Про захист постраждалих від насильства в сім'ї (створення Кризового центру)

СІМ’Я, МОЛОДЬ, ДІТИ

Вимагаємо захисту прав жінок, які постраждали від насильства в сім'ї та створення в м. Херсоні безпечного місця для тимчасового перебування постраждалих жінок, матерів з дітьми, надання їм кваліфікованої допомоги (створення Кризового центру для членів сімей, в яких вчинено насильство в сім’ї або існує реальна загроза його вчинення).

За даними статистики щорічно в м. Херсоні фіксується біля 1500 випадків насильства в сім'ях. Але реальна їх цифра, на думку експертів значно більша. Понад 90% випадків з них - насильство щодо жінок. Як мінімум 30% жінок потерпають від насильства в Україні. Це означає, що мінімум 40 000 херсонок незалежно від рівня доходів, освіти або соціального стану, потребують захисту і кваліфікованої допомоги. Але, якщо жінка (часто з дітьми) змушена через дії агресора, покинути житло, то безпечного місця для її перебування в нашому місті не існує.
На жаль, Херсон – одне з небагатьох міст України, де досі немає повноцінного безпечного притулку для жінок, в якому можна було б отримати психологічну, юридичну та соціальну допомогу всім, хто має в цьому потребу.

Для допомоги херсонкам, які опинилися в складних життєвих обставинах, підвищення обізнаності містян щодо протидії насильству в сім’ї вважаємо за необхідне:

1. Створити в м. Херсоні комунальний заклад: Кризовий центр для членів сімей, де вчинено насильство або існує реальна загроза його вчинення;
2. Надати приміщення та виділити фінансування на утримання Кризового центру;
3. Створити цілодобову телефонну «гарячу лінію» в Херсоні, за якою мешканці міста можуть отримати підтримку та консультацію;
4. Розробити місцеву програму з протидії насильства в сім'ї.

Відсутність в м. Херсоні притулку і кваліфікованих послуг для жінок, матерів з дітьми, які постраждали від домашнього насильства - одна з основних проблем,що перешкоджає дотриманню прав на життя, безпеку, свободу від дискримінації жінок, в тому числі із сімей внутрішньо переміщених зі Сходу і АР Крим.
Законом України «Про попередження насильства в сім'ї» передбачено створення спеціалізованих установ (притулків) для постраждалих від насильства в сім'ї органами місцевого самоврядування за рахунок місцевих бюджетів.

Богдан Руденко,
Херсонський обласний осередок Ліги соціальних працівників України

Дата створення:

Станом на 16 липня петицію підписали 76 осіб з 250 необхідних.