+ ще 183 громади!

Забезпечення права на освіту та припинення будь-якої дискримінації проти нещеплених дітей

ОСВІТА

Право на добровільну вакцинацію підкріплене Конституцією і законами України, а також міжнародними правовими актами, підписаними Україною. Однак в нашому місті дедалі частіше нещеплені або частково щеплені діти виявляються жертвами дискримінації, здорових — без жодних ознак захворювання — дітей не допускають в дитячі колективи (сади, школи) попри наказ про їх зарахування. Це є грубим порушенням їх права на освіту, закріпленого Конституцією і законами України. За наявності медичних довідок із висновком лікаря, що дитина може відвідувати навчальний заклад (відсутність протипоказань), керівник зобов’язаний прийняти дитину до закладу!

Статтею 53 Конституції України гарантовано право на освіту і нікому не може бути відмовлено в цьому праві: «Кожен має право на освіту. Повна загальна середня освіта є обов’язковою. Держава забезпечує доступність і безоплатність дошкільної, повної загальної середньої, професійно-технічної, вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах» (ст.53).
Згідно ст.3, ч.2 Закону України «Про освіту»: «В Україні створюються рівні умови доступу до освіти. Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття освіти. Право на освіту гарантується незалежно від віку, …стану здоров’я, інвалідності, громадянства, національності, політичних, релігійних чи інших переконань…»

В більшості європейських країнах спеціальних законів, що говорять про обов’язковість щеплень немає! В більшості цивілізованих країн до щеплень ніхто нікого не змушує! У Канаді, Норвегії, Іспанії, Австрії та Нідерландах відповідальність за здоров'я дітей покладають на батьків. "Кожен має право вибору і може відмовитися».

В нашому місті та Україні в цілому на даний момент проводиться масова політика дискримінації нещеплених та примусу до вакцинації.

Окремо варто наголосити, що не може бути вакцинація обов'язкова в державі, де відсутній будь-який механізм відшкодування за каліцтва і смерті від вакцин, як це є до прикаладу: в США, у Великобританії, Японії та інших країнах.

Таким чином, відмова у прийнятті або відсторонення наших дітей від відвідування навчальних закладів через відсутність щеплень є порушенням конституційних прав. Таке рішення приймається виключно міською радою, тому ми і звертаємось до Вас, Білоусов Андрій Леонідович, як до міського голови, з проханням унеможливити дискримінацію нещеплених дітей у нашому місті.
Просимо захистити право дітей на освіту та сприяти змінам у законодавстві, які зроблять неможливою дискримінацію дітей за станом здоров’я.

До кінця збору підписів залишилось:

Станом на 21 жовтня петицію підписали 107 осіб з 250 необхідних.