Створення Херсонського молодіжного центру (ХМЦ) як ключового інструменту молодіжної політики

СІМ’Я, МОЛОДЬ, ДІТИ

У Херсоні існує проблема “вуличного виховання “ через відсутність центру, де будь-яка молода людина може безкоштовно в будь-який час зустрітися з друзями в неформальному середовищі, поспілкуватися, створити клуб за інтересами, реалізувати власні ініціативи, пройти спеціалізований тренінг, долучитись до громадських ініціатив та волонтерської діяльності, а також отримати корисну молодіжну інформацію та правову підтримку.
Як наслідок - молодь втрачає важливий інструмент реалізації власних ініціатив, розвитку та самореалізації що призводить до зниження людського, інтелектуального потенціалу міста і пошуку молоддю соціальних ліфтів поза межами Херсону.
Ініціативною групою було проведено дослідження щодо зацікавлених сторін (стейкхолдерів) та можливих донорів і розроблений чорновий проект створення ХМЦ на основі Національного знаку якості та критерій якості для молодіжних центрів (Міністерство юстиції, Міністерство молоді і спорту. Документ затверджено наказом 3 жовтня 2017) та досвіду створення молодіжних центрів в інших містах України.
Для створення Молодіжного центру ПЕРШОЧЕРГОВО потрібно надати належне приміщення. Воно має відповідати нормам Національного знаку якості та критеріям якості для молодіжних центрів; забезпечить перебування великої кількості людей, матиме зручне розташування та відповідні комунікації для ефективного функціонування та виконання завдань в рамках реалізації програм та соціальних продуктів молодіжного центру. За попереднім дослідженням, найбільш відповідним до вищезгаданих вимог є приміщення, що знаходиться за адресою: вул. Суворова, 27 (колишня Херсонська обласна науково-медична бібліотека).
Правова база, що регулює створення Молодіжних центрів:
Типове положення «Національний знак якості та критерії якості для молодіжних центрів» (Міністерство юстиції, Міністерство молоді і спорту). Документ затверджено Наказом Міністерства молоді та спорту України від 03 серпня 2017.
Типове положення «Про молодіжний центр та про експертну раду при молодіжному центрі» (Кабінет міністрів). Документ затверджено урядом 20 грудня 2017 р.
Поправка №150 до Бюджетного кодексу України, що дозволяє фінансувати діяльність молодіжних центрів з місцевих бюджетів. (Верховна Рада). Документ прийнято 7 грудня 2017 р.

Вважаємо за потрібне виділити приміщення для створення ХМЦ. Адже центр допоможе консолідувати молодь, молодіжні громадські організації, створить молодіжне громадське середовище та сформує ефективний інструмент молодіжної політики в Херсоні.

Дата створення:

Станом на 16 листопада петицію підписали 49 осіб з 250 необхідних.