Пішохідні переходи на Південно-кільцевій вулиці

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

На вулиці Південно-кільцева трапляється дуже багато випадків наїзду транспортних засобів на пішоходів. Особливо на пішохідному переході біля будівлі Кварц. Так само там часто трапляються ДТП за участі водіїв що нехтують правилами дорожнього руху.

Для того щоб змусити водіїв скидати швидкість та підвищити безпеку пішоходів переходи повинні бути вище загального рівня асфальтного покриття. Це змусить водіїв зменшувати швидкість. Така практика широко використовується в світі.

Прошу міське управління розглянути дану петицію та прийняти відповідні дії якомога швидше, це може зберегти життя та здоров'я жителів міста.

Приклад пішохідного переходу є в доданих зображеннях.

Шановний Богдане Вадимовичу!

Електронну петицію №01 щодо облаштування пішохідних переходів на вулиці Південно-Кільцевій розглянули працівники департаменту житлово-комунального господарства, а також постійно діюча комісії з питань організації роботи громадського транспорту та безпеки дорожнього руху в м.Чернівці, до складу якої входять працівники структурних підрозділів міської ради, Головної автотранспортної інспекції з безпеки на наземному транспорті в Чернівецькій області, Головного управління Національної поліції в Чернівецькій області, управління патрульної поліції в м.Чернівцях, депутати міської ради та представники громадських організацій.
Повідомляємо, що пунктом 1.10. Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001р. № 1306 визначено значення терміну пішохідний перехід - це ділянка проїзної частини або інженерна споруда, призначена для руху пішоходів через дорогу. Пішохідні переходи позначаються дорожніми знаками 5.35.1-5.37.2, дорожньою розміткою 1.14.1-1.14.3, пішохідними світлофорами. За відсутності дорожньої розмітки, межі пішохідного переходу визначаються відстанню між дорожніми знаками або пішохідними світлофорами, а на перехрестях за відсутності пішохідних світлофорів, дорожніми знаками та горизонтальною розміткою - шириною тротуарів чи узбіч.
Технічні засоби організації дорожнього руху включають дорожні знаки, інформаційні табло, дорожню розмітку, напрямні пристрої, транспортні та пішохідні огорожі різних типів, світлофорне обладнання тощо. Облаштування автомобільних доріг технічними засобами організації дорожнього руху необхідно виконувати згідно ДСТУ 2587, ДСТУ 2734, ДСТУ 2735, ДСТУ 3587, ДСТУ 4100, ДСТУ 4123, ГОСТ 26804.
Діючими наразі нормативними документами не передбачено застосування підвищених пішохідних переходів та антикишень. Відповідно до ДСТУ 4123 п.5.2 елементи примусового зниження швидкості встановлюють на відстані 5-6 метрів від небезпечної ділянки, а не на самій ділянці, а також згідно до п.5.7 заборонено встановлювати елементи примусового зниження швидкості на магістральних вулицях, якою є вулиця Південно-Кільцева.
Разом з тим, практика облаштування підвищених пішохідних переходів та перехресть вже застосовується в інших містах України і впровадження таких заходів для заспокоєння руху є цікавим для міста Чернівці.
На виконання протокольного рішення міської ради від 02.02.2017 року №312/21 «Про розгляд електронних петицій» зареєстровану на офіційному веб-порталі Чернівецької міської ради електронну петицію №01 буде внесено на розгляд сесії міської ради. Департамент житлово-комунального господарства готує відповідний проект рішення міської ради, в якому зазначену петицію пропонується підтримати частково. Зокрема, Департаменту житлово-комунального господарства пропонується доручити у вигляді експерименту облаштувати один підвищений пішохідний перехід на не магістральній вулиці.
Про дату та час розгляду петиції на сесії міської ради Вас буде повідомлено додатково.

01.03.2018
Додатково до листа Чернівецької міської ради від 21.01.2018р. №КО-27/0-01/10е щодо розгляду на сесії міської ради Вашу електронну петицію №01 стосовно облаштування пішохідних переходів на вулиці Південно-Кільцевій повідомляємо, що зареєстровану на офіційному веб-порталі Чернівецької міської ради електронну петицію №01 внесено на розгляд сесії міської ради, яка відбудеться в березні 2018 року.

04.04.2018
Електронну петицію рішенням сесії 29.03.2018 № 1186 щодо облаштування підвищених пішохідних переходів на вулиці Південно-Кільцевій задовольнити. Копія рішення у додатку.