Ірпінь – місто гуманного ставлення до тварин: про визнання котів частиною екосистеми міста та їх захист від жорстокого поводження.

ЕКОЛОГІЯ

Випадки жорстокого та безвідповідального ставлення до тварин не поодинокі. Саме людина, що свого часу приручила їх і зробила такими ж мешканцями міста як і ми, має визнати проблему безпритульних тварин і взяти на себе відповідальність вирішення її лише гуманними методами.
Особливо беззахисними в цьому контексті є саме коти. Вони мають мало шансів захистити своє життя і вберегтись від жорстокого поводження, їх легше впіймати і образити. Їх потомство чекає така ж важка і небезпечна доля безпритульної тварини. Часто вони сприймаються як іграшка, а не живе створіння, що відчуває біль, голод і холод, так само як і ми з Вами.
Місто на 100% є екосистемою. Всі частини системи взаємопов’язані та впливають одна на одну. Всі живі організми, не тільки люди, перебувають у зв’язку. Слід дозволити котам вільно жити та пересуватися в підвалах, на горищах та інших місцях їхнього постійного перебування, адже вони виконують вкрай важливу функцію природньої дератизації - знищення гризунів, що є розносниками багатьох інфекцій. Водночас, необхідно приділити увагу питанню їхнього розмноження, а саме проведенню заходів з гуманної стерилізації, вакцинації, реєстрації.
Ірпінь має бути містом гуманного ставлення до тварин, саме на такому прикладі повинні виховуватись наші діти!
Просимо відповідною ухвалою міської ради визнати котів частиною екосистеми міста Ірпінь, а також заборонити вилов безпритульних котів на території міста Ірпінь за винятком:
- необхідності вжиття заходів регулювання чисельності безпритульних котів способом стерилізації, здійснення вакцинації та/або з метою прилаштування їх до нових власників із залученням представників громадських зоозахисних організацій;
- обставин, що створюють загрозу життю, здоров'ю та безпеці людей, з метою карантинування для підтвердження чи спростування захворювань, яке призначає ветеринарний лікар відповідно до довідки встановленої форми.
Зобов'язати комунальні підприємства по утриманню житлового фонду не створювати навмисних перешкод для виконання котами функції природної дератизації, надаючи їм доступ до підвальних приміщень.
Відповідальним особам, які уповноважені в структурах житлово-експлуатаційних підприємств чи організацій, в тому числі ЖБК, ОСББ, забезпечувати дотримання норм та вимог експлуатації підвалів, технічних підвалів і горищ, запобігати ізоляції там котів (закриванню чи замуровуванню у цих приміщеннях, що унеможливлює вільний вихід тварини з місця перебування та може призвести до їх загибелі)
Комунальному підприємству "Служба захисту та лікування тварин" забезпечити регулювання чисельності безпритульних котів у місті Ірпінь методом стерилізації з обов'язковою вакцинацією та візуальною ідентифікацією згідно із діючою програмою регулювання чисельності безпритульних тварин.

Електронну петицію "Ірпінь – місто гуманного ставлення до тварин: про визнання котів частиною екосистеми міста та їх захист від жорстокого поводження" взято до відома відповідно до рішення Ірпінської міської ради (копія рішення додається).

Петицію підписали 342 особи з 300 необхідних.