+ ще 171 громадa!

Про збільшення фінансування з міського бюджету у 2019 році Програми сприяння діяльності ОСББ, ЖБК та ОК у багатоквартирних будинках міста Дніпра на 2016 – 2020 роки

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

1. Щодо проведення додаткового конкурсу заяв від ОСББ/ЖБК/ОК на фінансування ремонтів.

У 2019 році під тиском ОСББ/ЖБК Дніпра міська рада була вимушена збільшити фінансування Програми сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів та обслуговуючих кооперативів у багатоквартирних будинках міста Дніпра на 2016 – 2020 роки (далі - Програма) з 15 млн. до 38 млн.грн.

Натомість процес визначення переможців Програми у 2019 році був, на жаль, суб`єктивним та не відповідав положенням самої Програми.

Так, в списки переможців Програми не було включено 95 ОСББ/ЖБК, які заявили про готовність співфінансування у розмірі прохідних 40% та більше!

Департамент з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики міської ради (далі - Департамент) аргументував це переважно тим, що відповідні ОСББ/ЖБК/ОК не подали разом з протоколом загальних зборів про участь у Програмі результати поіменного голосування з підписами співвласників.

Але, по-перше, такої вимоги немає у пункті 1.5.2. Порядку використання коштів та реалізації Програми, де вказується вичерпний перелік документів для подання на конкурс. Понад те, у 2016-2018 рр. при подачі документів від ОСББ/ЖБК/ОК результати поіменного голосування з підписами співвласників не вимагалися взагалі.
По-друге, серед переможців Програми є багато ОСББ/ЖБК/ОК, які також не подавали документи, на підставі відсутності яких відмовлено в перемозі іншим ОСББ/ЖБК/ОК. Тобто з однаковим пакетом поданих документів та відсотками співфінансування одні ОСББ/ЖБК/ОК стали переможцями Програми, а інші - ні!

Таким чином, відмова ОСББ/ЖБК/ОК з 40% та більше відсотками співфінансування в перемозі на підставі неподання ними результатів поіменного голосування на загальних зборах із підписами співвласників (в ЖБК/ОК в принципі не існує такого виду документів) є абсолютно незаконною. Тобто можна констатувати, що насправді конкурс за Програмою не проводився, бо організатори визначали переможців у “ручному” режимі, а не за положеннями Програми.

Тому з метою поновлення справедливості, щоб незаконно невизнані переможці змогли скористатися можливостями фінансування Програми, вимагаємо від міської ради:
- внести зміни в Програму сприяння діяльності ОСББ, ЖБК та ОК у багатоквартирних будинках міста Дніпра на 2016 – 2020 роки щодо проведення у 2019 році додаткового конкурсу заяв від ОСББ/ЖБК/ОК на фінансування ремонтів, а також внести зміни, які унеможливлюють маніпулювання результатами конкурсу;
- передбачити в міському бюджеті 2019 року для цього кошти в розмірі не менше 14 млн. грн. (розмір фінансування з боку міського бюджету, який запитувався учасниками вже проведеного в 2019 році конкурсу, що не були визнані переможцями).

2. Щодо фінансування поновлення втраченої технічної документації на багатоквартирні будинки міста.

З 2019 року почала діяти державна програма Фонду енергоефективності, для участі в якій ОСББ необхідно надавати технічну документацію на будинок.
Значна кількість ОСББ Дніпра не отримала від попередніх управителів (як правило, комунальних підприємств міської ради) технічну документацію на свої будинки у зв`язку з її втратою.

Відповідно до статті 6 Закону України “Про об`єднання спііввласників багатоквартирного будинку” у разі відсутності документації на багатоквартирний будинок колишній балансоутримувач багатоквартирного будинку або особа, яка здійснювала управління багатоквартирним будинком до створення об’єднання, протягом півроку з дня державної реєстрації об’єднання відновлює її за власний рахунок.

В той же час Програма сприяння діяльності ОСББ, ЖБК та ОК у багатоквартирних будинках міста Дніпра на 2016 – 2020 роки спрямована серед іншого на поновлення втраченої технічної документації, але протягом 4-х років коштів на цей напрям взагалі не виділялося.

Тому просимо міську раду:
- внести зміни в Програму сприяння діяльності ОСББ, ЖБК та ОК у багатоквартирних будинках міста Дніпра на 2016 – 2020 роки щодо визначення порядку подачі заяв від ОСББ на фінансування поновлення втраченої технічної документації на багатоквартирні будинки міста (без умов співфінансування з боку співвласників);
- передбачити в міському бюджеті 2019 року для цього кошти у розмірі 5 млн. грн.

До кінця збору підписів залишилось:

Станом на 15 липня петицію підписали 574 особи з 1000 необхідних.