Заміна "маршруток" на повноцінні безпечні автобуси для перевезення пасажирів.

ТРАНСПОРТ ТА ДОРОГИ

Нашому місту - безпечне та якісне перевезення!!!
Хочеться вже на 26 році незалежності побачити нормальні МУНІЦИПАЛЬНІ автобуси з нормальними водіями, на яких буде вплив відповідних органів влади , що пристосовані заводом виготовлювачем для пасажирських перевезень, в яких буде зручно і безпечно іздити всім мешканцям.

Прошу підтримати пропозицію по повній і якнайшвидшій заміні курсуючих по пасажирським маршрутам м. Хмельницький абсолютно не пристосованих для перевезення пасажирів в умовах нашого міста "маршруток". Окрім непристосованності технічно, прошу звернути увагу на непрофесійних водіїв, що систематично порушують правила дорожнього руху та правил перевезення пасажирів (проїзд на заборонений сигнал свілофора, систематичні розмови по засобам зв'язку при перевезенні пасажирів, продаж квитків в русі транспортного засобу, перевезення стоячих пасажирів в транспорті, що не призначений для цього)

Невідповідність діючому законодавству існуючої системи перевезення пасажирів в м.Хмельницький підтверджую витягами з діючого законодавства.

П О С Т А Н О В А від 18 лютого 1997 р. N 176 Київ

Про затвердження Правил надання послуг
пасажирського автомобільного транспорту

5. Персонал автомобільного транспорту та особи, діяльність
яких пов'язана з наданням послуг з перевезення пасажирів
автомобільним транспортом, повинні мати відповідні знання та
кваліфікацію.

6. Транспортні засоби, які використовуються для перевезення
пасажирів, повинні відповідати вимогам безпеки, комфортності,
охорони праці та екології, перебувати в належному технічному і
санітарному стані, бути укомплектованими відповідно до
законодавства з відповідним оформленням ліцензійної картки.

31-1. Організатор регулярних перевезень визначає умови
перевезень, до яких належать:
5) використання на маршруті автобусів, пристосованих для
перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями, та кількість
таких автобусів.
{ Правила доповнено пунктом 31-1 згідно з Постановою КМ N 983
( 983-2009-п ) від 09.09.2009 }
32. Забороняється надання послуг з перевезення пасажирів з
використанням автобусів, переобладнаних з транспортних засобів
іншого призначення, за відсутності протоколів випробувань таких
автобусів на відповідність вимогам правил Європейської економічної
комісії - N 43 (перевірка маркування безпечного скла); N 36 чи N
52 (залежно від пасажиромісткості, в обсязі вимог законодавчо
регульованої сфери до автобусів, що перебувають в експлуатації); N
80 (вимоги до міцності сидінь та елементів їх кріплення,
застосування сертифікованих сидінь, відповідність кріплення сидінь
типовим схемам та конструктивним рішенням, перевіреним
випробуваннями), виданих акредитованими Національним агентством з
акредитації випробувальними лабораторіями. Зразок протоколу
затверджується спільним наказом МВС та Мінінфраструктури.

Зазначені обмеження не стосуються переобладнаних автобусів,
що здійснюють перевезення пасажирів на міських та приміських
маршрутах згідно з договорами, укладеними до 1 травня 2009 року.
{ Пункт 32 в редакції Постанови КМ N 125 ( 125-2008-п ) від
27.02.2008; щодо набрання чинності п.32 див. п.3 цієї Постанови; в
редакції Постанови КМ N 524 ( 524-2009-п ) від 21.05.2009 }
35. Перевізник самостійно забезпечує у повному обсязі
перевезення пасажирів відповідно до умов договору про організацію
перевезень або дозволу, в тому числі резервними автобусами, на
випадок виходу автобуса з ладу чи збільшення пасажиропотоку.

VI. Права та обов'язки учасників транспортного процесу

145. Перевізник зобов'язаний:
1) забезпечити дотримання персоналом вимог законодавства про
автомобільний транспорт та захист прав споживачів;
2) вживати заходів до забезпечення безпечної, зручної поїздки
пасажирів і зберігання та/або доставки багажу згідно з договором
перевезення і розкладом руху;

147. Водій автобуса зобов'язаний:
11) зупиняти автобус для посадки та висадки пасажирів на
відстані не більше ніж 0,5 метра від краю проїзної частини дороги;
16) продавати квитки пасажирам до початку руху автобуса у
передбачених законодавством випадках;

149. Водію автобуса забороняється:
3) розмовляти з пасажирами, їсти, пити, курити під час руху
автобуса;
4) продавати пасажирам квитки під час руху автобуса;
9) порушувати вимоги цих Правил, Правил дорожнього руху
( 1306-2001-п, 306а-2001-п ) та правил технічної експлуатації
транспортного засобу.

МІНІСТЕРСТВО ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ
НАКАЗ 15.07.2013 № 480
Про затвердження Порядку організації перевезень пасажирів та багажу автомобільним транспортом
1.2. Організація перевезень пасажирів має забезпечувати:
своєчасне, повне та якісне задоволення потреб населення в перевезенні автомобільним транспортом;
захист прав споживачів під час транспортного обслуговування;

Хмельницькому Б.М.
м. Хмельницький

Шановний Богдане Михайловичу!
Ваше колективне звернення щодо заміни малогабаритних транспортних засобів на повноцінні автобуси для перевезення пасажирів, розглянуто.
Повідомляємо, що відповідно до положень Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2008 року № 1081 «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування» (із змінами) та Порядку організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Хмельницькому, затвердженого рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 06.09.2017 року № 607 «Про затвердження Порядку організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Хмельницькому, типової форми Договору про організацію перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Хмельницькому, встановлення Умов конкурсу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування та втрату чинності рішень виконавчого комітету», 28.11.2017 року проведено конкурси з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування та по частині конкурсів (об’єктів) визначено переможців - перевізників, які обслуговують міські .автобусні маршрути.
Відповідно до ч. 2 ст. 45 Закону України «Про автомобільний транспорт», до участі в конкурсі не допускаються автомобільні перевізники, які. серед іншого, передбачають використовувати на маршрутах автобуси, переобладнані з вантажних транспортних засобів.
Під час розгляду конкурсних пропозицій та керуючись інформацією, отриманою від Регіонального сервісного центру МВС в Хмельницькій області, конкурсний комітет не допустив використання перевізниками-претендентами автобусів, які переобладнані з транспортних засобів іншого призначення, для їх залучення до роботи на маршрутах міста.
З тими переможцями конкурсів, у яких транспортні засоби повністю відповідали умовам конкурсу по класу, кількості, пасажиромісткості та наявні автобуси, що пристосовані для перевезення пасажирів з обмеженими фізичними можливостями, виконавчим комітетом Хмельницької міської ради укладено відповідні договори про організацію перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Хмельницькому, терміном дії на 5 років.
В свою чергу, з переможцями конкурсів, у яких транспортні засоби частково відповідали умовам конкурсу, а також були відсутні автобуси, що пристосовані для перевезення пасажирів з обмеженими фізичними можливостями, виконавчим комітетом Хмельницької міської ради, з урахуванням поданих перевізниками-претендентами інвестиційних зобов'язань щодо оновлення рухомого складу і придбання необхідних транспортних засобів, які б повністю відповідали умовам конкурсу, укладено відповідні договори про організацію перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Хмельницькому, терміном дії на 1 рік.
Варто також зазначити, що по деяких конкурсах (об'єктах) переможців не визначено. Тому, рішеннями виконавчого комітету Хмельницької міської ради на певних маршрутах призначено тимчасових автомобільних перевізників та укладено договори про організацію перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Хмельницькому, терміном на 3 місяці. Беручи до уваги відсутність необхідної кількості автобусів, які повинні використовуватись виключно для перевезення пасажирів, саме на цих маршрутах на тимчасовій основі можуть залучатись малогабаритні та малої місткості транспортні засоби.
В кінці лютого - на початку березня місяця поточного року заплановано проведення нових конкурсів по тих маршрутах, де залучено тимчасових перевізників. Вимоги до транспортних засобів, які будуть пропонуватись перевізниками-претендентами. залишаються незмінними та передбачатимуть повну заборону використання для роботи на маршрутах переобладнаних автобусів.
Щодо можливих порушень з боку водіїв Правил дорожнього руху, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.10.2001 року № 1306 «Про Правила дорожнього руху» (із змінами) та Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 року № 176 «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» (із змінами), повідомляємо, що контроль за дотриманням автомобільними перевізниками та його персоналу вимог чинного законодавства України в сфері дотримання безпеки руху та організації пасажирських перевезень покладено па територіальні органи Державної служби України з безпеки на транспорті та Національної поліції.
Виконавчий комітет Хмельницької міської ради не наділений власними (самоврядними) чи делегованими повноваженнями в частині виявлення правопорушень з боку водіїв, що полягають у неналежному виконанні останніми вимог зазначених нормативних актів та їх притягнення до конкретного виду відповідальності.
Натомість, згідно із рішенням виконавчого комітету Хмельницької міської ради від 06.09.2017 року № 607 «Про затвердження Порядку організації та проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Хмельницькому, типової форми Договору про організацію перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Хмельницькому, встановлення Умов конкурсу з перевезення пасажирів па автобусних маршрутах загального користування та втрату чинності рішень виконавчого комітету», затверджено типову форму Договору про організацію перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування в м. Хмельницькому.
Відповідно до умов договору, організатор перевезень - виконавчий комітет Хмельницької міської ради має право здійснювати контроль за належним виконанням з боку перевізника та його персоналу (водій, кондуктор, інші працівники) умов Договору та конкурсу. Правил користування міським пасажирським автомобільним транспортом (автобусами) у м. Хмельницькому, чинного законодавства України щодо перевезення пасажирів, рішень Хмельницької міської ради та її виконавчого комітету, розпоряджень міського голови в частині пасажирських автоперевезень.
У випадку виявлення порушень, складати Акт про порушення умов договору про організацію перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування в м. Хмельницькому та Правил користування міським пасажирським автомобільним транспортом (автобусами) у м. Хмельницькому та вимагати їх усунення протягом строку, вказаного у Акті.
При наявності не менше 3 Актів, по яких не усунуто виявлені порушення, виконавчий комітет зможе розглядати питання щодо дострокового розірвання договірних зобов'язань.

З повагою
заступник міського голови А. Бондаренко

Вик.: С.Шепурев
тел. 79-55-77

Петицію підписали 502 особи з 500 необхідних.