних.