+ ще 153 громади!

Створення центру соціальної підтримки дітей та сімей «Наші діти»

СІМ’Я, МОЛОДЬ, ДІТИ

Недосконала система оперативного реагування на порушення прав дитини, відомча розрізненість, відсутність підтримуючих послуг для дітей і сімей, недостатність професійних знань і ефективних методик - все це призводить до того, що діти вилучаються із сімей або батьки змушені самостійно влаштовувати дітей в інтернати, пояснюючи це своєю неспроможністю задовольнити потреби дітей через бідність чи безробіття.
Найбільш ефективною і результативною є підтримка для сімей, якщо ця підтримка надається за місцем їх проживання і відповідає індивідуальним потребам кожної дитини та сім’ї. Створення сімейно-орієнтованих послуг для дітей та сімей у громадах є ключовим елементом змін у соціальній сфері та підґрунтям для відмови від інтернатного догляду.
Пропонуємо створення в Ірпінському регіоні центру соціальної підтримки дітей та сімей «Наші діти». Головна мета центра соціальної підтримки дітей та сімей "Наші діти" – зберегти сім’ю, попередити розлучення дітей з їхніми батьками, створити умови, за яких жодна дитина не буде направлена до інтернатних закладів, а натомість, буде отримувати необхідний захист і підтримку у своїй громаді.

Послуги та відділення центру:
1. Відділення термінового влаштування дітей.
У відділенні можуть перебувати діти, вилучені із сімей, які постраждали від насильства, залишені батьками або ж перебування в сім’ї становить загрозу для їх здоров’я та життя. Також в цьому відділення можуть знаходитись діти грудного віку, від яких відмовились у пологовому будинку. До створення даного відділення буде діяти допомога дітям-відмовникам, які знаходяться у лікарні, яка зазначена у петиції https://e-dem.in.ua/irpin/Petition/View/202

2. Відділення матерів з дітьми.
Це невідкладна допомога дітям та їх батькам, які потрапили в надзвичайні обставини, постраждали від насильства чи нещасних випадків. Тут також надають послуги для матерів та вагітних жінок, які мають намір або ж де є ризик відмови від новонароджених дітей. Послуги відділення: надання місця для проживання; забезпечення базових потреб малюків; сприяння у навчанні та працевлаштуванні; посередництво між мамами та їхніми рідними.

3. Служба підтримки сім’ї.
Допомогти батькам з дітьми, які не в змозі самостійно подолати кризу у родині, справитися зі складними життєвими обставинами, освоїти батьківські навички, мати змогу самостійно якісно піклуватися про своїх дітей відповідно до їх віку та потреб та повернутися до нормального життя родини у суспільстві, групова робота з батьками (тренінгові заняття з розвитку батьківських навичок, групи взаємопідтримки). Створення курсів відповідального батьківства.

4. Малий груповий будиночок (розрахований на 15 дітей).
Відділення розміщається в окремому приміщенні, де побутові умови не відрізняються від звичайної сім’ї і атмосфера виховання теж максимально наближена до сімейної. В основі роботи з дітьми індивідуальний підхід до кожної дитини, побудова довірливих стосунків між працівниками та вихованцями, система наставництва, відповідальності одного вихователя за 3-4 дітьми. Під час проживання у Будиночку дітям забезпечують соціальну реабілітацію, адаптацію, інтеграцію та реінтеграцію, влаштування їх у сімейні форми догляду, відновлення контактів з родичами, братами та сестрами, підготовку до самостійного життя тощо.

Враховуючи вищевикладене, просимо:
1. Розглянути дане звернення.
2. Створити Центр соціальної підтримки дітей та сімей «Наші діти» (постанова КМУ від 16.11.2016 року № 834 «Про затвердження примірного положення про центр соціальної підтримки дітей та сімей»).

Електронну петицію "Створення центру соціальної підтримки дітей та сімей «Наші діти» взято до відома (копія рішення Ірпінської міської ради додається.