Заборонити так звані, "добровільні внески" в медичних закладах.

Закон забороняє медичним закладам брати кошти готівкою від паціентів, проте в Кіровограді, як і в інших містах України, це правило порушується, прикриваючись збором, буцімто, добровільних благодійних внесків.
Не встигнув переступити поріг лікарні, вже з приймального відділення, з хворих вимагають данину, начебто на потреби лікарні. Далі побори продовжуються в відділеннях, при здачі аналізів, на процедурах і таке ін.
Після того як хворий сплате всі податі йому вже немає за що лікуватися.
Чи можна вважати ці внески благодійними при мізерних пенсіях більшості українців?!
Посилаючись на багаточисельні скарги кіровоградців, вважаю за доцільне вжити наступних заходів:
1. Кіровоградській міській раді забезпечити належне фінансування потреб медичних закладів міста за рахунок міського бюджету.
2. Відповідним рішенням міської ради заборонити збір «добровільних» благодійних внесків в мережі установ охорони здоровя міста
3.Розгляд даного питання тільки НЕЗАЛЕЖНОЮ комісією.

Дата створення:

Розглянувши електронну петицію щодо заборони добровільних внесків в медичних закладах, повідомляємо наступне.
Враховуючи те, що електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів в строк, який визначено в Статуті територіальної громади міста Кіровограда зі змінами, внесеними рішенням Кіровоградської міської ради від 29.03.2016 року № 142, та відповідно до норм ст. 23 Закону України «Про звернення громадян», електронну петицію розглянуто як звернення громадян.
Відповідно до частини 3 статті 49 Конституції України, у державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно. Конституційним Судом України роз’яснено, що безоплатність медичної допомоги у державних і комунальних закладах охорони здоров'я не виключає можливості солідарної участі населення у додатковому фінансуванні галузі охорони здоров'я за рахунок розвитку позабюджетних механізмів залучення додаткових коштів, у тому числі коштів гуманітарної допомоги, пожертвувань громадських, релігійних, благодійних організацій та меценатів.
Правові засади залучення позабюджетних коштів визначені окремими законодавчими актами, в тому числі Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації». Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 04.08.2000 року № 1222 «Про затвердження Порядку отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров'я, соціального захисту, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування», благодійні внески можуть надаватися бюджетним організаціям у грошовій формі для потреб за напрямками видатків, а також як товари, роботи чи послуги. Якщо благодійником не визначено конкретні цілі використання коштів, шляхи спрямування благодійного внеску визначаються керівником закладу.
Прийом благодійних внесків у грошовій формі медичними закладами міста проводиться через касу на підставі заяв надавачів цих внесків, або на розрахунковий рахунок від юридичних осіб, з видачею на руки надавачам благодійних внесків квитанції до прибуткового касового ордеру, завіреного печаткою про сплату. Також в закладах розроблені:
положення про організацію прийому, обліку та звітності благодійних внесків;
порядок отримання та використання благодійних внесків від фізичних та юридичних осіб для потреб закладу;
наказ про затвердження положення та призначення відповідальних осіб по прийманню благодійних внесків.
На сьогоднішній день галузь «Охорона здоров’я» не забезпечена кошторисними призначеннями на оплату першочергових потреб, у зв’язку з чим для проведення якісного та повноцінного лікувально-діагностичного процесу в закладах охорони здоров’я виникає питання щодо пошуку додаткових джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством. Одним з таких джерел є кошти, що надходять у вигляді благодійної допомоги від фізичних та юридичних осіб.
Відповідно до статті 13 Бюджетного кодексу України благодійні внески віднесено до складової частини спеціального фонду, які використовуються на організацію основної діяльності бюджетних установ.
Так, за даними фінансової звітності протягом 2017 року лікувально-профілактичними закладами міста отримано благодійних внесків на загальну суму 23 137,6 тис. грн, як в грошовій так і в натуральній формі.
Отримані внески використані закладами для організації їх основної діяльності у сумі 23 171,5 тис. грн:
на оплату медикаментів – 6 171,9 тис. грн;
на оплату продуктів харчування - 64,2 тис грн;
на оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 25,7 тис. грн;
на оплату інших послуг – 1 412,7 тис. грн;
придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентаря – 3 075,2 тис. грн.
Одержано у не грошовій формі, у тому числі обладнання для відділення амбулаторного гемодіалізу на 12 421,8 тис. грн.
Необхідно зазначити, що з метою покращення надання медичної допомоги населенню міста Кропивницького, повноцінного функціонування лікувально-профілактичних закладів міста, соціального захисту працівників медичних закладів Міською радою міста Кропивницького на 2018 рік виділено на галузь «Охорона здоров'я» міста Кропивницького фінансову підтримку у вигляді додаткових коштів з міського бюджету на суму 34 051,2 тис. грн.

Станом на 26 березня петицію підписали 172 особи з 450 необхідних.