ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Обґрунтування рішення щодо відключення централізованого теплопостачання в м. Кам’янське:
У відповідності до Конституції України:
В Україні визнається і діє принцип верховенства права.
Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.
Норми Конституції України є нормами прямої дії (ст. 8 Конституції України);

Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.
Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України (ст. 19 Конституції України).

Правовідносини та повноваження органів місцевого самоврядування щодо надання послуг централізованого теплопостачання визначаються зокрема Законом України «Про теплопостачання», Законом України «Про житлово-комунальні послуги», Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні». Однак з зазначених правових актів не випливає, що органи місцевого самоврядування наділені повноваженнями приймати рішення про відмову населеного пункту від централізованого теплопостачання.
Крім того, з тієї інформації яка поширюється в засобах масової інформації, не визначено, чи є відмова від централізованого теплопостачання та перехід на інше електричне опалення обов’язковою чи добровільною. Також, повідомляючи про припинення централізованого теплопостачання в наступному опалювальному сезоні не визначено, на яких правових підставах постачальних теплової енергії відмовляється від існуючих договорів, які є обов’язковими для сторін договору (Споживач та Постачальник).
Враховуючи вищенаведені питання, на які немає на сьогодні відповідей, прошу орган місцевого самоврядування надати роз’яснення та оприлюднити їх в засобах масової інформації стосовно наступного:
1. Які нормативно-правові акти України наділяють повноваженнями Кам’янську міську раду приймати рішення щодо припинення (відмови всього міста) від централізованого теплопостачання.
2. Чи є відмова від централізованого опалення для кожного мешканця міста обов’язковою чи добровільною.
3. Чому в Раді наполягають, що укладені договори на централізоване теплопостачання не будуть виконуватись в наступному опалювальному сезоні, а постачальник послуг наділений правом від них відмовитись в односторонньому порядку.

Повідомляємо, що з метою недопущення дестабілізації, для забезпечення стабільної життєдіяльності міста, надання послуг з опалення мешканцям міста, закладам охорони здоров’я, освіти, соціальним закладам, установам та організаціям, враховуючи наказ Фонду державного майна України від 05.12.2017 №1839 «Про затвердження Переліку об’єктів
груп В, Г, Е, які підлягають продажу в 2018 році» щодо продажу
ПрАТ «ДНІПРОВСЬКА ТЕЦ», ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 17.12.2015 №904/10198/15 щодо порушення провадження у справі про банкрутство ПрАТ «ДНІПРОВСЬКА ТЕЦ», лист арбітражного керуючого від 19.02.2018 №01-21/509 щодо необхідності пошуку альтернативних джерел теплової енергії, беручи до уваги ризики можливого не включення ПрАТ «ДНІПРОВСЬКА ТЕЦ» під час опалювального періоду, враховуючи постанову Кабінету Міністрів України від 08.12.2006 №1687 «Про затвердження Порядку пооб’єктового припинення (обмеження) газопостачання споживачам, крім населення», керуючись п.22 ч.1 ст.26, ч.1 ст.59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», міська рада вирішила затвердити Програму децентралізації системи теплопостачання правобережної частини міста Кам`янське.
Програма децентралізації системи теплопостачання правобережної частини міста Кам’янське (далі – Програма) розроблена відповідно
до ст. 143 Конституції України, п.22 ч. 1 ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 13 Закону України «Про теплопостачання», Закону України «Про енергозбереження» та з урахуванням схеми теплопостачання міста.
У Програмі визначено аналіз поточного стану, мету та завдання, фінансове забезпечення, терміни реалізації, очікувані кінцеві результати
її реалізації.
Програма передбачає помірну децентралізацію системи теплопостачання в місті за рахунок впровадження власних джерел для опалення об’єктів соціальної сфери та бюджетних установ, а також встановлення джерел індивідуального опалення у багатоквартирних будинках.
Метою Програми є забезпечення споживачів якісним опаленням за рахунок відмови від систем централізованого теплопостачання, підвищення енергоефективності та скорочення споживання енергоносіїв у місті за рахунок виводу з експлуатації неефективного енергоємного обладнання.
Програмою передбачається оптимізація системи теплопостачання міста шляхом переведення абонентів на автономне/індивідуальне (поквартирне) опалення. Споживачам створюються умови для вільного вибору системи теплопостачання. Соціально-незахищеним верствам населення індивідуальне опалення встановлюється за рахунок бюджетних коштів.
Додатково повідомляємо, що заборгованість мешканців міста перед
КП КМР «Тепломережі» за послугу теплопостачання на 01.04.2018 становить
400 млн.грн.