+ ще 192 громади!

Створити центр комплексної реабілітації людей з інвалідністю.

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ ТА ОХОРОНА ПРАЦІ

У нашому місті, як і у державі в цілому, на жаль, має місце тенденція до збільшення кількості дітей, молоді та старших людей які мають інвалідність,. Для реабілітації понад 25 тисяч містян, що потребують періодичних, а часом постійних заходів з реабілітації, функціонують дві спеціалізовані реабілітаційні установ -: Центр соціальної реабілітації дітей з інвалідністю «Школа життя», Центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень «Родинний затишок». Крім того, у місті діють ще до десятка соціальних та реабілітаційних закладів різних форм власності. Таким чином потреба у реабілітаційних заходах покривається загалом для 20% містян з загальної кількості потребуючих цих послуг.
Але у місті ж, фактично проживають понад 25 тис. громадян у т.ч. дітей і молодих людей з різними захворюваннями (порушеннями ОРА, цукровий діабет, орфанні захворювання, слабозорі, слабочуючі, інші), тому говорити про високий відсоток охоплення реабілітаційними послугами наших громадян буде невірно.
Крім того, на моє переконання, у місті відсутня логічна послідовність (комплексність ) реабілітаційних заходів, їх завершеність через відсутність сходинок комплексної оцінки стану дитини, старшої людини, визначення послідовності, строків та методів реабілітації у планах реабілітації, моніторингу та своєчасного коригування планів реабілітації, оцінки ефективності реабілітаційних заходів, тощо.
Розуміючи що комплексний реабілітаційний процес має створити для людини умови для комфортного та свідомого переходу до активного життя у громаді (соціалізації), до вміння забезпечити особисті життєві потреби, у тому числі і фінансову спроможність, важливого значення має соціальна послуга зі сприяння працевлаштуванню і зайнятості людині з інвалідністю, допомозі їй у створенні середовища для самозайнятості та подальшої трудовій самореалізації у громаді, соціального супроводу уже працевлаштованих (самозайнятих) людей на робочих місцях.
Сучасні світові моделі соціальної захищеності людей передбачають інші підходи до питань реабілітації та соціалізації, а саме – отримувач соціальних послуг повинен отримувати конкретну соціальну послугу у відповідному закладі (у громадській організації), у визначеному обсязі та найкращої якості. Тому планується роботу центру комплексної реабілітації організувати в режимі «єдиного вікна», де отримувач реабілітаційних послуг у тандемі з фахівцем складає план реабілітації, який за результатами вже здійснених заходів коригується на користь досягнення стабільного позитивного результату реабілітаційних заходів.
Згідно ст.5. Розділу І "Загальні положення" Закону України "Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні"
визначено що реалізація державної політики у сфері реабілітації осіб з інвалідністю покладається на органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, які у співпраці та партнерстві з
громадськими організаціями осіб з інвалідністю забезпечують розробку і виконання програм для запобігання виникненню інвалідності, компенсації вад і розладів функцій організму особи, створення умов для їх усунення шляхом медичної,
психолого-педагогічної, психологічної, фізичної, професійної, трудової, фізкультурно-спортивної, соціальної реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю.
Петиція має на меті задоволення законних прав осіб з інвалідністю на реабілітацію та повноцінне життя у громаді.

Дата створення:

Станом на 19 січня петицію підписали 344 особи з 500 необхідних.