+ ще 172 громади!

Тарифи на тепло повинні бути обгрунтованими

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Шановна громадо!
Почався новий опалювальний сезон. 28 листопада у Кам’янському відбулося чергове засідання виконавчого комітету міської ради. прийнято рішення про коригування тарифів на теплову енергію та послуги з централізованого опалення, що надаються комунальним підприємством «Тепломережі». Відтепер для населення з будинковими (квартирними) приладами обліку теплової енергії тариф становитиме 1688,47 грн за 1 Гкал, для громадян без будинкових приладів обліку -51,22 грн за квадратний метр.
Згідно інформації офіційного сайту Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України http://www.minregion.gov.ua ціни на теплопостачання у 2018 році були такими:
Житомир, Запоріжжя, Полтава,Херсон, Хмельницький - тарифи не перевищують 30 грн за 1 кв.м
Дніпро, Київ – не перевищують 38 грн.
В Кам’янському : в січні 2018 54,14 грн– (майже вдвічі більші!)
Лютому 51,87 грн
березні 49,10 ггрн2018р. в
Хто може пояснити, чому в Кам’янському ціни на теплопостачання значно вищі, ніж ті, що затверджені для інших міст?
Все розумію, постачальники будуть виправдовуватися, що мережі старі, позносилися. Та хіба ж вони найстаріші у країні!? Будуть ще казати про величезну заборгованість населення перед постачальником тепла, про можливість банкрутства. Підвищення ціни на газ відбулося не останній раз. Чого чекати далі?У наступному році, централізованого опалення, може, вже і не буде, але це зовсім не означає, що у населення треба забрати останнє.
Мешкаю у районі, що в народі називають «Старі Черемушки». Труби лежать на поверхні, неізольовані. Обігрівають повітря та землю. І це закладається у тариф. А сплачувати повінні ми. Але це ж аксіома : чим вища ціна, тим менше обсяг сплати.
Неодноразово ставилося питання щодо монтажу домових лічильників тепла. У відповідь чули лише одне: у постачальника немає на це коштів. А дерти з населення 3 шкури совісті вистачає?
Вимагаємо всстановити ціни на теплопостачання не вище за аналогічний тариф обласного центру.

Вашу електронну петицію про встановлення цін на теплопостачання не вище за аналогічний тариф обласного центру, розглянуто особисто та в межах наданих повноважень опрацьовано виконавчими органами Кам’янської міської ради.
Інформуємо Вас, що механізм формування та встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, для суб'єктів природних монополій визначаєтьсяПорядкамиформування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, які затвердженопостановамиНаціональної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних підприємств(далі – НКРЕКП) від 24.03.2016 №377, для надавачів послуг, що є ліцензіатами НКРЕКП та Кабінету Міністрів України від 01.06.2011 №869, для надавачів послуг, тарифи на які регулюються органами місцевого самоврядування.
Відповідно до вимог Порядків формування тарифів на теплову енергію та послуги з централізованого опалення, здійснюється на підставі річних планів надання послуг з теплопостачання, економічно обґрунтованих планованих витрат, визначених на підставі державних та галузевих нормативів витрат ресурсів, техніко-економічних розрахунків, кошторисів, а також витрат і втрат, визначених відповідно до встановлених уповноваженим органом методик (порядків), з урахуванням ставок податків і зборів, чинних або прогнозованих цін на матеріальні ресурси та послуги у планованому періоді.
З приводу різного рівня тарифів на теплову енергію та послуги з централізованого опалення теплопостачальних підприємств міст України та КП КМР «Тепломережі», слід зазначити, що специфіка діяльності теплопостачальних підприємств базується на різних чинниках, які об’єктивно впливають на рівень тарифів.Різний рівень тарифів значним чином залежить
від особливостей виробництва теплової енергії та надання послуг з централізованого опалення, а саме: від джерел теплопостачання, їх віддаленості від споживачів, обсягів реалізації теплової енергії та надання послуг, кількості споживачів, яким надані послуги, стану основних фондів, розгалуженості комунікацій та інших факторів, які впливають на величину собівартості тарифів.
Крім того, технологічні особливості виробничого процесу кожного окремого підприємства (штатної чисельності працівників, вартості основних засобів, їх зносу тощо), різновид паливно-енергетичних ресурсів, які використовуються при виробництві теплової енергії, та ціни на них, обумовлюють різну економічно обґрунтовану собівартість теплової енергії для кожного окремого суб’єкта господарювання.
Встановлення економічно обґрунтованих тарифів на теплову енергію, послуги з централізованого опалення на рівні, який покриває всі витрати у собівартості цих послуг, є вимогою чинного законодавства України. Встановлення цін/тарифів на житлово-комунальні послуги нижче розміру економічно обґрунтованих витрат на їх виробництво без відповідного відшкодування не допускається.
Ураховуючи викладене вище встановлення тарифів на теплову енергію та послуги з централізованого опалення на рівні тарифів теплопостачальних підприємств обласного центру не можливо.
Стосовно зауваження щодо зміни тарифу протягом опалювального сезону 2017-2018 років інформуємо, що встановлений, для КП КМР «Тепломережі», тариф на послугу з централізованого опалення для абонентів, які не мають приладів обліку теплової енергії з 1 грудня 2017 року становив 45,83 грн/м2 (з ПДВ) та розрахований на середню температуру зовнішнього повітря
за опалювальний сезон – (-0,20С).
Розрахунок плати за послуги з централізованого опалення за розрахунковий період визначається надавачем послуг відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 21.07.20015 №630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг
з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» (зі змінами).Відповідно до зазначеної постанови, плата за послуги з централізованого опалення розраховується з урахуванням коефіцієнту, який враховує відхилення від розрахункової температури зовнішнього повітря більше або менше (-0,20С).
Розрахунок коефіцієнта, що враховує відхилення фактичних показників від врахованих у встановлених тарифах на послугу з централізованого опалення, проводиться КП КМР «Тепломережі» щомісяця шляхом визначення співвідношення фактичних розрахункових витрат теплової енергії на опалення 1 кв. метра опалюваної площі житлових будинків та норми витрати теплової енергії на опалення, яка врахована у встановлених тарифах у разі відсутності приладів обліку теплової енергії.