+ ще 184 громади!

За дотримання культури утилізації сміття у громадських місцях

ОХОРОНА ПРАВОПОРЯДКУ

1.Закликати громадян до культури поведінки: своє сміття-до урни
2.Ввести систему ЖОРСТКИХ штрафів за невиконання (чітко розроблених і донесених через ЗМІ до населення) вимог щодо "кидання недопалків та іншого сміття під ноги".
3.Популяризувати культуру серед населення усіх вікових категорій та соціального статусу

Дата створення:

Розглянувши Вашу електронну петицію від 18.02.2019 р., повідомляємо наступне.
Враховуючи, що електронна петиція не набрала достатньої кількості голосів в строк, встановлений Статутом територіальної громади міста Кропивницького, відповідно до норм статті 231 Закону України “Про звернення громадян”, Вашу електронну петицію розглянуто як звернення громадян.
Виконавчими органами міської ради при виконанні повноважень здійснюються профілактичні заходи щодо дотримання Правил благоустрою міста Кропивницького (далі-Правила), в т.ч. заходи, спрямовані на створення умов, сприятливих для життєдіяльності людини, виховання громадян з повагою ставитись до благоустрою міста, в якому вони мешкають.
Так, спеціалізованою інспекцією Міської ради міста Кропивницького під час проведення профілактичних рейдів звертається увага суб’єктів благоустрою - органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців, органів самоорганізації населення, громадян на дотримання Правил в т.ч. щодо обов’язку розміщувати на територіях, наданих їм в установленому законом порядку, урни для сміття згідно з встановленими нормативами, заборони викидати сміття, зокрема недопалки та лушпиння з насіння, на вулицях, площах, парках та в інших громадських місцях.
Окрім того, працівниками спеціалізованої інспекції звертається увага щодо утримання урн у належному санітарно-технічному стані, очищувати їх від сміття в міру його накопичення та культури поводження громадян з відходами щодо їх належної утилізації.
З метою популяризації дбайливого ставлення до довкілля загальноосвітні заклади міста брали участь у проекті Lets Do It, Ukraine – school recycling. Першими кроками юного покоління щодо збереження довкілля, дбайливого ставлення до нього стало долучення до процесу роздільного збору твердих побутових відходів. Так, за рахунок фінансування заходів громадського бюджету міста Кропивницькому в комунальному закладі “Навчально-виховне об’єднання № 6 “Спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів, центр естетичного виховання “Натхнення” встановлені різнокольорові урни для роздільного збирання побутових відходів, що буде слугувати вихованню дітей, дотримання ними загальних правил поводження в суспільстві.
Щодо посилення відповідальності повідомляємо наступне.
Відповідно до норм підпункту 2 пункту 2 Розділу VII Правил суб’єктам у сфері благоустрою забороняється в т.ч. викидати сміття, зокрема недопалки та лушпиння з насіння, на вулицях, площах, парках та в інших громадських місцях. За порушення зазначених Правил передбачена відповідальність, встановлена статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Пунктом 22 частини 1 статті 92 Конституції України встановлено, що виключно законами України визначаються засади цивільно-правової відповідальності; діяння, які є злочинами, адміністративними або дисциплінарними правопорушеннями, та відповідальність за них.
Отже, введення “системи жорстких штрафів”, як зазначено в електронній петиції, можливо лише шляхом внесення відповідних змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Станом на 22 жовтня петицію підписали 89 осіб з 450 необхідних.