Встановлення світлофору на вул. Холодноярській (біля Лелеківського кладовища)

ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНЕ ГОСПОДАРСТВО

На перехресті вулиці Холодноярська та провулку Козака Мамая (центральний в'їзд на Лелеківське кладовище) вкрай необхідно встановити світлофор з кнопкою виклику для пішоходів. Оскільки в цьому місці дорога дозволяє водіям розвивати високу швидкість руху, багато з них не помічають знак пішохідного переходу, або просто не встигають на нього зреагувати, наражаючи на небезпеку пішоходів. Крім мешканців даного району Лелеківки, щодня в даному місці переходить проїзну частину велика кількість відвідувачів Лелеківського кладовища.
Ситуація ускладнюється ще й тим, що зупинка громадського транспорту розміщена одразу ж перед пішохідним переходом, а не після нього, як того вимагають Правила розміщення зупинок міського транспорту. Тому з метою попередження нещасних випадків, та уникнення аварійних ситуацій на цій ділянці дороги необхідно терміново встановити світлофор з кнопкою виклику для пішоходів.

Дата створення:

Головним управлінням житлово-комунального господарства Міської ради міста Кропивницького не підтриману електронну петицію щодо встановлення світлофору на перехресті вул. Холодноярської та пров. Козака Мамая розглянуто.
Враховуючи те, що електронна петиція не набрала необхідної кількості голосів в строк, який визначено в Статуті територіальної громади міста Кропивницького зі змінами, внесеними рішенням Кіровоградської міської ради від 29.03.16 № 142, та відповідно до норм ст. 231 Закону України «Про звернення громадян» електронну петицію було розглянуто як звернення громадян.
З даного питання повідомляємо наступне.
Встановлення світлофорів повинно відповідати умовам, визначеним п. 7.10 ДСТУ 4092-2002 «Світлофори дорожні. Загальні технічні вимоги, правила застосування та вимоги безпеки»:
УМОВА 1. Протягом 8 год робочого дня середньогодинна інтенсивність руху транспортних засобів не менша зазначеної в таблиці 9 ДСТУ 4092-2002.
УМОВА 2. Протягом 8 год робочого дня середньогодинна інтенсивність руху транспортних засобів не менша:
• 600 од./год (для доріг з розділовою смугою — 1000 од./год) головною дорогою в двох напрямках;
• 150 пішоходів переходять проїзну частину в одному найбільш завантаженому напрямку в кожну із тих же 8 год.
УМОВА 3. Існує проміжок часу в 1-ну годину, протягом якого виконується умова 2.
УМОВА 4. Умови 1 та 2 одночасно виконуються за кожним окремим нормативом не менше ніж на 80%.
УМОВА 5. За останні 12 місяців на перехресті скоєно не менше трьох дорожньо-транспортних пригод, яких можна було б запобігти за наявності світлофорної сигналізації (наприклад, зіткнення транспортних засобів, що рухаються з поперечних напрямків, наїзди транспортних засобів на пішоходів, що переходять дорогу, зіткнення між транспортними засобами, що рухаються в прямому напрямку та тих, що повертають ліворуч із зустрічного напрямку).
До того ж умови 1 або 2 повинні виконуватись не менше ніж на 80%.
За інформацією управління патрульної поліції в Кіровоградській області, на вказаному перехресті протягом 9-ти місяців 2018 року не було скоєно жодної дорожньо-транспортної пригоди.
Через відсутність відповідних обґрунтувань, передбачених умовами ДСТУ 4092-2002 «Світлофори дорожні. Загальні технічні вимоги, правила застосування та вимоги безпеки», введення світлофорного регулювання на вказаному перехресті є недоцільним.

Станом на 22 травня петицію підписали 37 осіб з 450 необхідних.