Збільшення поверховості будівництва в Хмельницькому

Хмельницький не є дуже великим містом в Україні, однак темпи будівництва тут значно більші, ніж в інших містах з такою ж кількістю населення. Більше того, в основному, навіть в більших містах будується значно менше. В Україні лише декілька міст мають вищі темпи будівництва, ніж Хмельницький, але ці міста переважно значно більші. Наприклад, у 2016 році (за три квартали) більше, ніж Хмельницький будували тільки Київ, Харків, Одеса, Львів (всі міста значно більші, крім того Хмельницькому все одно вдалося обігнати Дніпро, який теж значно більший).
Крім цього, Хмельницький ще не є великим за площею, а будуються тут в основному будинки поверховістю 9 - 10 (11) поверхів (приватну забудову до уваги поки що не беремо). А що це означає? Правильно, що з кожним роком все зменшується та зменшується кількість місць в місті, де можна буде збудувати житло/офіс. В такому випадку можуть також знищуватися зелені насадження, місця відпочинку, що погано вплине на екологію міста, адже забудовникам не буде куди лізти, а приклади такого будівництва можна знайти вже зараз, наприклад будівнитво трьох будинків біля АЗС по Старокостянтинівському Шосе. Можна звичайно розширювати площу міста, однак це має як свої переваги, так і недоліки.
Тому я пропоную розвивати в місті висотне будівництво. Наприклад, почати будувати в місті будинки поверховістю 23 - 30 (35) поверхів.
Уявімо ситуацію : Планується побудувати будинок 11 поверхів (не свічку, а стіну, тобто будинок матиме багато під' їздів). Будинок матиме певну площу і зможе вмістити певну кількість мешканців. Однак на цьому місці можна збудувати будинок-свічку (на 1 під' їзд) поверховістю в межах 23 - 30 поверхів. Нехай він вужчий, ніж 11 поверхівка, але в ньому зможуть проживати приблизно таж кількість мешканців, що і в 11 поверхівці (більш конкретно залежить від того, на скільки відрізняються площа та поверховість між 11-поверхівкою та альтернативною багатоповерхівкою). При цьому при виборі варіанту з альтернативною багатоповерхівкою (замість 11-поверхівки) ми ще отримаємо вільну площу, яку можна використати під будівництво іншої багатоповерхівки/дитмайданчика/насадження дерев чи ще щось інше. Тобто отримуємо більш компактне проживання населення і за рахунок цього отримуємо не таке швидке закінчення площ в місті для будівництва, а також збереження дерев, парків, скверів, місць для відпочинку. При цьому місто так не розростається (а це дозволяє зробити місто компактнішим, що в свою чергу дозволить витрачати менше часу на пересування по місту).

Можливі проблеми при впровадженні петиції: 1) відсутність пожежних машин, які достають так високо
Якщо будинки перетворюються в хмарочоси, то в них інші способи порятунку від пожеж (незадимлювані сходові клітки, гелікоптери замість пожежних машин та інші способи). Наприклад, якщо у Дубаї є будинки висотою більші ніж 800 метрів - це зовсім не означає, що там є пожежна машина, яка може дістати до такої висоти. Якщо ж говорити виключно про Україну, то в Києві пожежні машини можуть дотягнутися лише до 16 поверху будинків (є одна машина, яка може загасити пожежу на висоті 90 метрів, однак в Києві є багато будинків, вищих, ніж 90 метрів).
2) Складність будівництва
в Хмельницькому багато будинків будується з цегли, в той час як висотні будинки мають бути монолітні. Однак, в Хмельницькому все ж таки будуються монолітні будинки (щоправда висотою до 17 поверхів, але навіть якщо б замість частини 10-поверхівок будували будинки 16 - 17 поверхів, це все одно б хоч якось покращило ситуацію). Більше того, на вулиці Камянецькій вже будується будинок 27 поверхів (при тому, що максимальна поверховість серед збудованих/майже збудованих будинків в місті складає 17 поверхів або ж 19 поверхів при врахуванні технічних поверхів).
3) Є група населення, яка проти такого високоповерхового будівництва (хоча частина цих людей може змінити свою думку після появи таких будинків в Хмельницькому)

Переваги від будівництва вищих будинків (23 - 30 поверхів, в даному випадку) :
1) Міська земля буде зникати не так швидко з кожним роком (при будівництві такої ж кількості площі житла)
2) Місто буде рости скоріше вверх, ніж вбоки, що дозволить не розширювати/розширювати не так сильно місто
3) Любителі краєвидів зможуть придбати квартири на верхніх поверхах і отримати цікаві види з вікна (які поки ще неможливі, за відсутності будинків такої висоти)

Що я пропоную робити міській владі для втілення петиції в життя :
1) Не перешкоджати забудовникам, які вирішили звести таке багатоповерхове житло (принаймні у випадку наявності необхідних дозволів)
2) Давати дозвіл на будівництво будинків поверховістю 23 - 30 (35) поверхів. Такі будинки можуть бути як в центрі так й на околицях міста (хоча зараз в нас поки що все найвисотніше - в центрі). Але мені дивно, наприклад, що й досі немає нічого висотного на Озерній (за винятком старої 14-поверхівки та нового будинку 12-14 поверхів)
3) Заохочувати будівельні фірми на будівництва такої поверховості. Це може бути реалізовано різними способами, наприклад давати в оренду землю таким забудовникам за дещо зниженими цінами, спрощувати систему отримання дозволів на такі будівництва, проводити пропаганду серед населення про переваги купівлі житла в таких будівлях (наприклад, є група населення, яким сподобається перспектива життя на висоті. Тоді квартири на верхніх поверхах не залишаться непродані, а можливо навіть продадуться раніше, ніж квартири на нижніх поверхах).
Можна частину будинку відводити під комерцію, а частину - під житло (адже суто офісні будинки такої висоти робити деколи не має змісту)
У випадку невміння зводити будівлі такої висоти місцевими фірмами можна проводити навчання або ж запрошувати будівельні фірми з інших міст (в Києві є фірми з досвідом будівництва таких високих будинків, адже там є багато будинків, вищих ніж 25 поверхів).
4) Зобовязувати будувати будівельників вищі житлові будинки. Наприклад, якщо навіть деякі будівельні фірми не будуть будувати житло 23 - 30 поверхів, але замість будинків 9 - 11 поверхів почнуть зводити 15 - 17 поверхові будівлі - це теж буде прогрес. Адже, хоча й в Хмельницькому останнім часом збільшилася кількість будівництва будинків 15 і більше поверхів, однак знайдеться всього лише трохи більше десятка збудованих/майже добудованих будинків з цієї категорії (ще декілька - в процесі будівництва).

Тому будівнитво будинків такої поверховості (23 - 35 поверхів) допоможе "спіймати одразу двох зайців" - не знижувати темпи будівництва (адже це свідчить, що місто не стоїть на місці), зберігши при цьому природу та сповільнивши закінчення земель (тим паче, що мають бути як землі відведені під будівництво, так і під природу). Невеличкий старт вже є (будівництво 27-поверхівки), головне - правильно продовжити (але все ж таки, на майбутнє краще концентрувати будівництво висоток в мікрорайонах, а не в центрі)

Дата створення:

Станом на 23 червня петицію підписали 35 осіб з 500 необхідних.