Про збільшення фінансування “Програми сприяння діяльності ОСББ, ЖБК та ОК у багатоквартирних будинках міста Дніпра на 2016 – 2020 роки” у 2019 році до 120 млн. грн.

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

У 2016 році за ініціативою громадських організацій, які системно відстоюють інтереси ОСББ/ЖБК/ОК, міською радою було прийнято Програму сприяння діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів та обслуговуючих кооперативів у багатоквартирних будинках міста Дніпра на 2016 – 2020 роки (далі - Програма).

У рамках реалізації цієї Програми було співфінансовано з боку міського бюджету ремонтів у будинках ОСББ/ЖБК/ОК:
у 2016 - на 14 млн. грн.;
у 2017 - на 35 млн. грн.

У 2018 році, на реалізацію Програми було передбачено лише 27,9 млн. грн.
Це призвело до суттєвого збільшення відсотку співфінансування з боку співвласників будинків ОСББ/ЖБК/ОК - до 30%.
Насьогодні профінансовано робіт лише на 14,4 млн. грн., в тому числі і тому, що
за результатами півріччя, як це має бути за Програмою, Департаментом з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційно політики міської ради не були розподілені серед учасників з меншим відсотком співфінансування вивільнені кошти, які залишилися після проведення закупівель через систему Prozorro.

А в проекті міського бюджету 2019 року взагалі передбачено на реалізацію Програми для ремонтів близько 1350 будинків ОСББ/ЖБК/ОК, які складають понад 20% від всієї багатоквартирної забудови міста - лише 15 млн. грн.!
Це в 40 разів менше 575,4 млн.грн., які підуть на “титульні ремонти” будинків, що знаходяться в управлінні комунальних житлово-експлуатаційних підприємств!

Отже, можна констатувати, що в Дніпрі співвласники багатоквартирних будинків, в яких діють ОСББ/ЖБК/ОК, попри їх відповідний внесок у бюджет міста, як членів територіальної громади та платників місцевих податків, дискримінуються при виділенні коштів з міського бюджету на ремонт багатоквартирних будинків.

Понад те, щороку фінансування Програми, автором якої є міський голова Б.Філатов, зменшується, а реалізація саботується Департаментом з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційно політики міської ради.

Тому з метою справедливого ставлення міської влади до членів територіальної громади - співвласників багатоквартирних будинків ОСББ/ЖБК/ОК, просимо міського голову та міську раду відповідно до Додатку 1 Програми та до дольової участі ОСББ/ЖБК/ОК у багатоквартирній забудові міста - передбачити у міському бюджеті 2019 року на реалізацію Програми 120 млн. грн.

Робоча група розглянула електронну петицію згідно з чинним законодавством України.
За результатами засідання, члени робочої групи рекомендували міському голові наступне:
1. доручити відділу по роботі з органами самоорганізації населення та об’єднаннями громадян департаменту з питань місцевого самоврядування, внутрішньої та інформаційної політики Дніпровської міської ради та Департаменту житлового господарства Дніпровської міської ради проаналізувати питання щодо можливості збільшення фінансування «Програми сприяння діяльності ОСББ, ЖБК та ОК у багатоквартирних будинках міста Дніпра на 2016 – 2020 роки” у 2019 році до 120 млн. грн., а також надати свої висновки голові комісії міської ради з питань бюджету, фінансів та місцевого самоврядування Хмельникову А. О.;

2. доручити голові комісії міської ради з питань бюджету, фінансів та місцевого самоврядування Хмельникову А. О. винести розгляд цього питання на найближче засідання комісії з метою обговорення, на основі висновків вищезазначених органів місцевого самоврядування, можливості збільшення фінансування «Програми сприяння діяльності ОСББ, ЖБК та ОК у багатоквартирних будинках міста Дніпра на 2016 – 2020 роки” у 2019 році до 120 млн. грн.

Петицію підписали 1042 особи з 1000 необхідних.