Прийняття бюджетного регламенту Кропивницького

Станом на сьогодні при напрацюванні бюджету Кропивницького на черговий рік міська рада послуговується загальними положеннями бюджетного кодексу, за тих чи інших причин обмежує можливості діалогу з громадою міста. Обласний центр лишається серед міст де відсутні громадські обговорення бюджету. Відповідно, повне, змістовне, а головне публічне обґрунтування проекту бюджету відбувається лише безпосередньо перед голосуванням, на депутатських комісіях та під час сесії міської ради. Громадська організація "Центр медіарозслідувань "Прозоро" пропонує підтримати ідею створення бюджетного регламенту який, у рамках чинного законодавства, допоможе консолідувати зусилля посадовців та громадських експертів, враховуючи при цьому інтереси, а головне конкретні пропозиції кропивничан.
Подібні проекти апробовані, а головне дають чудові результати у таких містах як Суми, Вінниця, Луцьк та ін.
Закликаємо підтримати нашу петицію та отримати у підсумку дієвий інструмент впливу на бюджетні процеси міста

Дата створення:

Електронна петиція щодо створення бюджетного регламенту, що не набрала необхідної кількості голосів у строк, який визначено в Статуті територіальної громади міста Кропивницького зі змінами, внесеними рішенням Кіровоградської міської ради від 29 березня 2016 року № 142, розглянута відповідно до норм статті 23-1 Закону України “Про звернення громадян”. За результатами розгляду звернення повідомляємо наступне.
Організація бюджетного процесу в місті здійснюється відповідно до норм Бюджетного кодексу України, в якому визначені всі стадії та учасники бюджетного процесу, порядок та терміни прийняття бюджету, а також Регламенту міської ради сьомого скликання.
Для більш широких можливостей діалогу з громадою міста, публічного обґрунтування проекту бюджету на 2019 рік розпорядженням міського голови міста Кропивницького від 18 вересня 2018 року № 118 «Про складання проекту міського бюджету на 2019 рік та його прогнозу на 2020-2021 роки за програмно-цільовим методом» затверджено склад робочої групи з підготовки проекту міського бюджету на 2019 рік, розроблені заходи по складанню бюджету, визначені конкретні терміни їх реалізації та затверджено Бюджетний регламент.
Розпорядженням міського голови доручено головним розпорядникам коштів міського бюджету забезпечити виконання Бюджетного регламенту та при підготовці бюджетних запитів на 2019 рік опрацювати звернення депутатів і учасників консультацій з громадськістю щодо виділення коштів з міського бюджету. Надані пропозиції будуть розглянуті робочою групою та враховані в проекті бюджету в разі доцільності та можливості їх реалізації за рахунок коштів міського бюджету (виходячи з реальних можливостей міського бюджету та за умови, що вирішення порушених питань належить до компетенції органів місцевого самоврядування та видаткових повноважень місцевих бюджетів, визначених Бюджетним кодексом України).
Доступ громадськості до усіх інформаційно-довідкових матеріалів до міського бюджету забезпечується шляхом розміщення інформації щодо формування міського бюджету на сайті Міської ради міста Кропивницького www.kr-rada.gov.ua в розділі «Публічна інформація» - «Бюджет міста» - «Бюджет 2019».
Таким чином, формування проекту бюджету міста Кропивницького здійснюватиметься з широким залученням усіх учасників бюджетного процесу та громадськості.

Станом на 26 березня петицію підписали 83 особи з 450 необхідних.