Про запровадження в місті Кропивницькому багатофункціонального проекту "Картка кропивничанина"

ІНШІ

З метою підвищення соціального захисту мешканців міста Кропивницький, впорядкування механізмів надання пільг, їх обліку та адресності, розвитку безготівкових форм розрахунків, розвитку багатофункціональних послуг - прошу Вас розглянути можливість запровадження в місті Кропивницькому багатофункціонального проекту "Картка кропивничанина".

Відповідно до статті 26 Закону України "Про місцеве самоврядування в України" та статті 19 Закону України "Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії" така можливість у органах місцевого самоврядування існує. Крім того, розглядаючи можливість створення такого проекту, варто звернути увагу на подібні проекти, що успішно функціонують в багатьох містах України, зокрема в Тернополі - "Картка тернополянина" , у Києві - "Картка киянина" і т.д., а власникам таких карток надаються транспортні, культурні, медичні, освітні, адмін. пільги тощо.

Дата створення:

На звернення (електронну петицію) щодо запровадження в місті Кропивницькому багатофункціонального проекту «Картки кропивничанина», повідомляємо наступне.
Враховуючи те, що електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів в строк, який визначено в Статуті територіальної громади міста Кіровограда, відповідно до норм ст. 231 Закону України «Про звернення громадян», Вашу електронну петицію розглянуто як звернення громадян.
Багатофункціональна електронна картка вже знайшла своє застосування в деяких обласних центрах. На одній такій картці розміщується одразу кілька додатків: платіжний додаток (тобто картка може використовуватися як банківська для розрахунку за товари або зняття готівки), транспортний (для оплати проїзду), пільговий (для надання належних власнику картки пільг).
Для впровадження такого інструменту в місті необхідно створити відповідну інфраструктуру, яка б давала можливість чітко, коректно і в досить стислі терміни обробляти отриману інформацію.
Так, наприклад для впровадження транспортного додатка необхідно запровадити автоматизовану систему оплати проїзду (далі - АСОП) в громадському транспорті, а саме придбати програмно-технічний комплекс збору і короткострокового зберігання даних, зокрема бортові комп'ютери з терміналом водія, що мають зв'язок з сервером АСОП через GPRS/3G/4G, Wi-Fi, програмне забезпечення, валідатори проїзних документів.
Програмне забезпечення АСОП повинно мати можливість інтеграції з існуючими інформаційними системами міста, такими як: особистий кабінет кропивничанина, система продажу і оплати квитків, система АСДУ, яка забезпечує обмін даними для GPS-позиціонування, диспетчерського управління рухом і підключеними валідаторами до бортових комп'ютерів.
Придбання та встановлення такого устаткування потребує значних фінансових ресурсів, які в міському бюджеті на 2018 рік не передбачені.
Слід зазначити, що деякі міста для впровадження електронного квитка, залучають кредитні кошти міжнародних фінансових організацій, оскільки витрати на впровадження даного проекту для бюджетів дуже обтяжливі. Так, у Львові витрати складають 10 млн євро, Вінниці - 4,9 млн євро, Києві - 3,6 млн євро, Черкасах – 910,9 тис. євро, Чернівцях -757,6 тис. євро та Чернігові – 7,0 млн дол.
Таким чином, впровадження багатофункціональної «Картки кропивничанина» у місті Кропивницькому можлива за умови залучення кредитних коштів міжнародних фінансових організацій в разі оголошення ними конкурсів на участь у відповідних програмах.
Поряд з цим повідомляємо, що з 2016 року продовжується реалізація проекту «Соціальна картка», якою користуються 26,5 тисяч кропивничан передбачає 10% знижку від вартості товару в 12 магазинах міста.

Станом на 22 квітня петицію підписали 112 осіб з 450 необхідних.