захист кішок

ЕКОЛОГІЯ

Останнім часом спостерігається жахлива тенденція до збільшення кількості випадків замурування котів в підвальних приміщеннях житлових будівель. З метою захисту тварин від подібного жорстокого поводження, необхідно визнати вуличних котів частиною екосистеми міста Хмельницького та заборонити їх безпричинний вилов та вбивства. Взявши за приклад практику м. Львова, м.Одеси, м.Дніпра, м. Варшави та інших європейських міст, слід дозволити котам вільно жити та пересуватися в підвалах, горищах та інших місцях їхнього постійного перебування, оскільки вони виконують вкрай важливу функцію природньої дератизації - знищення гризунів, що є розносчиками багатьох інфекцій. Водночас, слід приділити увагу питанню їхнього розмноження, а саме проведенню заходів з гуманної біостерилізації, вакцинації, реєстрації та облаштування домівок. Що потрібно зробити? Відповідною ухвалою міської ради проголосити котів співмешканцями Хмельницького - повноправними вільними жителями. Внести відповідні зміни до правил благоустрою, правил утримання будинків та прибудинкової території, зробити відповідні доповнення до повноважень. Хмельницькому – бути гуманним до тварин містом!

УКРАЇНА
ХМЕЛЬНИЦЬКА МІСЬКА РАДА
ВИКОНАВЧИЙ КОМІТЕТ
РІШЕННЯ
від 25.10.2018 року №853

Про розгляд електронної петиції щодо захисту кішок

До міської ради надійшла електронна петиція щодо захисту кішок.
Вивчивши питання, вказане в електронній петиції, слід зазначити, що питання поводження з тваринами регулюється нормами чинного законодавства України, зокрема вимогами Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» та принципами Європейської конвенції про захист домашніх тварин тощо. Даний Закон спрямований на захист тварин унаслідок жорстокого поводження з ними, захист їх природних прав та укріплення моральності й гуманності суспільства.
Статтею 9 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» визначено, що дозволяється утримувати домашніх тварин у квартирах, де проживає кілька сімей, - лише за письмовою згодою всіх мешканців квартири. При цьому не дозволяється утримувати домашніх тварин у місцях загального користування.
Крім того, згідно ст. 1 Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» спільне майно багатоквартирного будинку — приміщення загального користування (у тому числі допоміжні, такі як: горища, підвали, колясочні, комори, сміттєкамери, шахти і машинні відділення ліфтів, вентиляційні камери та інші підсобні і технічні приміщення), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку. Статтею 5 даного закону передбачено, що спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників.
Враховуючи викладене, питання щодо надання дозволів на розміщення в підвальних приміщеннях котів має вирішуватись виключно за рішенням загальних зборів співвласників багатоквартирних будинків за кожним будинком окремо.
Враховуючи вищевикладене, розглянувши електронну петицію щодо захисту кішок, керуючись Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» рішенням четвертої сесії міської ради від 27.01.2016 року № 6 «Про внесення змін до Статуту територіальної громади міста Хмельницького та затвердження Порядку розгляду електронної петиції, адресованій Хмельницькій міській раді», виконавчий комітет міської ради,
ВИРІШИВ:
1. Відхилити електронну петицію щодо захисту кішок.
2. Направити відповідь про результати розгляду електронної петиції автору електронної петиції.
3. Оприлюднити інформацію про результати розгляду електронної петиції на офіційному сайті Хмельницької міської ради.
4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника міського голови А. Нестерука.

Міський голова А. Симчишин