Розробити і затвердити програму профілактики та раннього виявлення онкологічної патології у місті Кропивницький

ОХОРОНА ЗДОРОВ’Я

Ні для кого з жителів нашого міста не секрет, що Кропивницький займає одне з перших місць в Україні за показником онкологічних захворювань, простіше кажучи за кількістю хворих на рак. Майже кожного дня у ленті на Фейсбуці з’являються пости, де просять допомогти грошима на лікування хворих на рак. Дуже часто рак діагностують на пізніх стадіях, коли лікування не так ефективне. Мені як і багатьом жителям міста, вже довелось втрачати рідних саме через рак. Виникає питання, що робити далі? Допомагати хворим грошима по мірі сил і сподіватись, що вони одужають чи спробувати змінити ситуацію? Вдумайтесь, у місті з таким високим показником хворих на рак не прийнято програми його профілактики. Тому просимо міську раду міста Кропивницький розробити і затвердити програму профілактики та раннього виявлення онкологічної патології. Впевнений, що завдяки запровадженню такої програми ми зможемо врятувати не одне людське життя. А рятуючи життя однієї людини, ми врятуємо цілий світ.

Дата створення:

Розглянувши Вашу електронну петицію щодо створення програми профілактики та раннього виявлення онкологічної патології у місті Кропивницькому, повідомляємо наступне.
Враховуючи те, що електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів в строк, який визначено в Статуті територіальної громади міста Кропивницького, затвердженому рішенням Міської ради міста Кропивницького від 31.01.19 № 2303, та відповідно до норм статті 231 Закону України «Про звернення громадян», електронну петицію розглянуто як звернення громадян.
Щоб подолати чи зменшити захворюваність будь-якою недугою в країні чи окремо взятій території потрібно об’єднати декілька компонентів: покращити рівень життя населення; підвищити самосвідомість (мотивацію до здорового способу життя та бажання отримати своєчасну діагностику та лікування) та саме забезпечити цю своєчасну діагностику та лікування. Якщо перший компонент забезпечує виключно держава, на другий (приблизно дві третини захворілих раніше не зверталися за медичною допомогою) стараємось вплинути за допомогою санітарно-просвітньої роботи, то саме на третій повинні бути спрямовані зусилля органів місцевого самоврядування та держави.
Міська влада приділяє значну увагу зміцненню діагностичної бази закладів охорони здоров'я міста. Протягом останніх років придбано сучасне обладнання для ультразвукової, ендоскопічної, рентгенологічної, лабораторної діагностики для всіх міських лікувально-профілактичних закладів. Своєчасне проведення медичної реформи первинної ланки надання медичної допомоги у м. Кропивницькому дало змогу наблизити первинну медичну допомогу до населення, забезпечити необхідний безкоштовний пакет медичних послуг. Запровадження другого етапу медичної реформи на вторинній ланці у квітні 2020 року, анонсоване Національною службою здоров'я України, забезпечить безкоштовну ендоскопічну, ультразвукову та рентгенологічну діагностику для населення.
Таким чином прийняті кроки вселяють надію у досягненні значного прогресу у боротьбі з онкологічними захворюваннями у м. Кропивницькому.

Станом на 14 грудня петицію підписали 214 осіб з 450 необхідних.