Платний проїзд для пенсіонерів в Час-ПІК

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Кожного ранку я як і тисячі жителів нашого міста, намагаюсь дібратись на роботу за допомогою громадського транспорту. Кожного ранку трамвай, як і 14 маршрут з лівого берега просто переповнений пенсіонерами, які прямують в невідомому напрямку.
Одного разу стала свідком діалогу, коли одна бабуся розповідала іншій, що вона записана до лікаря на 11, але вирішила поїхати о 8, може раніше прийме. І таки випадків просто сотні, одні пенсіонети їдуть на ринок, немов він закриється о пів на 9, а деякі сплачувати комунальні послуги приходять раніше ніж працівники банківської установи, які не можуть дістатись на роботу.
Тому в мене велике прохання до міської громади: Зробити платний проїзд для пенсіонерів в Час-Пік, наприклад з 7:30 до 9 години ранку та з 15 до 17 годин увечері.
Це рішення не лише вирішить питання діставання на роботу тисячів мешканців нашого міста, але і покращить економічний стан транспортної системи міста.
Якщо з нашої з вами заробітної платні сплачується пенсія, врешті-решт ми заслуговуємо по-людськи діставатись на робочі місця.

Вашу електронну петицію про запровадження платного проїзду для пенсіонерів в час пік, з 7:00 до 9:00 ранку та з 15:00 до 17:00 ввечері, розглянуто особисто та опрацьовано управлінням транспортної інфраструктури та зв’язку міської ради. З даного питання повідомляємо наступне.
Право пенсіонерів за віком та інвалідів на безоплатний проїзд на міському пасажирському транспорті загального користування (крім метрополітену та таксі) та приміських маршрутах регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 17.05.1992 № 254 «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування».
Згідно ст.37 Закону України «Про автомобільний транспорт», «пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують автомобільні перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування», «види та обсяги пільгових перевезень установлюються замовленням, у якому визначається порядок компенсації автомобільним перевізникам, які здійснюють перевезення пасажирів на маршрутах загального користування, збитків від цих перевезень».
Рішенням Кам’янської міської ради від 16.12.2016 №598-12/VII «Про внесення змін та доповнень до рішення міської ради від 28.12.2011 №286-17/VI «Про затвердження Програми соціального захисту населення міста на 2012-2017 роки» затверджено Порядок здійснення компенсаційних виплат на пільгове перевезення окремих категорій громадян пасажирським транспортом загального користування.
На сьогоднішній день єдиним у місті перевізником, який отримує відшкодування витрат на транспортні послуги від пільгових пасажирів є КП КМР «Трамвай», який обслуговує 14-й маршрут. Таке відшкодування здійснюється на підставі укладених договорів між департаментом охорони здоров’я та соціальної політики міської ради з КП КМР «Трамвай».
Зважаючи на викладене вище, законні підстави для запровадження платного проїзду для пенсіонерів в час пік, з 7:00 до 9:00 ранку та з 15:00 до 17:00 ввечері, відсутні.

Петицію підписали 262 особи з 250 необхідних.