Створення Херсонського молодіжного центру

СІМ’Я, МОЛОДЬ, ДІТИ

У Херсоні є багато молодіжних ініціатив які направлені робити наше місто та нашу область краще, розвивати її, робити проекти соціальної дії направлені на реалізацію цілей сталого розвитку. Та, нажаль, реалізовувати молодіжну політику міста важко, адже для цього немає належних умов.
Сьогодні в Україні вже діє кількасот молодіжних центрів в усіх областях окрім Херсонської. У Херсоні проживає близько 34 тисячі молодих людей, віком від 14 до 35 років, що складає більше 10% населення міста.
За сприяння Молодіжної ради при Херсонському міському голові робочою групою регіональної програми Державотворець, що складається з представників активної молоді та студентства (ХНТУ, ХДУ та ХДАУ) в ході тижневої програми було виявлено критичну необхідність створення Херсонського молодіжного центру.
Херсонський молодіжний центр (ХМЦ) повинен стати інноваційним простором європейського зразка з метою реалізації потенціалу молоді, молодіжних організацій, громадських організацій для втілення суспільно-корисних ініціатив. ХМЦ буде платформою для комунікації, налагодження співпраці та розвитку компетенцій активної молоді, сміливих, талановитих та відчайдушних людей, що прагнуть до нових знань та відкриттів, реалізації різноманітних ідей, здійсненні інноваційних та сучасних проектів.
До функцій Херсонського молодіжного центру буде входити:
1. Навчання молоді у написанні грантів, проектів, що сприятиме участі у міжнародних та внутрішніх програмах, конференціях, фестивалях, тощо та дозволить створити молодіжний проектний офіс для розвитку м. Херсона та самореалізації молоді.
2. Неформальна освіта молоді: тематичні тренінги, програми, курси, семінари, воркшопи тощо, які покликані надавати молодим людям актуальну, практичну інформацію, знання та навички, що сприятимуть інтелектуальному, творчому, духовному, культурному розвитку херсонської молоді.
3. Залучення молоді ХМЦ до вирішенні проблем міста шляхом проведення круглих столів, стратегічних сесій, зборів громадських організацій, ініціатив тощо.
4. Створення на базі ХМЦ бізнес-проектів такі як: арт-галерея, тренінги, коворкінг, що буде сприяти окупності витрат і подальшого функціонування цього центру.
5. Залучення до волонтерства та сприяння патріотичному вихованню молоді.
6. Пропагування серед молоді здорового способу життя та популяризація еко-культури.
7. Проведення тренінгів та консультацій покликаних на боротьбу з такими розповсюдженими серед молоді негативними явищами як: наркоманія, алкоголізм, бандитизм, ігроманія, залежність від інтернету, культурна деградація.
8. Реалізація молодіжної політики та засад Європейської хартії участі молоді.
9. Надання юридичних та інших безкоштовних консультацій, що також буде практикою для студентів з таких напрямів як: юриспруденція, психологія, адміністрування та ін.
10. Ресурсний центр для молодіжних ініціатив, проектів, гуртків, заходів громадських організації міста.
11. Інформаційний офіс для молоді та громадських організації. Надання інформації щодо існуючих проектів, планів, ініціатив, гуртків та тематичних клубів, працевлаштування, обмінів, навчальних програм, інструментів участі молоді в громадському житті міста та можливостей самореалізації тощо.
12. Молодіжних центр матиме простір для: виставок молодих митців, творчих, літературних вечорів; репетицій та виступів молодих музикантів-аматорів; майданчик для аматорського театру; філософського, історичного, дискусійного, політичного клубів тощо.
Також ХМЦ стане гарною можливістю першого робочого місця для молоді, адже для адміністрування потрібен штат працівників, що будуть забезпечувати функціонування центру.
Для створення Молодіжного центру ПЕРШОЧЕРГОВО потрібно надати належне приміщення. Воно має відповідати нормам Національного знаку якості та критеріям якості для молодіжних центрів; забезпечить перебування великої кількості людей, мати зручне розташування та відповідні комунікації для ефективного функціонування та виконання завдань в рамках реалізації програм та соціальних продуктів молодіжного центру.
Ми пропонуємо створити ХМЦ на базі Зеленого театру, що розташовується у парку ім. Шевченка. Якщо це приміщення неможливо надати під ХМЦ просимо надати нам альтернативу.
Також просимо створити робочу групу зі створення Херсонського молодіжного центру, що буде складатися з представників депутатського корпусу Херсонської міської ради, начальників управління молоді та спорту, управління освіти, членів Молодіжної ради при Херсонському міському голові та членів робочої групи регіонального проекту Державотворець.
Правова база, що регулює створення Молодіжних центрів:
Типове положення «Національний знак якості та критерії якості для молодіжних центрів» (Міністерство юстиції, Міністерство молоді і спорту). Документ затверджено Наказом Міністерства молоді та спорту України від 03 серпня 2017.
Типове положення «Про молодіжний центр та про експертну раду при молодіжному центрі» (Кабінет міністрів). Документ затверджено урядом 20 грудня 2017 р.
Поправка №150 до Бюджетного кодексу України, що дозволяє фінансувати діяльність молодіжних центрів з місцевих бюджетів. (Верховна Рада). Документ прийнято 7 грудня 2017 р.

Дата створення:

Станом на 14 грудня петицію підписали 74 особи з 250 необхідних.