Облаштування "екопарковок" в місті

Пропоную запровадити облаштування "екопарковок" в м. Чернівці.
Це означає, що при проектуванні та облаштуванні паркувального майданчику, чи кишені для парування автотранспорту слід вкладати бруківку, яка має отвори, в які, після завершення робіт, слід заповнювати грунтом з насінням газону.
Як наслідок, ми матимемо в місті зони озеленення з твердим покриттям, на якому можливе паркування автотранспорту, збережемо та примножимо зони озеленення в місті на узбіччях доріг, проїздів і на інших територіях.
Окрім цього, при облаштуванні парковки на існуючих зелених зонах міста та проектуванні нових майданчиків, слід зберігати існуючі зелені насадження (дерева та кущі), а також передбачати висадку нових дерев в розрахунку як мінімум одне дерево на п'ять машиномісць.
Також пропоную, в разі схвалення даної петиції, зобов'язати департаменти житлово-комунального господарства та містобудівного комплексу врахувати дану пропозицію при погодженні проектної документації на будівництво/реконструкцію/ремонт об'єктів благоустрою в місті та неухильно дотримуватися даного правила при розробці самими департаментами проектно-кошторисної документації.
Пропоную прийняти дану концепцію як місцевий стандарт, чи правило, з врахуванням якого продовжувати розвиток міської інфраструктури.

Шановний Андрію Олександровичу!

Електронну петицію №138 щодо облаштування «екопарковок» в м. Чернівцях розглянули фахівці департаменту житлово-комунального господарства.
Для облаштування екопаркінгу використовують спеціальні газонні решітки. Їх укладають на підготовлену основу, заповнюють родючим ґрунтом і засівають газонною травою. Екологічні парковки сприяють збереженню у місті зелених зон, естетичного вигляду газонів.
Окрім того, за допомогою фахово облаштованої екопарковки без спеціальної системи водовідведення можна укріпити грунт на автостоянках, під’їзних шляхах до гаражів, біля спортивно-оздоровчих закладів та місць культурного відпочинку, навколо окремо ростучих дерев. Екопарковка пропускає воду, зберігає існуючу екосистему.
Однак, на такій парковці не можна залишати автомобілі довше трьох діб, щоб не пожовкла трава, забороняється ремонтувати та мити машини, бетонні решітки незручні для взуття на підборах, їх стінки можуть руйнуються під час руху авто, таку парковку взимку не можна обробляти сіллю та реагентами, для догляду за травою не рекомендують використовувати газонокосарки, їх важче прибирати від сміття та снігу, вони потребують більш вартісного обслуговування, ніж звичайні парковки.
Разом з тим, в містах України вже є позитивний досвід облаштування та утримання екопарковок, який є цікавим і для Чернівців.
Електронну петицію №138 буде внесено на розгляд сесії міської ради. Департамент житлово-комунального господарства підготував відповідний проект рішення міської ради.
Про дату та час розгляду петиції на сесії міської ради Вас буде повідомлено додатково.

07.08.2018
Шановний Андрію Олександровичу!
Електронну петицію №138 щодо облаштування «екопарковок» в місті Чернівцях планується розглянути 30.08.2018 року на засіданні чергової сесії Чернівецької міської ради.

10.09.2018
Шановний Андрію Олександровичу!
Додатково повідомляємо, що на засіданні чергової сесії Чернівецької міської ради 30.08.2018 року підтримано електронну петицію №138 щодо облаштування «екопарковок» в місті Чернівцях.
Сканкопія рішення сесії у додатку.

31.10.2018
Шановний Андрію Олександровичу!
Додатково повідомляємо, що згідно з рішенням міської ради від 30.08.2018р.№ 1389 підтримано електронну петицію №138 щодо облаштування «екопарковок» в місті Чернівцях.
Відповідно до вказаного рішення департаментам містобудівного комплексу та земельних відносин, житлово-комунального господарства міської ради при підготовці вихідних даних (містобудівних умов і обмежень, архітектурно-планувальних вимог) на проектування нового будівництва, на капітальний ремонт, реконструкцію об'єктів вулично-дорожньої мережі обов'язковою вимогою визначати облаштування «екопарковок».
Врахувати необхідність облаштування і розвитку мережі «екопарковок» при розробці детальних планів міста Чернівців та проектів благоустрою рекреаційної зони в місті.
Рекомендувати замовникам будівництва житлових та нежитлових будівель включати «екопарковки» у проекти будівництва різноманітних житлових, офісних приміщень, торгових, розважальних комплексів та інших центрів для широкого доступу громадськості.