Харківський район Харківської області

Будівництво нового дитячого садка в с. Буди (Харківський район) 118 75
Будівництво нового дитячого садка в с. Буди (Харківський район) 118 75
Переглянути усі петиції

Поки що жодна петиція не потрапила на розгляд

Перегляньте петиції та прискорте збір підписів

Остання відповідь

Забезпечення господарчими потребами шкіл, садочків Харківського району за рахунок місцевих бюджетів

Показати повний зміст петиції

Відповідає:

ЛИТВИНЕНКО МАКСИМ ВЛАДИСЛАВОВИЧ

Харківська районна рада отримала електрону петицію (автор – гр. Прусенко О. В.) щодо забезпечення господарчими потребами шкіл, садочків Харківського району за рахунок місцевих бюджетів (далі – Петиція), яку було розглянуто 06 березня 2019 року на засіданні постійної комісії районної ради з питань освіти, культури, молодіжної політики, фізичної культури та спорту.
Згідно із ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.
Відповідно до ч. 4 ст. 77 Бюджетного кодексу України міські, районні, селищні, сільські ради при затвердженні відповідних бюджетів враховують у першочерговому порядку потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ відповідно до встановлених законодавством України умов оплати праці та розміру мінімальної заробітної плати; на проведення розрахунків за електричну та теплову енергію, водопостачання, водовідведення, природний газ та послуги зв'язку, які споживаються бюджетними установами.
Так, враховуючи, що балансоутримувачами закладів дошкільної освіти у Харківському району є міські, селищні та сільськи ради, тому фінансування господарчих потреб належить до їх повноважень.
Відповідно до п. 13 ч. 1 ст. 44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» районні ради делегують повноваження щодо управління освітою відповідним місцевим державним адміністраціям.
В свою чергу, відповідно до ст. 14 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» місцеві державні адміністрації здійснюють повноваження місцевого самоврядування, делеговані їм відповідними радами.
Керуючись нормами чинного законодавства України, Харківській районній державній адміністрації, відповідно до рішення ІV сесії Харківської районної ради VI скликання від 04.03.2011 р. «Про делегування повноважень районної ради районній державній адміністрації» районною радою делеговані повноваження щодо здійснення повноважень у сфері управління освітою.
Так, за інформацією відділу освіти Харківської районної державної адміністрації щодо забезпечення господарчими потребами закладів загальної освіти – в районному бюджеті у 2019 році передбачено виділення коштів на придбання миючих та дезінфікуючих засобів у сумі 68 671, 00грн. та на господарчі товари – 142 166, 00 грн.
Разом з цим, було зазначено що ДСанПіН 5.5.2.008-01 Державні санітарні правила і норми влаштування тримання загальноосвітніх навчальних закладів та організацій навчально-виховного процесу» вимоги щодо придбання деяких господарчих товарів, зокрема, парових рушників та туалетного паперу не встановлені.
Отже, за результатами розгляду Петиції, враховуючи роз’яснення відділу освіти Харківської районної державної адміністрації, комісія внесла пропозицію Харківській районній державній адміністрації розглянути можливість збільшити фінансування закладів загальної освіти Харківського району для забезпечення необхідними господарчими потребами.

Станом на 25 червня надано відповідь на 1 петицію Переглянути