Газоанализаторы атмосферного воздуха

ЕКОЛОГІЯ

Учитывая неоднократные просьбы горожан о проведении контроля за составом атмосферного воздуха и отсутствия улучшений экологической обстановки в Каменском;

для оценки состояния и фиксации удельной концентрации хим.веществ в атмосферном воздухе, в режиме реального времени,с указанием норм и шкалы превышения,требуем:

В сжатые сроки, в общедоступных местах жилых районов города,установить 5 единиц высокоточных электронных газоанализаторов атмосферного воздуха с широким спектром чувствительности к хим.веществам и уровню загрязненности, с выведением данных на мониторы-табло доступных для считывания данных.

Прошу поддержать мою петицию и сделать шаг к осознанному изменению экологической ситуации в нашем городе.

Шановна Людмило Володимирівно!
Ваша електронна петиція, щодо встановлення 5 одиниць високоточних електронних газоаналізаторів атмосферного повітря розглянута особисто Кам’янським міським головою та опрацьована управлінням екології та природних ресурсів Кам’янської міської ради, в межах наданих повноважень. За результатами розгляду повідомляємо наступне.
Протягом останніх років органами державної влади України та місцевого самоврядування на регулярній основі приймаються та реалізовуються системні заходи щодо покращення екологічного стану довкілля. Такі заходи знайшли
своє відображення у багатьох програмах. Однією з таких програм є «Екологічна програма міста Кам’янське на 2016–2020 роки» затверджена рішенням міської ради від 25.12.2015 №25-03/VІІ (зі змінами).
Екологічною програмою міста Кам´янського на 2016-2020 роки, затвердженою рішенням міської ради від 25.12.2015 № 25-03/VII, передбачено природоохоронний захід «Створення системи комплексного екологічного моніторингу міста Кам´янського (Дніпродзержинська), селищ Таромське
і Сухачівка, території зони впливу хвостосховищ» (далі СКЕМ).
В жовтні 2016 року укладено договір з Корпорація «Укратомприлад» на виконання робіт по створенню СКЕМ в місті Кам’янське та розпочато роботи.
Система моніторингу призначена для збору, обробки, відображення, контролю та прогнозування обсягів забруднення навколишнього середовища
та локалізації джерел забруднення, з метою забезпечення органів державного контролю достовірною та своєчасною інформацією про стан забруднення довкілля для прийняття ефективних управлінських рішень щодо запобігання негативним змінам та дотриманню вимог екологічної безпеки.
Система моніторингу створюється у складі 5 постів спостережень
та центру управління моніторингом.
На двох постах контролюється: оксид вуглецю, двоокис азоту, двоокис сірки.
На двох постах проводиться вимірювання параметрів гама-моніторингу,
на одному контролюється потужність амбієнтного еквівалента дози гамма-випромінення.

Передача даних буде проводить за допомогою Інтернету
в «Центр Управління Моніторингом» з трансляцією даних на моніторинг колективного користування та на сайт міської ради, де кожен мешканець міста матиме змогу спостерігати за екологічним станом в режимі online.
Система моніторингу знаходиться в дослідній експлуатації, під час якої виникла необхідність дооснащення автоматизованих постів хімічного моніторингу та проведення коригування розробленого програмного забезпечення. Після чого Система буде введена в експлуатацію.
На теперішній час, з метою контролю за станом атмосферного повітря Лабораторію спостережень за забрудненням атмосферного повітря міста Кам’янське та відокремленим структурним підрозділом «Кам’янський міський відділ лабораторних досліджень» проводиться державний санітарно-гігієнічний моніторинг та результати досліджень надаються до управління екології
та природних ресурсів міської ради.
З метою поліпшення екологічної ситуації в місті на регіональному
та місцевому рівнях розроблено та у встановленому порядку затверджено Програми екологічного напрямку, на впровадження яких передбачені кошти
з місцевих, обласних та державних бюджетів.
Також, з метою посилення контролю за викидами основних підприємств забруднювачів міста, Кам’янська міська рада зверталась до Департаменту екології та природних ресурсів Дніпропетровської обласної держадміністрації
з проханням урахувати встановлення стаціонарних постів спостережень
за станом атмосферного повітря на території міста Кам’янське
у рамках виконання заходу «Розробка проекту організації, розбудови
та удосконалення регіональної автоматизованої мережі спостережень за станом атмосферного повітря Дніпропетровської області», який входить до Комплексої регіональної програми (стратегії) екологічної безпеки та збереження клімату Дніпропетровської області на 2016 – 2025 роки, затвердженої рішенням Дніпропетровської обласної ради від 21.19.2015 №680-34/VI.
Зі свого боку запевняємо Вас, що керівництво Кам´янської міської ради
з порозумінням ставиться до екологічних проблем міста.