Більше урн — менше сміттєзвалищ

В рамках соціального проекту «Я прибираю!» було зібрано інформацію щодо локацій в м. Дніпро, на яких не вистачає урн або сміттєвих контейнерів.

Учасники проекту наголошували, що урни вкрай необхідні на Набережній (зокрема, на Набережній Заводській їх майже немає), на входах до лісу (де мешканці влаштовують пікніки, вигулюють собак), а також в парках, школах, садочках тощо.

Не секрет, що там, де є урни або сміттєві контейнери, які вчасно прибираються, шанси на чисте і безпечне довкілля значно підвищуються.

Тож, у зв’язку з вищеозначеним прошу:

1) Якщо можливо — створити карту, де мешканці м. Дніпро змогли би відмічати відсутні урни і контейнери, а міська влада при формуванні планів враховувала би зазначені на карті локації.

2) Якщо можливо — зобов’язати власників ринків, магазинів, аптек, поштових відділень, закладів харчування і т.д., а також комунальних закладів, таких як школи, садочки, бібліотеки тощо, встановити урни на входах до приміщень або неподалік від ґанків.

3) Посприяти встановленню урн або сміттєвих контейнерів за такими адресами (по районах):

1. Амур-Нижньодніпровський

• Ж/м Сонячний, по всій набережній вздовж дороги (орієнтир — від ТЦ «Вавилон» уздовж вул. Маршала Малиновського є алея вздовж берега, на ній жодної урни. Є урни на дитячому майданчику на початку Малиновського і біля самої води в сквері, по самій алеї жодної) — на малюнку позначено літерою «А».

• Перехрестя вул. Передова і вул. Вітчизняна — на малюнку позначено літерою «Б».

• Старий парк (колишній Воронцовський).

2. Індустріальний

• Пішохідна територія за будинками вул. Калинова, 96, 94, 84 до ринка "Образцовий" — на малюнку позначено літерою «В».

• По вул. Березинській.

3. Новокодацький

• Пішохідна набережна від вул. Метробудівська до Льодової арени — на малюнку позначено літерою «Г».
• Вул. Велика Діївська, 52, 54, 56, 62 (за будинками).
• Проспект І. Мазепи (колишній Петровського).
• В Новокодацькому парку.
• На «косі» (Червоний Камінь).
• Вул. Метробудівська.
• Кінцева зупинка громадського транспорту «Парус-2».
• Ж/м Покровський (колишній Комунар).
• Ж/м Парус-1,2.
• По дорозі між будинками по Гідропарковій, 1 і Парусним, 12, за «Варусом».
• Тротуари зовнішньому периметру школи №132.
• На території шкіл №132, 54, 141.
• Вхід до лісу: праворуч від стоянки за «Варусом» (пров. Парусний, 10-Д).
• Між будинками по вул. Гідропарковій, 1 і 9 за гаражами в бік лісу (вхід в ліс).

4. Самарський

• Ж.м. Придніпровськ, Самарський ліс. Є бігові маршрути і зони відпочинку. Напевно, акцент необхідно ставити на них.
• Поблизу ринка на вул. Роторній.
• По вул. Василя Симоненка (стара частина Придніпровська).

5. Соборний

• Набережна, а точніше в парку зі смереками вздовж річки (орієнтир: Набережна Перемоги, 118).
• Вул. Володимира Вернадського, вздовж всієї вулиці немає урн або сміттєвих контейнерів.
• Пров. Штабний, 5 і 6, алея.
• Вздовж будинку по пр. Героїв, 12 («Китайська стіна»).
• Вздовж пр. Гагаріна є ділянки, де довго немає урн.
• На Перемозі-6 пров. Штабний.
• На «Косі» на Перемозі.
• На ж/м Сокіл.

6. Центральний

• Площа Старомостова (колишня Островського), зупинки громадського транспорту.
• Вул. Шмідта.
• Пр. Пилипа Орлика від будинку 15 до будинку 21.
• Тупик трамваю номер 4, по периметру (перетин вул. Сікорського и пр. Богдана Хмельницького).
• На проспекті О. Поля.
• На верхніх алеях парку Глоби.

7. Чечелівський

• Вул. Кавалерійська, за будинками 16, 18, 22, 22/1.
• Вул. Надії Олексієнко (колишня вул. Чичеріна), за будинками 29, 31, 35, 36, 37, 38, 40, 40/2, 40а, 40Б, 40д, 45, 45а (від перетину з вулицею ім. Володимира Антоновича (колишня вул. ім. Свердлова) і до перетину з вулицею ім. Бардіна).
• Вул. Філософська, за будинками 33, 35, 37, 39, 39/1, 39а, 44а, 46, 50, 52, 54, 56, 56а, 60, 62, 64.
• Вул. Володимира Антоновича (колишня вул. Свердлова), за будинками 46, 52, 56, 59, 60, 61, 62, 63, 65, 65а, 67, 67/1, 69, 71, 71а.
• Вул. Бардіна, за будинками 1, 1а, 5, 6, 7, 8, 9, 10.
• На перехресті вул. Леваневського і вул. Антоновича (колишня Свердлова) велика трамвайна розв'язка, немає жодної урни.
• Вул. Титова.

8. Шевченківський

• Район Троїцької церкви (Троїцька площа, 7).
• Алея на вулиці Бородинській (від вул. Грушевського до вул. Виконкомівській).
• Запорізьке шосе, по алеї немає жодної урни.
• Тополь-1, алея вздовж Запорізького шосе.
• Поблизу підстанції.
• На ж/м Тополь.
• Вул. Казакевича, Гладкова.

Дякую!

Розглянувши за дорученням міського голови електронну петицію "Більше урн – менше сміттєзвалищ", повідомляємо таке.
Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради сформував та надав бюджетні запити на 2020 рік до департаменту економіки, фінансів та міського бюджету Дніпровської міської ради. Департамент надасть додаткові пропозиції до департаменту економіки, фінансів та міського бюджету Дніпровської міської ради на включення до бюджету міста на 2020 рік коштів на виконання зазначених у електронній петиції заходів.
Департаментом інформаційних технологій Дніпровської міської ради створено нову категорію "Встановити урну" (https://mapa.dniprorada.gov.ua/?category_id=41) за допомогою якої мешканці міста можуть позначати місця, які потребують встановлення урн та контейнерів для сміття. Треба зазначити, що позначки на веб-порталі "Відкрита мапа Дніпра" категорії "Встановити урну" носять візуально-інформативних характер.
Департаментом транспорту та транспортної інфраструктури Дніпровської міської ради на цей час у м. Дніпрі встановлюються зупинки громадського транспорту виключно відповідних архітектурних типів, затверджених рішенням виконкому міської ради від 20.02.2018 № 159 «Про затвердження типів зовнішнього архітектурного вигляду зупинок громадського транспорту (зупиночних комплексів) у м. Дніпрі» (зі змінами).
При цьому, норми цих нормативних актів містять вимоги щодо облаштування зупинок громадського транспорту урнами для сміття.
За інформацією, наданою КП «Дніпротранскомплекс» ДМР на зупинках громадського транспорту, де ведеться комерційна діяльність, відповідно до умов договору передачі в платне користування об'єкта благоустрою вулично-дорожньої мережі міста не за функціональним призначенням, користувач зобов'язаний укласти договір про вивіз твердих побутових відходів з профільною організацією, а також забезпечити належне обслуговування, збереження експлуатацію і санітарне утримання об'єкту благоустрою вулично-дорожньої мережі та прилеглої території.
Стосовно зупинок, встановлених за результатами інвестиційного договору, інформуємо, що питання своєчасного та повного фінансування робіт із встановлення та облаштування зупинки громадського транспорту відповідно до розробленої проектно-кошторисної документації, а також утримання об'єкта інвестування у справному технічному, санітарному, естетичному стані покладається на інвестора.
Відповідно до зазначених у електронній петиції адрес, у м. Дніпрі встановлено сучасні зупиночні комплекси по вул. Набережній Заводській, ж/м Сокіл, ж/м Сонячний, по вул. Набережній Перемоги тощо, всього 106 одиниць.
Інспекторами вищевказаного комунального підприємства постійно здійснюються перевірки за утриманням зупинок у належному санітарному стані.
Департаментом екологічної політики Дніпровської міської ради опрацьовано перелік адрес, за якими розглядається можливість встановлення контейнерів. КП «ЖИЛСЕРВІС-2» ДМР повідомляє, що має необхідну кількість контейнерів та можливість їх розміщення згідно Переліку петиції за умови узгодження місць розташування з представниками органів самоорганізації населення, балансоутримувачами та укладення договорів на вивіз твердих побутових відходів з КП «ЖИЛСЕРВІС-2» ДМР.
Згідно з п. п. 6.4.4., 6.4.7. Правил благоустрою території міста Дніпра, затверджених рішенням міської ради від 27.11.2013 № 44/43 (зі змінами) (далі - Правила), підприємства та організації, які надають послуги з утримання будинків і прибудинкових територій, житлово-будівельні кооперативи, молодіжно-житлові комплекси, об’єднання співвласників багатоквартирних будинків тощо зобов’язані обладнати контейнерні майданчики згідно з чинними нормами та вимогами Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, а також встановити необхідну кількість контейнерів для збирання ТПВ, враховуючи сортування відходів за фракціями.
Відповідно до п. 20.8. Правил контроль за додержанням суб’єктами сфери споживчого ринку, відпочинку та сфери послуг вимог Правил здійснюють інспекція з питань благоустрою Дніпровської міської ради, КП «Благоустрій міста» Дніпровської міської ради у межах наданих повноважень, у т. ч. стану утримання урн для сміття, сміттєзбірників та контейнерних майданчиків об’єктів сфери споживчого ринку, відпочинку та сфери послуг.
Інспекцією з питань благоустрою Дніпровської міської ради порушені у петиції питання взято до уваги та посилено контроль за зазначеними адресами щодо дотримання правил благоустрою у частині поводження з відходами, складування побутових відходів у спеціально обладнаних місцях, виконання заходів та приписів з приведення до належного стану території та об'єктів благоустрою міста Дніпра юридичними, фізичними особами та громадянами.