+ ще 172 громади!

Викоренити «Жебрацький бізнес» у Чернівцях

ОХОРОНА ПРАВОПОРЯДКУ

ЧООПП «Побратими України» неодноразово намагалась звернути увагу представників влади в Чернівцях на ситуацію, котра сягає критичних меж, а саме на псевдо-жебраків, які чи не на кожній із центральних вулиць міста випрошують кошти у перехожих. Розуміємо, є люди, у яких і справді немає виходу, окрім як вийти на вулицю та просити допомоги. Але переважна більшість тих, хто просить милостиню, є шахраями, або ж жертвами маніпуляторів, котрі змушують їх йти на такий крок. Крім того, багато «жебраків» просять кошти на алкоголь або ж наркотичні препарати, у багатьох за плечима кримінальне минуле. Просимо підтримати петицію, у якій вимагаємо владу звернути увагу на цю ситуацію, а саме - створити комісію у складі якої будуть представники правоохоронних органів та медичні працівники. Бажано, аби в комісію ввійшли представники громади та депутати. Хочемо, аби дана комісія організовувала перевірку підозрілих осіб, встановлювала їх дані а медичні працівники в її складі проводили необхідні дії для перевірки наявності в крові алкоголю чи наркотичних речовин. Крім того, поліція має встановити тих осіб, котрі змушують інвалідів займатись жебрацтвом, та контролюють цей бізнес в нашому місті.

Шановна Яно Михайлівно!

Електронну петицію № 56 щодо викоренення «жебрацького бізнесу» 19.03.2018р. попередньо розглянули фахівці юридичного управління, управління охорони здоров’я міської ради за участю представника ГУ Національної поліції у Чернівецькій області.
Вважаємо, що порушене у петиції питання є актуальним в місті Чернівцях, про що свідчить нещодавнє виявлення громадянина, який організував мережу жебраків із вадами здоров’я для збору пожертв на вулицях міста.
Інформуємо, що на даний час питання жебрацтва та запобігання «жебрацькому бізнесу» чинним законодавством України не врегульоване, що не дає можливості органам місцевої влади застосувати дієві засоби впливу для подолання цього явища. Варто відзначити, що жебрацтво не заборонене та не є злочином. До відповідальності можуть бути притягнені тільки особи, які втягують у заняття жебрацтвом неповнолітніх, що передбачено статтею 304 Кримінального кодексу України.
З огляду на викладене, в разі виявлення повнолітніх осіб, що займаються «жебрацьким бізнесом», притягнути їх до відповідальності або заборонити здійснювати таку діяльність не буде законних підстав. Тому створення комісії у складі представників правоохоронних органів, громадськості, медичних працівників та депутатів, без наявності у цієї комісії належних повноважень для впливу на ситуацію, не сприятиме результативності її роботи.
На даний час територіальні органи Національної поліції здійснюють патрулювання, під час яких мають право встановлювати особу жебрака та його місце проживання, а облік жебраків, що зловживають наркотиками або алкогольними напоями ведеться Чернівецьким обласним наркологічним диспансером. Однак, чинним законодавством не передбачено можливості проведення аналізу крові громадянина без наявності її згоди та відповідних правових підстав.
З огляду на зазначене, дієвим засобом задоволення Вашої петиції, на нашу думку, є прийняття Чернівецькою міською радою звернення до Верховної Ради України щодо врегулювання на законодавчому рівні питань жебрацтва та запобігання «жебрацькому бізнесу», а також визначення повноважень відповідних державних органів та органів місцевого самоврядування в цій сфері.
Для належної підготовки зазначеного звернення необхідно отримати інформацію від правоохоронних органів, а також обґрунтовані пропозиції щодо тексту звернення від зацікавлених осіб.
Просимо надіслати Ваші пропозиції до тексту звернення до Верховної Ради України на електронну адресу viddil-zvernen@i.ua або law2@rada.cv.ua.
Після отримання зазначеної інформації, проект рішення щодо розгляду електронної петиції буде винесено на розгляд Чернівецької міської ради, про дату та час засідання якої Вас буде повідомлено додатково.
У зв’язку із викладеним, термін розгляду Вашої петиції продовжено, про результат її розгляду Вас буде повідомлено додатково.

20.04.2018
Шановна Яно Михайлівно!
Вашу електронну петицію №56 щодо викоренення «жебрацького бізнесу» попередньо розглянуто посадовими особами міської ради.
Інформуємо, що відповідно до вимог Положення про електронні петиції в місті Чернівцях дану електронну петицію планується винести на розгляд сесії Чернівецької міської ради, яка відбудеться в червні 2018 року.
Про дату та час розгляду Вас буде повідомлено додатково.

25.05.2018
Шановна Яно Михайлівно!
Повідомляємо Вас, що за результатами розгляду електронної петиції №56 щодо викоренення «жебрацького бізнесу» підготовлено проект рішення Чернівецької міської ради «Про розгляд електронної петиції №56 Білецької Яни Михайлівни щодо викоренення «жебрацького бізнесу» у м. Чернівцях та звернення до Верховної Ради України».
Зазначений проект рішення 21.05.2018 року оприлюднений на офіційному веб-порталі Чернівецької міської ради та розглядатиметься на сесії міської ради, яка відбудеться 27.06.2018 року.
Про прийняте рішення Вас буде повідомлено додатково.

10/07/2018
Шановна Яно Михайлівно!
Повідомляємо Вас, що 27.06.2018р. на сесії міської ради не "був розглянутий проект рішення Чернівецької міської ради «Про розгляї електронної петиції №56 щодо викорененні «жебрацького бізнесу» у м.Чернівцях та звернення до Верховної Раді України».
У зв'язку з цим, зазначений проект рішення міської ради вноситься на розгляд сесії міської ради, яка відбудеться 26.07.2018 року.
Про прийняте рішення Вас буде повідомлено додатково.

01.08.2018
Шановна Яно Михайлівно!
26.07.2018р. на сесії міської ради під час розгляду проекту рішення міської ради «Про розгляд електронної петиції №56 Білецької Яни Михайлівни щодо викоренення «жебрацького бізнесу» у м.Чернівцях та звернення до Верховної Ради України», депутатами було запропоновано розглянути зазначений проект рішення у присутності автора петиції.
У зв’язку з цим та відповідно до п.3.1 глави 3 Положення про електронні петиції в місті Чернівцях, запрошуємо Вас прийняти участь в обговоренні даного питання, яке відбудеться на сесії міської ради 08.08.2018р. о 10.00 год.
Начальник юридичного управління О.Шиба (тел.550954)

20/08/2018
Шановна Яно Михайлівно!
Рішеням сесії 08.08.2018 № 1379 Вашу петицію було взято до відома.
Окрім того направлено звернення депутатів Чернівецької міської ради VII скликання, схвалене рішенням Чернівецької міської ради від 08.08.2018 року №1379 «Про розгляд електронної петиції №56 Білецької Яни Михайлівни щодо викоренення «жебрацького бізнесу» у М.Чернівцях та звернення до Верховної Ради України».
Сканкопія рішення сесії та депутатське звернення до Верховної Ради України у додатку.

02.11.2018 р.
Шановна Яно Михайлівно!
20.08.2018р. Чернівецькою міською радою було направлено до Верховної Ради України звернення депутатів Чернівецької міської ради щодо підготовки та розгляду законопроекту про притягнення до відповідальності за зайняття «жебрацьким бізнесом».
25.10.2018р. на зазначене вище звернення отримано лист Міністерства соціальної політики України про те, що питання притягнення до відповідальності осіб, які добровільно або за примусом займаються «жебрацьким бізнесом», потребує ретельного опрацювання із залученням широкого кола громадянського суспільства.