Реконструкція пам'ятника -фонтану барону Мюнхгаузену

Пам'ятник-фонтан встановлено у дворі будинку 46 на вулиці Кам'янецькій, неподалік від центру міста.

Автори пам'ятника — Григорій Мамона та заслужений художник України (на час створення твору не мав звання) Михайло Андрійчук, скульптор Валентина Ляшко.
1970 року для організації дворового простору й заразом як атракцію для дітей молоді художники виконали з бетону фонтан, що зображував барона Мюнхгаузена.
Автори задумали зобразити всесвітньо відомого героя багатьох творів — хвастуна, брехуна, що фантазуючи, переповідав начебто свої численні пригоди, у вигляді вершника на коні, однак зробили це у комічний спосіб — кінь барона Мюнхгаузена має лише передню частину, він п'є воду з бетонної діжки, і одночасно ж вода за задумом (коли фонтан діє) виливається ззаду «половинчастої шкапини», за чим із подивом спостерігає озирнувшись вершник.

Хмельницький барон Мюнхгаузен є одним з кількох пам'ятників цьому літературному персонажеві — один міститься у німецькому Ганновері, рідному місті Рудольфа Распе, автора оповідання про барона Мюнхгаузена; ще один у так званій «батьківщині барона Мюнхгаузена» — містечку Боденвердері (земля Нижня Саксонія, Німеччина). Боденвердерський бронзовий і хмельницький бетонний пам'ятники-фонтани майже тотожні. У 2000-ні були відкриті скульптура барона Мюнхгаузена біля станції метро «Молодіжна» у Москві, пам'ятний знак у Калінінграді (обидва — Росія)[1]. Є пам'ятник Мюнхаузену і в Одесі біля однойменного замку-ресторану та в Кременчуку.

У теперішній час скульптура і фонтан барону Мюнхгаузену в Хмельницькому перебувають у незадовільному стані — бетон осипається, фонтан не діє. Розташування пам'ятника у дворовому закутку не зробило його широковідомим і популярним навіть у межах Хмельницького.
Перенесення пам'ятника у центр міста та його реконструкція надали б місту неповторне та визначне місце, яке у свою чергу слугувало б гордістю для хмельничан та залучало туристів.

Дата створення:

Станом на 23 лютого петицію підписали 168 осіб з 500 необхідних.