Проти реорганізації Педагогічного ліцею міста шляхом приєднання до нього НВО № 18 та ЗА присвоєння збереженому Педагогічному ліцею імені професора В.І. Завіни

ОСВІТА

У 1997 році в місті Кіровограді був заснований загальносвітній навчальний заклад ІІІ ступеня "Педагогічний ліцей", який розпочав свою історію як структурний підрозділ Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, продовживши кращі традиції української освіти і науки - функціонування навчально-наукових ліцеїв з профільною освітою, при вищих навчальних закладах.
Яскравим прикладом подібних закладів є наприклад Український фізико-математичний ліцей КНУ ім. Т.Шевченка, заснований ще у 1963 р.
Кіровоградщина як батьківщина відомого на весь світ педагога-новатора В.О. Сухомлинського, завжди заслуговувала мати в обласному центрі ліцей ПЕДАГОГІЧНИЙ, який би забезпечував ранню професійну орієнтацію та підготовку до вступу майбутніх педагогів-освітян.
Рішенням Кіровоградської міської ради від 21 серпня 2001 року № 1128 Ліцей був переданий до комунальної власності галузі освіти міста.
Виконавчим комітетом міської ради м. Кропивницького було прийнято рішення про утворення "Кропивницького академічного ліцею" (скорочено - "КАЛ"), шляхом приєднання до Педагогічного ліцею - Навчально-виховного об'єднання № 18 міста.
Ми - випускники Педагогічного ліцею різних років, обурені подібним підходом міського управління освіти та особисто пані Костенко Л.Д., яка намагається використати реорганізацію навчальних закладів у цілях особистої розправи над колишнім керівником НВО № 18.
Такий підхід до утворення та ліквідації навчальних закладів міста вважаємо неприйнятним!
Педагогічний ліцей завжди був одним із кращих навчальних закладів, окрасою педагогічної освіти міста, забезпечував підготовку та професійну орієнтацію майбутніх педагогів, науковців, юристів. Серед випускників ліцею відомі в Україні та області адвокати, кандидати наук, журналісти, політики, громадські діячі, науковці, державні службовці та педагоги.
Ключове значення у процесі підготовки в Педагогічному ліцеї завжди була співпраця та фактично кураторство державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка, кращі науково-педагогічні працівники якого працювали вчителями у Педагогічному ліцеї - це проректори університету, декани, заступники деканів, завідувачі кафедр, професори та доценти, а також кращі педагоги міських закладів освіти.
Вступ до ліцею відбувався на конкурсній основі, що дозволяло відбирати на навчання кращих випускників місцевих загальноосвітніх та спеціалізованих навчальних закладів. На навчання до ліцею приїздили учні з інших населених пунктів Кіровоградщини та навіть інших областей!
Слід відзначити, що після навчання в ліцеї, ми були якісно підготовлені до університетського життя, багато хто був зарахований на конкурсній основі в кращі вищі навчальні заклади України та регіону.
Нам - випускникам Педагогічного ліцею, дуже прикро, що із-за чиїхось нездійсненних, необгрунтованих, міфічних ідей та гучних промов, за якими криються меркантильні інтереси та політика, усі досягнення, а також славне ім'я та 20-річну історію Педагогічного ліцею може бути знищено міською радою, Вами - нашими обранцями, яких ми делегували як члени територіальної громади, даючи Вам наказ захищати НАШІ права та інтереси.

ШАНОВНІ ДЕПУТАТИ МІСЬКОЇ РАДИ! ШАНОВНИЙ ПАНЕ МІСЬКИЙ ГОЛОВО!
З надією просимо Вас:
1. Не знищувати ПЕДАГОГІЧНИЙ ЛІЦЕЙ та не підтримувати ініціативу міського управління освіти щодо об'єднання закладу з навчально-виховним об'єднанням № 18, або з будь-яким іншим комунальним закладом освіти.
2. Розглянути можливість присвоєння педагогічному ліцею міста ім'я професора Віталія Івановича Завіни, кандидата педагогічних наук, заслуженого працівника культури України, Відмінника освіти України, відомого кіровоградського хореографа, педагога, науковця, декана педагогічного факультету, першого проректора, ректора КДПУ ім. В.Винниченка, президента Федерації спортивного (бального) танцю Кіровоградської області, художнього керівника Народного ансамблю бального танцю "Конвалія", депутата Кіровоградської міської ради кількох скликань, який трагічно загинув 6 лютого 2011 року.

З повагою та надією на розуміння і підтримку,
випускники Педагогічного ліцею 1999 - 2017 рр.

Дата створення:

Електронна петиція щодо реогрганізації Педагогічного ліцею міста шляхом приєднання до нього НВО № 18 та за присвоєння збереженому Педагогічному ліцею імені професора В.І. Завіни, що не набрала необхідної кількості голосів, розглянута відповідно до норм статті 23-1 Закону України «Про звернення громадян» та рішення Кіровоградської міської ради від 29.03.2016 №142 «Про електронну петицію, адресовану Кіровоградській міській раді, її виконавчому комітету», зі змінами. За результатами розгляду звернення повідомляємо наступне.
05 червня 2018 року на засіданні Міської ради міста Кропивницького прийнято рішення № 1699 «Про оптимізацію мережі закладів освіти», відповідно до якого комунальний заклад «Навчально- виховне об’єднання «Багатопрофільний ліцей – фізико-математична школа загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 18 – центр дитячої та юнацької творчості «Надія» Кіровоградської міської ради Кіровоградської області» реорганізується шляхом приєднання до Комунального закладу «Педагогічний ліцей Кіровоградської міської ради Кіровоградської області». Дане рішення прийнято з метою створення в місті навчального закладу, який в умовах реформування системи освіти, буде мати можливість надання дітям повної загальної середньої освіти.

Станом на 22 травня петицію підписали 91 особа з 450 необхідних.