Кам'янське за впровадження єдиного електронного квитка у міському транспорті.

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Шановні активні містяни нашого м. Кам'янське!

Звертаюсь до Вас із проханням про підтримку даної оптимізаційної ініціативи, яка всім нам дозволить економити наш з Вами міський бюджет та одразу отримувати повну інформацію по наявному на кожному маршруті міста пасажиропотоку і його обсягам.

Єдиний електронний квиток. Як це буде працювати?

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект, яким вводиться автоматизована система обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті.

Простіше кажучи: депутати підтримали введення електронного квитка, який дозволить відмовитися від готівкового розрахунку в транспорті.

Законопроект пропонує відмовитися від готівкового розрахунку за паперові квитки і перейти на так званий електронний квиток.

Крім того, законопроект дозволить місцевим органам самоврядування створити автоматизовані системи оплати і повністю відмовитися від звичайних квитків і розрахунків готівковими коштами.

Як це буде працювати?

Легко. Зараз, коли ви заходите в тролейбус або автобус, ви в кращому випадку чекаєте, коли ж до вас підійде провідник, щоб забрати у вас три гривні і видати вам квиток, в гіршому — прямуєте до водія.

В автобусах або маршрутках, найчастіше, ви не отримуєте квитка взагалі.

Коли запрацює система, це буде виглядати так: ви реєструєте, або купуєте спеціальну проїзну картку, яка буде вами надалі поповнюватися. Громадський транспорт буде обладнаний валідаторами — зчитувальний пристрій, до якого прикладається картка для оплати поїздки.

В залежності від того, яким шляхом піде місто, може оплачуватися або одна поїздка, або умовні півгодини-година користування громадським транспортом.

Передбачається, що одна картка буде діяти для всього міського транспорту.

Кожне місто само буде визначати де саме. Передбачається, що її можна буде поповнити за допомогою інтернет-банкінгу, терміналу, в касах магазинів, за допомогою мобільного додатку або СМС.

Для пільгової категорії населення також передбачені електронні квитки. Єдине, вони можуть отримувати їх безкоштовно. Крім того, безкоштовний проїзд для них також зберігається.

Чому це буде корисно для міста?
Як писала в колонці на ЕП радник міністра інфраструктури і заступник мера Дніпра Яніка Мерило, місто отримує статистику транспортних потоків. Так, місто може оптимізувати маршрути і компенсувати пільги за реальними розрахунками, відстежуючи, наприклад, чи проїхали маршрутки за призначеним маршрутом.

"Обсяг надаваних транспортних послуг [у Дніпрі] — приблизно 1,4 млрд грн. За мінімальними оцінками, 20% транспортних послуг – в "тіні", і повне впровадження електронного квитка дозволило б вивести з "тіні" приблизно 350 млн грн на рік. Це можна порівняти з 4% міського бюджету, хоча не вся сума, виведена з тіні, перейде прямо до міського бюджету", — зазначала вона.

Шановний Костянтине Вікторовичу!

Вашу електронну петицію з питання впровадження єдиного електронного квитка у міському транспорті опрацьовано управлінням транспортної інфраструктури та зв’язку міської ради.
Інформуємо Вас, що введення у місті автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті, а саме: ведення в дію «Електронного квитка» надасть можливість місту отримувати статистику транспортних потоків. Так, місто може оптимізувати маршрути і компенсувати пільги за реальними розрахунками.
Управлінням транспортної інфраструктури та зв’язку міської ради вивчається передовий досвід великих міст.
Представник управління транспортної інфраструктури та зв’язку міської ради приймав участь у нараді, проведеної в Дніпропетровській обласній держадміністрації, за участю представників міст Дніпропетровської області та представників Приватбанку з питання введення у містах автоматизованої системи обліку оплати проїзду і введення в обіг картки мешканця міста, яка надасть можливість отримувати послуги, в тому числі і оплачувати проїзд.
У 2019 році проведено зустріч з представниками компанії надавача послуг з облаштування транспортних засобів пристроями обліку оплати проїзду.
Враховуючи вищевикладене, управління транспортної інфраструктури та зв’язку міської ради в подальшому буде вивчати досвід міст України.