кам'янське - за відновлення роботи пунктів Національної Поліції на вокзалах міста та позбавлення території вокзалів асоціальних елементів суспільства

ОХОРОНА ПРАВОПОРЯДКУ

Шановні активні мешканці м. Кам'янське!

Аналізуючи той стан вокзалів міста, у якому вони є зараз, звертаюсь до вас із проханням підтримати мою місцеву ініціативу та забов'язати органи місцевого самоврядування відновити роботу дільниць національної поліції на територіях вокзалів міста - залізничного та автобусного вокзалів.

Забов'язати органи місцевого самоврядування ліквідувати той бомжатник, який вони своїм мовчазним одобренням розвели на території вокзалів міста та пропрацьовувати у напряму надання відповідних послуг соціально-незахищенним верствам населення та маргіналам, які свідомо паразитують на платниках податків та вдаються до жебрацтва та омани заради отримання грошей із законослухняних громадян.

Якщо не вистачає на соціальний захист та програми усунення жебраків із вулиць міста тоді хай із заробітної платні міського голови - Білоусова А.Л. кошти у розмірі 70% зарабітної платні на реалізацію цих заходів перераховують за рішенням територіальної громади.

Вашу електронну петицію щодо відновлення роботи дільниць національної поліції на територіях залізничного та автобусного вокзалів розглянуто міським головою та опрацьовано відділом запобігання корупції та взаємодії з правоохоронними органами міської ради та управлінням соціальної політики міської ради.
Повідомляємо, що питання створення окремих підрозділів Національної поліції, їх штатний розклад та визначення чисельність, на територіях вокзалів міста не відноситься до повноважень міської ради.
Враховуючи те, що петицію підписало 259 мешканців міста до Камʼянського відділу поліції ГУ НП в Дніпропетровській області направлено листа в якому запропоновано, в межах наданих їм повноважень, розглянути можливість створення вищевказаних підрозділів Національної поліції на автобусном та залізничних вокзалах міста, або постійно діючі групи швидкого реагування на цих обʼєктах та вжити заходів щодо посилення роботи дільничих інспекторів поліції по профілактиці та недопущення жебрацтва на вокзалах й вулицях міста.
Питання соціального захисту бездомних осіб та осіб, які відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк у м. Кам’янське регламентовано та регулюється управлінням соціальної політики Кам’янської міської ради.
Відповідно до Законів України «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей» та «Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають чи відбували покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк», рішенням сесії міської ради від 28.12.2011 №288-17/VІ у місті утворено комунальний заклад соціального захисту «Центр комплексного обслуговування бездомних осіб» Кам’янської міської ради за адресою: вул. Біломорська, 1А.
Відповідно до Положення центр є закладом соціального захисту, утвореним для виявлення та ведення обліку бездомних осіб, надання ночівлі бездомним особам, які не мають житлового приміщення, яке б вони могли використовувати для проживання, та надання соціальних послуг особам, які відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк, а також звільнені від подальшого відбування зазначених видів покарань.
Для виконання поставлених завдань в закладі утворено структурні підрозділи:
- відділення обліку бездомних осіб;
- відділення соціальної адаптації звільнених осіб:
- відділення нічного перебування бездомних осіб на 30 місць.
Крім того, на період складних погодних умов та зниження температури повітря, облаштовується пункт обігріву по вул. Біломорська, 1А для безпритульних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, які не мають місця проживання та реєстрації та звертаються за допомогою до закладу. У відділенні нічного перебування, що функціонує у закладі, обладнано 30 ліжко-місць та 5 одиниць додаткових які в зимовий період повністю укомплектовані. Безхатьки та безпритульні, які не мають змоги розміститись у відділені, направляються до пункту обігріву.
У відділенні обліку бездомних осіб працює група соціального патрулювання у складі двох соціальних працівників, які згідно затвердженого графіка постійно здійснюють рейди та виявляють бездомних осіб для взяття їх на облік у закладі, поміщення до відділення нічного перебування КЗСЗ «ЦКОБО» КМР та направлення до пункту обігріву або лікарняних закладів міста. В маршрутну карту групи соціального патрулювання входить, в тому числі, вокзал станції Кам’янське – Пасажирський та прилегла територія. Соціальні працівники групи соціального патрулювання співпрацюють з адміністрацією вокзалу з питання розміщення на інформаційних стендах інформації з повідомленням щодо місцезнаходження центру, графіку його роботи та переліку послуг, які він надає.
Враховуючи досвід відпрацювання території вокзалу станції Кам’янське – Пасажирський має місця скупчення осіб які знаходяться в стадії добровільної бездомності, бродяжництва та дармоїдства які не бажають отримувати соціальну допомогу КЗСЗ «ЦКОБО» КМР.
Зазначимо, що соціальна допомога бездомним особам базується на основних принципах які викладені в Законі України «Про основи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей» розділ I.ст. 3:
1. Соціальний захист бездомних осіб і безпритульних дітей ґрунтується на принципах:
законності;
демократизму;
рівності;
поваги до особистості;
визнання честі та гідності;
забезпечення основних прав і свобод людини.
Закон України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» ст. 3, гарантує пересування вищезазначених осіб: свобода пересування - право громадянина України, а також іноземця та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, вільно та безперешкодно за своїм бажанням переміщатися по території України у будь-якому напрямку, у будь-який спосіб, у будь-який час, за винятком обмежень, які встановлюються законом.
Комунальний заклад соціального захисту «Центр комплексного обслуговування бездомних осіб» Кам’янської міської ради надає соціальну допомогу бездомним особам на добровільних засадах та за їх згодою, у разі особистого звернення бездомної особи до центру КЗСЗ «ЦКОБО» КМР, вул. Біломорська, 1А, або виявлення осіб соціальним патрулем.
23.11.2017 року було проведено оперативну нараду при начальнику вокзалу станції Кам’янське-Пасажирський по роботі з безхатченками та особами, які ведуть антисоціальний спосіб життя під головуванням начальника вокзалу ЛВОК Мельник С.В. та чергових помічників начальника вокзалу ДЛВОК Бібік Т.М., Панаріна Л.А. та за присутності директора КЗСЗ «ЦКОБО» КМР Сай І.К., завідувача ВОБО Ткаченко В.М. в постанові оперативної наради у п.2 зазначено:
Звернутися з пропозицією до начальника Дніпровської дирекції залізничних перевезень Борецького А.С. щодо вирішення питання по впровадженню приватної охоронної структури на вокзалі станції Кам’янське-Пасажирське з метою захисту прав пасажирів, обмеження доступу осіб, які ведуть антисоціальний спосіб життя та порушують громадський порядок та спокій пасажирів.
В місті Кам’янське соціальна допомога бездомним особам надається за їх згодою, згідно державних стандартів соціальних послуг надання притулку бездомним особам та соціальної інтеграції та реінтеграції бездомних осіб наказ Міністерства соціальної політики України від 13.08.2013 №495, та від 19.09.2013 №596 комунальним закладом соціального захисту «Центр комплексного обслуговування бездомних осіб» Кам’янської міської ради, за адресою: вул. Біломорська, буд. 1А.

Петицію підписали 261 особа з 250 необхідних.