Запровадження поглибленої схеми сортування сміття в місті Чернівцях

З 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне.
Чернівецьку міську раду в межах своїх повноважень розглянути питання запровадження поглибленої схеми сортування сміття на території міста , що дасть можливість економії коштів за рахунок відсортованого попередньо сміття.
Департаменту житлово-комунального господарства міської ради вивчити питання запровадження роздільного збору сміття , з необхідною кількістю контейнерів та подальшою утилізацією відсортованих відходів.
Враховуючи важливість , значимість та актуальність цього питання для громади , безпечної життєдіяльності міста, виховання дітей , естетичної, туристичної, інвестиційної привабливості Чернівців, пропоную розглянути ряд питань, що зазначаються в цій петиції для покращення даної ситуації, а саме:

1. Ввести сортування сміття в м. Чернівці за наступною схемою: органіка, скло, папір, пластик.
2. Передбачити фінансування на влаштування в місцях збору твердо-побутових відходів в м. Чернівці відповідно до схеми сортування контейнерів з антивандальними пристроями та механізмами, які б завадили діставати сміття з контейнерів, стороннім особам, окрім, як працівниками, в обов'язки, яких входить збір та вивіз сміття з контейнерів.
3. Інформувати населення міста про порядок сортування сміття та відповідальність за його порушення, а також передбачити кошти на проведення інформаційно-розяснювальної компанії з залученням місцевих засобів масової інформації, рекламоносіїв та створення відео та звукового ролику для транслювання на місцевих теле-радіокомпаніях.
4. Зобов'язувати реалізовувати таку схему сортування сміття в новобудовах забудовниками міста при наданні дозволів на розміщення нових об'єктів будівництва реконструкції та їх введення в експлуатацію тощо.
5. При впровадженні схеми сортування сміття Управлінню освіти міської ради проводити відповідні уроки з інформуванням учнів шкіл та дитячих садочків про необхідність сортувати сміття.

З повагою
Обшанський Сергій Валерійович

Для чого потрібно сортувати сміття ?
1. Зниження негативного впливу на навколишнє середовище. Будь-яка річ з часом стає відходом. Проте у виробництві нових речей можна частково або повністю використовувати матеріали зі старих виробів, таким чином зменшуючи загальну кількість відходів. При цьому знизиться негативний вплив на довкілля, оскільки менше нової сировини необхідно буде виробляти.
2. Усунення небезпеки для людини та навколишнього середовища. Токсичні відходи можуть забруднювати повітря, ґрунти, поверхневі та підземні води. Тому при поводженні з небезпечними відходами необхідно приймати більш жорсткі природоохоронні заходи.
3. Можливість багаторазового використання відходів. Більшу частину побутових відходів складає тара, яку можна переробити і використовувати наново.
4. Економія коштів. Якщо відходи своєчасно відсортовано, то споживачеві не треба платити за вивіз та складування сміття.
5. Зменшення накопичених відходів, які псують наше здоров’я. Стан здоров’я населення залежить від багатьох факторів, найважливішими з яких є економічні та генетичні. Погіршення економічного стану в країні та зростаюче забруднення довкілля призводить до підвищення рівня захворювань населення, таких як алергія, захворювання верхніх дихальних шляхів, патології вагітності й пологів, зростає кількість дітей з уродженими хворобами, а також високою часткою загострення хронічних захворювань і виникнення злоякісних новоутворень, пов’язаних з впливом хімічних канцерогенів.

Шановний Сергію Валерійовичу!
Електронну петицію № 10 з пропозицією запровадження поглибленої схеми сортування сміття в місті Чернівцях 26.01.2018 р. розглянули працівники департаменту житлово-комунального міської ради за Вашою участю.
Вирішено рекомендувати міській раді петицію підтримати.
На виконання протокольного рішення Чернівецької міської ради №312/21 від 02.02.2017 року «Про розгляд електронних петицій» електронну петицію №10 щодо запровадження "поглибленої схеми сортування сміття в місті Чернівцях буде винесено на розгляд міської ради, засідання якої планується на 29.03.2018 р.
Про дату та час розгляду петиції на сесії міської ради Вас буде повідомлено додатково.

03.05.2018
На електронну петицію № 10 з пропозицією запровадження поглибленої схеми сортування сміття в місті Чернівцях, додатково повідомляємо.
На сесії міської ради, яка відбулась 26.04.2018 p., депутатами міської ради не підтримано вказану петицію.