+ ще 153 громади!

Підвищення тарифів за квартиру

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Звертаюся до місцевої влади міста! Поясніть будь ласка чому жителі багатоквартирних будинків мають платити квартплату по збільшеному в 5 разів тарифу??? Про підвищення тарифів не попереджалося і всі роботи, котрі перераховані у роз'ясненні від управляючої компанії в нашому будинку не виконувалися жодного разу! Чому ми маємо платити незрозуміло кому за що? Також у списку роз'яснення є пункт Вивіз сміття, але ця послуга ще йде окремо і на неї також без попередження підняли тариф майже в 2 рази. Прошу Вас розібратися по якій причині так космічно виросли послуги управляючої компанії. Попередження про підвищення цін не було і взагалі окрім вивозу сміття більш ніяких послуг наш будинок від них не отримує. Я не збираюся платити за свою квартиру якомусь дяді чи тьоті в кишеню! Дякую. Сподіваюся на продуктивне та швидке вирішення даного питання.

Електронна петиція щодо підвищення тарифів на обслуговування будинку та прибудинкових територій, розглянуто особисто та опрацьовано виконавчими органами Кам’янської міської ради.
Інформуємо, що відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» співвласники багатоквартирних будинків повинні були до 01.07.2016 року визначитись з формою управління багатоквартирним будинком. У разі якщо протягом одного року з дня набрання чинності цим Законом співвласники багатоквартирного будинку, в якому не створено об’єднання співвласників, не прийняли рішення про форму управління багатоквартирним будинком, управління таким будинком здійснюється управителем, який призначається на конкурсних засадах виконавчим органом міської ради, на території якої розташований багатоквартирний будинок.
За результатами проведеного конкурсу щодо надання послуг з управління житловими будинками рішенням виконавчого комітету Кам’янської міської ради від 13.09.2016 №242 призначено комунальне підприємство Кам’янської міської ради «Управляюча компанія по обслуговуванню житлового фонду» управителем багатоквартирних будинків у місті Кам’янське.
Згідно з Порядком формування тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 №869 «Про забезпечення єдиного підходу до формування тарифів на житлово-комунальні послуги» КП КМР «Управляюча компанія по обслуговуванню житлового фонду» розраховано тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій окремо за кожним будинком залежно від запланованих кількісних показників послуг, що фактично повинні надаватися для забезпечення належного санітарно-гігієнічного, протипожежного, технічного стану будинків і споруд та прибудинкових територій та періодичності надання послуг.
На засіданні виконавчого комітету міської ради 24.01.2018 було прийнято рішення №9 «Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у м.Кам’янському», яким встановлено тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій по кожному будинку окремо, які набрали чинність з 01.03.2018.
За період з жовтня 2016 року, коли в останнє встановлювались тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій відбулися зміни у складових тарифів, зокрема збільшились мінімальна заробітна плата в 2,2 рази, ціна на електроенергію для освітлення сходинкових клітин
та роботу ліфтів на 30%, вартість технічного обслуговування ліфтів в 2,2 рази, ціни на спецодяг, будівельні матеріали та паливно-мастильні матеріали.
У зв’язку з цим, встановлені тарифи не покривали фактичні витрати підприємства.Поряд з цим, до тарифів включено витрати напроведення поточного ремонту будинків (найбільша складова в тарифах),прибирання майданчиків для збору твердих побутових відходів,збирання до купи змету
та опалого листя. Ці витрати були відсутні в попередніх тарифах.
Також рішенням виконавчого комітету міської ради від 24.01.2018 №9 було доручено КП КМР «Управляюча компанія по обслуговуванню житлового фонду» здійснювати перерахунок вартості послуг у бік зменшення у разі їх ненадання або надання не в повному обсязі, відхилення їх кількісних і якісних показників. Пропонуємо Вам у разі фіксування зазначених фактів звертатись
з актом претензією до надавача послуг КП КМР «Управляюча компанія по обслуговуванню житлового фонду».
Поряд з цим, виконавчими органами Кам’янської міської ради вжито заходів щодо зниження тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій. Виконавчим комітетом Кам’янської міської ради прийнято рішення від 27.04.2018 №120 «Про внесення змін до рішення виконавчого комітету міської ради від 24.01.2018 №9» стосовно зниження по кожному будинку тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій на 10%. Тарифи набули чинності з 01.04.2018.
Також до договору про надання послуг на управління багатоквартирними будинками між департаментом житлово-комунального господарства та будівництва міської ради та КП КМР «Управляюча компанія по обслуговуванню житлового фонду» внесено зміни в частині зменшення на 5% «винагороду управителю» з 01.04.2018.
Щодо повідомлення споживачів про зміну тарифів інформуємо Вас, що відповідно до ст.15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» виконавчими органами міської ради було оприлюднено проект рішення «Про встановлення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій у м.Кам’янському» на офіційному веб-сайті Кам’янської міської ради 22.12.2017 за 20 робочих днів до дати розгляду його на засіданні виконавчого комітету міської ради з метою прийняття.
Зазначене вище рішення прийнято на засіданні виконавчого комітету міської ради 24.01.2018 та оприлюднено 25.01.2018 року на офіційному веб-сайті Кам’янської міської ради і 31.01.2018 року опубліковано в газеті «Любиме місто ДЗ». Також в газеті «Любиме місто ДЗ» було опубліковано інформацію щодо причин підвищення тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.
Поряд з цим, відповідно до Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 30.07.2012 №390 «Про затвердження Порядку доведення до споживачів інформації про перелік житлово-комунальних послуг, структуру цін/тарифів,
зміну цін/тарифів з обґрунтуванням її необхідності та про врахування відповідної позиції територіальних громад» КП КМР«Управляюча компанія по обслуговуванню житлового фонду» повідомлено населення міста про намір підвищення тарифів на послуги з управління багатоквартирними будинками з відповідним обґрунтуванням шляхом публікації 03.01.2018 газеті «Любиме місто ДЗ» та на офіційному сайті КП КМР «Управляюча компанія по обслуговуванню житлового фонду».
Протягом періоду обговорення пропозицій та зауважень від мешканців міста не надходило.
Інформуємо, що відповідно до чинного законодавства співвласники багатоквартирного будинку можуть самостійно обрати форму управління, визначити управителя або створити об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, тобто самостійно визначити розмір плати за послуги з управління багатоквартирним будинком.
Щодо підвищення тарифів на послуги з вивезення побутових відходів повідомляємо наступне. Послуга з вивезення побутових відходів у м.Кам’янському визначено як окрема комунальна послуга, яка не входить до тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій.
Рішенням виконавчого комітету міської ради від 24.01.2018 №11 встановлено тарифи на послуги з вивезення побутових відходів комунальному підприємству Кам’янської міської ради «Кам’янське автотранспортне підприємство 042802» для всіх категорій споживачів, які набрали чинність з 01.03.2018. Тариф для мешканців багатоквартирних житлових будинків становить 14,76 грн/міс. на одну особу (з ПДВ) (з урахуванням послуг з перевезення твердих побутових та великогабаритних відходів, знешкодження, обслуговування контейнерів, на організацію прийому платежів та видачу довідок). Тариф на одну особу розраховано з урахуванням норми накопичення твердих побутових відходів 1,5 м3/рік та великогабаритних відходів 0,2 м3/рік.
Тарифи на послуги з вивезення побутових відходів не переглядались з 2016 року. У зв’язку з тим, що чинні тарифи не покривали фактичні витрати підприємства виникла потреба у перегляді тарифів. КП КМР «КАТП 042802» здійснено розрахунок тарифів на послуги з вивезення побутових відходів відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 26.07.2006 №1010
«Про затвердження Порядку формування тарифів на послуги з вивезення побутових відходів».
Головними чинниками збільшення тарифів стало підвищення мінімальної заробітної плати у 2,7 рази, ціни на паливно-мастильні матеріали бензин А92 на 51%, дизельне паливо – 64%, витрат на запасні частини, технічне обслуговування та ремонт спецтехніки, інших складових собівартості.
Щодо повідомлення споживачів про зміну тарифів на послуги з вивезення побутових відходів інформуємо Вас, що відповідно до ст.15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» виконавчими органами міської ради було оприлюднено проект рішення «Про встановлення тарифів на послуги з вивезення побутових відходів комунальному підприємству Кам’янської міської ради «Кам’янське автотранспортне підприємство 042802» на офіційному веб-сайті Кам’янської міської ради 22.12.2017 за 20 робочих днів до дати розгляду його на засіданні виконавчого комітету міської ради з метою прийняття.
Поряд з цим, КП КМР «КАТП 042802» доведено до споживачів відповідну інформацію щодо зміни тарифів на послуги з вивезення побутових відходів для всіх категорій споживачів, а саме шляхом публікації в газеті «Любиме місто ДЗ»від 28.12.2018 №52(135) та від 03.01.2018 №1(136). Крім того було розміщено інформацію на офіційному стенді у відділі по роботі зі споживачами підприємства та у друкованих рахунках на оплату послуг.
Ураховуючи вище викладене, тарифи на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, вивезення побутових відходів прийнято виконавчим комітетом міської ради правомірно та обгрунтовано.