+ ще 172 громади!

Забезпечення господарчими потребами шкіл, садочків Харківського району за рахунок місцевих бюджетів

ОСВІТА

ПЕТИЦІЯ

«Про забезпечення господарчими товарами закладів дошкільної та загальної середньої освіти населених пунктів Харківського району за рахунок місцевих бюджетів”

Стаття 43 Закону України «Про загальну середню освіту», стаття 37 Закону «Про дошкільну освіту» та стаття 32 Закону «Про місцеве самоврядування» покладають обов’язок з управління, утримання та розвитку матеріально-технічної бази дитячих садків та шкіл на їх засновників. Засновниками закладів освіти виступають відповідні органи місцевого самоврядування – міські, районні, селищні та сільські ради, на території яких знаходиться такий заклад.

Отже, фінансування господарських потреб шкіл та садків, у яких навчаються наші діти, має у повному обсязі здійснюватися за рахунок коштів місцевих бюджетів! При цьому, відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №228 від 28.02.2002 р. фінансування таких потреб, разом із виплатою заробітної плати працівникам закладів та сплатою комунальних послуг, має забезпечуватися у першу чергу.

Однак і досі керівники навчальних закладів не подають заявки про забезпечення господарчими потребами у повному обсязі, чим створюють штучне “недофінансування” навчальних закладів. Тим самим спонукаючи батьків до фінансування навчальних закладів та здачі готівки на придбання господарчих товарів або безпосередньо змушуючи купувати миючі та гігієнічні засоби на потреби класу, школи, дитячого садка! Ці побори називаються «благодійними внесками», хоча не мають нічого спільного із благодійною діяльністю, яка чітко регламентована законом. Безперечно, така практика є порушенням законодавства та часто призводить до серйозних конфліктів як між самими батьками, так і між батьками та вчителями чи адміністрацією закладів. Нерідко заручниками конфліктів стають вихованці або учні, яких, наприклад, обмежують у користуванні приміщеннями садків чи гігієнічними засобами, занижують оцінки, піддають моральному тиску тощо. Усе це вкрай негативно впливає як на якість освіти наших дітей, так і на їх психологічний розвиток.

Ми, мешканці Харківського району маємо чітко розуміти, що за рахунок сплачених нами податків формуються бюджети міст та селищ, з якого і мають фінансуватися господарські потреби закладів освіти, у яких навчаються наші діти. Ми не повинні платити за такі потреби двічі!

ГО “Благосвіт” постійно піднімає перед керівництвом навчальних закладів питання про забезпечення навчальних закладів господарчими товарами у повному обсязі, але досі керівники навчальних закладів перекладають функції забезпечення господарчими товарами навчальних закладів на плечі батьків, фактично покладаючи на них обов'язок фінансування закладів освіти.

Освіта дітей та їх перебування у закладах освіти не може залежати від матеріального становища батьків!

Діти - наше майбутнє! Створюємо для них належні та комфортні умови перебування у навчальних закладах.

Просимо забезпечити заклади дошкільної та загальної середньої освіти населених пунктів Харківського району господарчими товарами у повному обсязі для задоволення потреб дітей протягом навчального року для комфортного перебування дітей та учнів у закладах освіти під час освітнього процесу, а саме: у питній воді, необхідних товарах гігієнічного призначення (мило та мийні засоби, паперові рушники, серветки, туалетний папір, чистящий порошок, тощо).

Харківська районна рада отримала електрону петицію (автор – гр. Прусенко О. В.) щодо забезпечення господарчими потребами шкіл, садочків Харківського району за рахунок місцевих бюджетів (далі – Петиція), яку було розглянуто 06 березня 2019 року на засіданні постійної комісії районної ради з питань освіти, культури, молодіжної політики, фізичної культури та спорту.
Згідно із ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.
Відповідно до ч. 4 ст. 77 Бюджетного кодексу України міські, районні, селищні, сільські ради при затвердженні відповідних бюджетів враховують у першочерговому порядку потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ відповідно до встановлених законодавством України умов оплати праці та розміру мінімальної заробітної плати; на проведення розрахунків за електричну та теплову енергію, водопостачання, водовідведення, природний газ та послуги зв'язку, які споживаються бюджетними установами.
Так, враховуючи, що балансоутримувачами закладів дошкільної освіти у Харківському району є міські, селищні та сільськи ради, тому фінансування господарчих потреб належить до їх повноважень.
Відповідно до п. 13 ч. 1 ст. 44 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» районні ради делегують повноваження щодо управління освітою відповідним місцевим державним адміністраціям.
В свою чергу, відповідно до ст. 14 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» місцеві державні адміністрації здійснюють повноваження місцевого самоврядування, делеговані їм відповідними радами.
Керуючись нормами чинного законодавства України, Харківській районній державній адміністрації, відповідно до рішення ІV сесії Харківської районної ради VI скликання від 04.03.2011 р. «Про делегування повноважень районної ради районній державній адміністрації» районною радою делеговані повноваження щодо здійснення повноважень у сфері управління освітою.
Так, за інформацією відділу освіти Харківської районної державної адміністрації щодо забезпечення господарчими потребами закладів загальної освіти – в районному бюджеті у 2019 році передбачено виділення коштів на придбання миючих та дезінфікуючих засобів у сумі 68 671, 00грн. та на господарчі товари – 142 166, 00 грн.
Разом з цим, було зазначено що ДСанПіН 5.5.2.008-01 Державні санітарні правила і норми влаштування тримання загальноосвітніх навчальних закладів та організацій навчально-виховного процесу» вимоги щодо придбання деяких господарчих товарів, зокрема, парових рушників та туалетного паперу не встановлені.
Отже, за результатами розгляду Петиції, враховуючи роз’яснення відділу освіти Харківської районної державної адміністрації, комісія внесла пропозицію Харківській районній державній адміністрації розглянути можливість збільшити фінансування закладів загальної освіти Харківського району для забезпечення необхідними господарчими потребами.

Петицію підписали 254 особи з 250 необхідних.