ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

Скасування щомісячної перевірки показників лічильників, що знаходяться в житлових приміщеннях (води, газу).
Пропонується, щоб перевірку показників контролерами проводилась як в Європейських країнах - раз на рік. Ті хто добросовісно сплачує послуги, то сплачує, а хто не сплачує, то і двері не відкриває.
Економічної вигоди та результатів в перевірці відсутні.

Дата створення:

Розглянувши звернення (електронну петицію) щодо скасування щомісячної перевірки показників лічильників (води, газу), що знаходяться в житлових приміщеннях, повідомляємо наступне.
Враховуючи те, що електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів в строк, який визначено в Статуті територіальної громади міста Кіровограда зі змінами, внесеними рішенням Кіровоградської міської ради від 29.03.16 № 142, та відповідно до норм ст. 23¹ Закону України «Про звернення громадян», дану електронну петицію розглянуто як звернення громадян.
Питання щодо порядку та строків перевірок показників лічильників (води, газу), що знаходяться в житлових приміщеннях, регулюється Кодексом газорозподільних систем, затвердженим Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 р. № 2494 (далі - Кодекс), та Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» (далі - Закон).
Відповідно до частини 4 розділу 4 Кодексу побутовий споживач, який за умовами договору розподілу природного газу, затвердженого Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг від 30.09.2015 № 2498, розраховується за лічильником газу, зобов’язаний щомісяця станом на 01 число місяця знімати фактичні показання лічильника газу та протягом п’яти діб (до 05 числа включно) надавати їх оператору газорозподільної системи у спосіб, визначений договором розподілу природного газу.
У разі не отримання оператором газорозподільної системи до 06 числа місяця, що настає за розрахунковим, показань лічильника газу та за умови, що лічильник газу не оснащений засобами дистанційної передачі даних, фактичний об’єм розподілу та споживання природного газу (алокація) по об’єкту споживача за розрахунковий період визначається оператором газорозподільної системи на рівні планового місячного об’єму споживання на відповідний період, що розраховується, виходячи з групи споживання побутового споживача, з урахуванням вимог Кодексу.
Крім того, оператор газорозподільної системи має право здійснювати контрольні зняття показів лічильника природного газу споживача та зобов’язаний не рідше одного разу на шість місяців здійснювати контрольне зняття показань лічильника газу (з урахуванням встановленого строку для контрольного огляду вузла обліку) та формувати об’єм розподілу і споживання природного газу по об’єкту споживача за розрахунковий місяць, в якому було здійснено контрольне зняття показань лічильника газу, з урахуванням його фактичних показань.
Відповідно до ст. 7 Закону оператор зовнішніх інженерних мереж, до яких приєднана будівля та виконавець послуг, мають право доступу до приміщень у будівлях, де встановлено вузли комерційного обліку, для проведення їх обслуговування та/або заміни, а також для зняття показань їх засобів вимірювальної техніки. Порядок доступу до вузлів комерційного та розподільного обліку, приладів - розподілювачів теплової енергії визначається законом та умовами договору про надання відповідної комунальної послуги.
Статтею 11 Закону передбачено, що зняття показань вузлів комерційного обліку щомісяця здійснюється виконавцем комунальної послуги або визначеною власником (співвласниками) іншою особою, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, у присутності споживача або його представника (представника об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, управителя багатоквартирного будинку), якщо інше не передбачено договором.
Зняття показань вузлів розподільного обліку, а також приладів - розподілювачів теплової енергії здійснюється споживачами, якщо інше не передбачено договором.
Споживач щомісяця передає показання вузлів розподільного обліку/приладів-розподілювачів теплової енергії виконавцю відповідних комунальних послуг або визначеній власником (співвласниками) іншій особі, що здійснює розподіл обсягів комунальної послуги, у спосіб, передбачений договором.
Виконавець періодично, не менше одного разу на рік, проводить контрольне зняття показань вузлів розподільного обліку/приладів - розподілювачів теплової енергії у присутності споживача або його представника. Зняття показань вузлів обліку та приладів-розподілювачів теплової енергії здійснюється не рідше одного разу на місяць.
У зв’язку з вищезазначеним періодичність та умови проведення перевірок показників лічильників (води, газу) встановлені зазначеними нормативно-правими актами, тому органи місцевого самоврядування не наділені повноваженнями щодо скасування періодичності проведення відповідних перевірок.

Станом на 18 червня петицію підписали 45 осіб з 450 необхідних.