Єдина система

місцевих петицій

Ініціюй! Підтримуй! Впливай!

Тема звернення Підписали Залишилось
Проти демонтажу дитячого майданчика біля ТРК "Теrra" по бульвару Будівельників 27а 214 34
ЕКОЛОГІЯ У МІСТІ КАМ'ЯНСЬКЕ - 2 165 4
Висловлення недовіри Кам'янському міському голові Білоусову А.Л. 165 79
ПРОСЬБА наведения порядка перевозок на маршруте №24 152 38
Заборонити будівництво автопарковки біля лівобережного парку на з'їзді з лівобережного мосту. 82 60
Дорога возле детского сада «Ясочка», 1мкрн 71 75
Графік руху маршрутки 2-А 55 20
Лежачие "полицейские" на перекрестке Шевченко -Аношкина. 49 18
Ремон вулиці Тритузної 46 20
Страхование школьников города страховкой 24/7 23 81
Висловлення недовіри Кам'янському міському голові Білоусову А.Л. 165 79
Дорога возле детского сада «Ясочка», 1мкрн 71 75
Страхование школьников города страховкой 24/7 23 81
Защитим ДК" Металлург " от закрытия 0 89
Защитим ДК" Металлург " от закрытия 0 89
Переглянути усі петиції

Останні, що прийняті на розгляд

Тема звернення Підписали Прийнято До відповіді
Притулок для безпритульних тварин 293 5 грудня 6

Станом на 13 грудня усього прийнято до розгляду 1 петиція Переглянути

Остання відповідь

Зменшення ціни на постачання теплової енергії.

Показати повний зміст петиції

Відповідає:

БІЛОУСОВ АНДРІЙ ЛЕОНІДОВИЧ

Електронну петицію щодо зменшення ціни на постачання теплової енергії, розглянуто та опрацьовано департаментом економічного розвитку Кам’янської міської ради.
Інформуємо Вас, що на теперішній час в м. Кам’янському на опалювальний період 2019/2020 років чинними з 16.02.2019 року є тарифи на послуги з централізованого опалення для населення встановлені рішенням виконавчого комітету міської ради від 23.01.2019 №4 «Про коригування тарифів на теплову енергію та послуги з централізованого опалення, що надаються комунальним підприємством Кам’янської міської ради «Тепломережі»», які становлять для абонентів житлових будинків:
- без будинкових (квартирних) приладів обліку теплової енергії –
51,22 грн/м2 (з ПДВ) щомісячно протягом опалювального періоду;
- з будинковими (квартирними) приладами обліку теплової енергії –
1688,47 грн/Гкал (з ПДВ).
Постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2019 №560 «Деякі питання захисту прав споживачів житлово-комунальних послуг» встановлено на опалювальний сезон 2019/2020 року граничні ціни/тарифи на послуги для населення міст обласного значення та м. Києва з постачання теплової енергії у разі:
- оснащення приладами обліку - 1400 грн/Гкал (з ПДВ);
- відсутності приладів обліку - 35,21 грн за 1 кв. метр (з ПДВ).
Ураховуючи законодавчі зміни у сфері житлово-комунальних послуг інформуємо, що з 1 травня 2019 року в повному обсязі введено в дію Закон України від 09.11.2017 №2189-VIII «Про житлово-комунальні послуги» (далі - Закон).
Згідно з вказаним Законом визначено нову класифікацію житлово- комунальних послуг,нову систему взаємовідносин, що виникатимуть у процесі надання та споживання цих послуг, передбачено різні моделі договірних відносин у сфері комунальних послуг, а також визначено особливості укладання, зміни і припинення договорів про надання комунальних послуг
у багатоквартирному будинку, змінено підходи до формування тарифів на комунальні послуги та нарахування плати споживачам, запроваджено відповідальність за неналежне виконання договору як для виконавців комунальних послуг, так і для споживачів цих послуг.
Практична реалізація нововведень, передбачених Законом, можлива за умови укладення договорів про надання комунальних послуг за правилами та особливостями, визначеними Законом (тобто, нових договорів про надання комунальних послуг).
Ураховуючи особливості перехідного періоду, а саме періоду від моменту введення в дію Закону (01.05.2019) до моменту укладення нових договорів про надання комунальних послуг пунктом 3 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону передбачено, що договори про надання комунальних послуг, укладені до введення в дію цього Закону (тобто, до 01.05.2019), зберігають чинність на умовах, визначених такими договорами, до дати набрання чинності договорами про надання відповідних комунальних послуг, укладеними за правилами, визначеними цим Законом. Такі договори мають бути укладені між споживачами та виконавцями комунальних послуг протягом одного року з дати введення в дію цього Закону (тобто, до 01.05.2020). У разі якщо згідно з договорами про надання комунальних послуг, укладеними до введення в дію цього Закону, передбачено більш ранній строк їх припинення, такі договори вважаються продовженими на той самий строк і на тих самих умовах.
Звертаємо увагу, що після 01.05.2019 органи місцевого самоврядування не можуть встановлювати (у тому числі за результатами коригування) тарифи на комунальні послуги, що надаються за договорами, укладеними до введення в дію Закону.
З 01.05.2019 комунальною послугою у розумінні статті 5 Закону є, послуга з постачання теплової енергії. Таким чином, з 1 травня 2019 року органи місцевого самоврядування мають повноваження встановлювати тарифи саме на послугу з постачання теплової енергії відповідно до нововведень у чинному законодавстві. Повноваження щодо встановлення тарифів на послуги з централізованого опалення із зазначеної дати у органів місцевого самоврядування відсутні.
Необхідно зауважити, що нормативно-правові акти, які затвердженні Кабінетом Міністрів України та Мінрегіоном України на виконання вимог Закону можуть застосовуватися лише в умовах переходу на нові договірні відносини.
Зазначене стосується і нового Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 №869 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 03.04.2019 №291).
Тож до моменту укладення нових договорів про надання комунальних послуг за вимогами і правилами Закону, нарахування плати за комунальні послуги підприємствами теплопостачання здійснюватиметься відповідно до договорів, укладених до 01.05.2019. Ураховуючи викладене вище, нарахування плати за послуги з централізованого опалення для населення в опалювальний період 2019/2020 років буде здійснюватись за тарифами встановленими рішенням виконавчого комітету міської ради від 23.01.2019 №4. На теперішній час для застосування тарифів на постачання теплової енергії встановлених постановою Кабінету Міністрів України від 26.06.2019 №560 відсутні законодавчі підстави.

Станом на 13 грудня надано відповідь на 184 петиції Переглянути