Допомога дітям-відмовникам, які перебувають у лікарні

СІМ’Я, МОЛОДЬ, ДІТИ

Тривожне слово "відмовники" ми з вами чули не раз. Це немовлята, яких з різних причин батьки не хочуть виховувати та залишають у пологових будинках. Звідти вони потрапляють до дитячих лікарень. У тих же відділеннях перебувають діти, котрих вилучили представники органів опіки з неблагополучних сімей. Поки оформляються документи, може пройти чимало часу. В бюджеті держави не передбачено витрат на «відмовників», а ті кошті, які виділяються лікарні з міського бюджету, не покриває навіть п’ятої частини потреб дітей.
Окремою і найбільшою проблемою є розміщення дітей грудного віку. Новонароджені здорові діти потрапляють в лікарню, де знаходяться хворі пацієнти. Спеціального персоналу для догляду за «відмовниками» не виділяється, а у медсестер і санітарок просто не вистачає часу на те, щоб бути поруч. Робочий графік з десятками, а то й сотнями медичних маніпуляцій в день не передбачає годин на заколисування на руках сиріт і відмовників, які стали не потрібні власним батькам. Відповідно, все суворо по графіку, а не за потребою: годування, гігієна, тактильні дотики. Це роблять санітари у додаткове навантаження до своїх штатних обов'язків, і кількість уваги до такої дитини залежить лише від міри людяності персоналу лікарні.
Для будь-якої дитини ізоляція і самотність - це психологічна травма. І чим молодша дитина, чим довше вона позбавлена індивідуального тепла і спілкування з близьким дорослим, тим серйозніше будуть негативні наслідки. До заплаканої дитини-відмовника намагаються чим поменше підходити , щоб не привчити до рук. Бо потім, нема кому ці руки підставити. Такі діти з часом менше плачуть, бо отримують сигнал: "Ти нікому не потрібен. Плакати, кликати на допомогу - даремно".
Ми, Громадська організація «Свідоме майбутнє» розробили проект «Наші діти», який буде надавати допомогу дітям-сиротам та дітям, позбавлених батьківського піклування, які знаходяться у медичних закладах шляхом надання професійного догляду за дітьми, організацію дозвілля та розвиваючих заходів відповідно до віку дитини.
Проект передбачає надання медичним установам комплексної послуги з соціального супроводу дітей, позбавлених батьківського піклування. Послуга включає в себе організацію додаткового професійного догляду за дітьми до 10 років (няні); організацію дозвілля та розвиваючих заходів; матеріальне оснащення палат для дітей, які залишилися без піклування батьків, відповідно до потреб; надання необхідного додаткового або спеціального харчування, засобів догляду та гігієни; сприяння влаштуванню дітей у сім’ї.
Програма проекту спрямована на організацію роботи нянь, які будуть супроводжувати дитину на всьому етапі його знаходження в лікарні. Вони забезпечать не тільки повноцінний фізичний догляд, а й задовільнять емоційні потреби дитини (ігри, прогулянки, читання книг) які безсумнівно важливі для нормального формування особистості.
Завдання проекту
1. Створення умов для повноцінного розвитку особистості дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, в період вимушеного перебування в медичному закладі.
2. Створення умов для соціальної реабілітації дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також сприяти застосуванню засобів для медичної і фізичної реабілітації, даної цільової групи.
3. Скорочення термінів перебування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в лікувальних установах.
4. Підготовка нянь до роботи по догляду за дітьми-сиротами, дітьми, позбавлених батьківського піклування, що перебувають в лікарнях.
5. Створення умов для комфортного перебування дітей в лікарні, забезпечення їх усім необхідним - одяг, харчування, засоби гігієни.
На даний час ми склали кошторис, порахували, скільки необхідно буде коштів на одну дитину строком на 2 місяця перебування в лікарні. Значну частину витрат займає оплата праці нянечок. Кошторис додається.

Враховуючи вищевикладене, просимо:
1. Розглянути дане звернення.
2. Затвердити програму допомоги дітям відмовникам, які перебувають у лікарнях в Ірпінському регіоні.
3. Виділяти з бюджету кошти на фінансування утримання дітей-відмовників, які перебувають в лікарнях, а також на фінансування додаткових ставок для персоналу, який буде доглядати за дітьми (нянечки) в лікарні.

Оприлюднення відповіді не пізніше:

Станом на 23 червня петицію підписали 327 осіб з 300 необхідних.