Про заборону тютюнопаління в парках і скверах міста Чернівці

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

З метою захисту інтересів жителів міста Чернівці , враховуючи скарги мещканців міста та з огляду на нагальну потребу уберегти чернівчан від пасивного куріння пропонуємо заборонити тютюнопаління в скверах та парках міста та запровадити відповідні матеріальні стягнення за порушення даного зобов'язання. Контроль за виконанням та вживання дієвих заходів в разі порушення пропонуємо покласти на уповноважених працівників Чернівецького відділу поліції ГУНП в Чернівецькій області. На нашу думку, парки і сквери - місця для відпочинку, духовного і фізичного оздоровлення, занять спортом і дозвіллям, а не території, які можна забруднювати тютюновим димом. Пропонуємо облаштувати місця для паління поза межами паркових зон, щоб уникнути конфлікту інтересів громадян, які ведуть здоровий спосіб життя та курців. Матеріальні стягнення за порушення встановлених зобов'язань інвестувати для благоустрою парків і скверів міста.

Електронну петицію №421 щодо заборони тютюнопалІння в парках і скверах міста Чернівців, яка набрала 268 голосів, розглянуто 24.06.2016 року в управлінні культури міської ради у Вашій присутності за участю Цуркан Т.Г. - члена громадського об'єднання «Твоя ініціатива», директорів КП «Парк «Жовтневий» та Центрального парку культури і відпочинку ім. Т.Г.Шевченка.
Зазначено, що Закон України «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» встановлює заборону на куріння тютюнових виробів, а також електронних сигарет і кальянів в громадських та інших місцях, а саме:
• у ліфтах і таксофонах;
• у приміщеннях та на території закладів охорони здоров'я;
• у приміщеннях та на території навчальних закладів;
• на дитячих майданчиках;
• у приміщеннях та на території спортивних і фізкультурно-оздоровчих споруд та закладів фізичної культури і спорту;
• у під'їздах житлових будинків;
• у підземних переходах;
• у транспорті загального користування, що використовується для перевезення пасажирів;
• у приміщеннях закладів ресторанного господарства;
• у приміщеннях об'єктів культурного призначення;
• у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
• на стаціонарно обладнаних зупинках маршрутних транспортних засобів. Окрім того, куріння тютюнових виробів забороняється, крім спеціально
відведених для цього місць:
1) у приміщеннях підприємств, установ та організацій усіх форм власності;
2) у приміщеннях готелів та аналогічних засобів розміщення громадян;
3) у приміщеннях гуртожитків;
4) в аеропортах та на вокзалах.
У місцях та закладах, де куріння заборонено, мае бути розміщена наочна інформація, яка складається із графічного знака про заборону куріння та тексту такого змісту: "Куріння заборонено!". У спеціально відведених для куріння місцях розміщується наочна інформація, яка складається із відповідного графічного знака та тексту такого змісту: "Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров'ю!".
Власник, уповноважені ним особи або орендарі відповідних споруд чи окремих приміщень зобов'язані відвести спеціальні місця для куріння, сумарна площа яких не має перевищувати 10 відсотків загальної площі відповідної споруди чи приміщення, обладнані витяжною вентиляцією чи іншими засобами для видалення тютюнового диму, а також розмістити інформацію: "Місце для куріння. Куріння шкодить Вашому здоров'ю!".
На час проведення масових заходів сільські, селищні та міські ради в межах відповідної адміністративної території можуть заборонити або обмежити куріння тютюнових виробів,
Таким чином, парки та сквери не входять до переліку місць, де законом заборонено тютюнопаління. Однак Чернівецька міська рада ще 25.02.2010 року прийняла рішення № 1254 «Про попередження та зменшення вживання тютюнових виробів в місті Чернівцях», яким визначила в місті "оазиси без тютюнового диму" з відведенням та влаштуванням спеціальних місць для куріння на них, до яких віднесено площі міста, парки, сквери, вулицю О.Кобилянської, в т.ч. літні майданчики на ній, тролейбусні зупинки та міський пляж. Таким чином, заборона тютюнопаління в парках і скверах міста вже діє, але вважаємо, що контроль за "її дотриманням потрібно посилити та активізувати Інформаційно-роз'яснювальну роботу щодо шкідливості тютюнопаління та пропаганди здорового способу життя.
З цією метою вирішено поновити наочну Інформацію та графічні знаки про заборону куріння на території Центрального парку культури і відпочинку ім.Т.Г.Шевченка, у КП «Парк «Жовтневий» та на території Центру дозвілля дітей та юнацтва парку ім. Ю.Федьковича, проводити в закладах культури та на відкритих площадках м. Чернівців Дні здоров'я з нагоди Всесвітнього Дня здоров'я, інформаційно-просвітницькі години та виставки літератури антитютюнового спрямування, акції «Аматори народного мистецтва за здоровий спосіб життя», «Скажемо НІ! шкідливій звичці!» тощо.
Направлено також звернення до ГУ Нацполіції у Чернівецькій області з рекомендацією забезпечити постійний контроль за виконанням суб'єктами господарювання І громадянами вимог законодавчих та нормативно-правових актів, в тому числі рішення Чернівецької міської ради № 1254 від 25.02.2010 року «Про попередження та зменшення вживання тютюнових виробів в місті Чернівцях», яким визначила в місті "оазиси без тютюнового диму", щодо обмеження тютюнокуріння, забезпечувати притягнення порушників до адміністративної відповідальності згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення.
Водночас Чернівецькою міською радою, її виконавчими органами відповідно до наданих їм повноважень буде практикуватися прийняття рішень про заборону або обмежити куріння тютюнових виробів на час проведення масових заходів.