Про вшанування та увічнення пам’яті Почесного громадянина Конотопа Андрія Кривича (друга “Діллі”)

ІНШІ

27 березня 2019 року минув рік від того дня, як в зоні проведення АТО на Світлодарській дузі куля ворожого снайпера обірвала життя 19-річного бійця-добровольця тактичної групи “Сапсан” ДУК “Правий Сектор”, уродженця м. Конотоп Кривича Андрія Андрійовича (друг “Діллі”).
Будучи палким патріотом України, Андрій з 16 років входив до організації “Права Молодь”, де активно готувався до захисту Батьківщини – проходив неодноразові вишколи з тактичної підготовки, медицини, топографії та володіння зброєю. На останньому зимовому вишколі восени 2017 року в Черкасах був молодшим інструктором з тактики бою та партизанського руху.
В майбутньому Андрій Кривич планував присвятити себе служінню народові у Збройних силах України в якості військового психолога, з 2016 року навчався у Навчально-науковому інституті педагогіки і психології Сумського державного педагогічного університету ім. А. С. Макаренка. У січні 2018 року він перевівся на заочну форму навчання, щоб поїхати на передову на захист свободи та незалежності України. Під час своєї другої ротації був бійцем-добровольцем тактичної групи “Сапсан” ДУК “Правий Сектор”.
Загибель юного Героя не залишила байдужими більшість свідомих громадян у всій державі. Багато людей відгукнулися на цю трагічну подію та вважають, що Андрій Кривич заслуговує достойного вшанування та увічнення його памʼяті.
Ініціативною групою з числа рідних, близьких, бойових побратимів, друзів та небайдужих громадян України було започатковано та вже здійснено певний ряд заходів із вшанування та увічнення памʼяті Андрія.
Так, у квітні 2018 року створено сторінку Андрія Кривича у “Вікіпедії” (https://uk.wikipedia.org/wiki/ Кривич_Андрій_Андрійович).
16 травня 2018 року авторським колективом інтернет-проекту “Книга пам'яті полеглих за Україну” створено персональну сторінку Андрія Кривича (http://memorybook.org.ua/14/krivich.htm).
18 травня 2018 року рішенням Виконавчого комітету Конотопської міської ради за № 110 Андрію Кривичу присвоєне звання “Почесний громадянин Конотопа” (посмертно).
31 травня 2018 року з ініціативи та за підтримки керівництва Конотопської спецiалiзованої школи I—III ступенiв № 9, на пiдсумковiй лiнiйцi з нагоди Свята останнього дзвоника вiдбулось урочисте вiдкриття стенду памʼятi випускника школи 2016 року — Андрiя Кривича.
21 серпня 2018 року Андрія нагороджено відзнакою Української Православної Церкви (Київського Патріархату) – медаллю “За жертовність і любов до України” (посмертно).
23 серпня 2018 року нагороджений відзнакою Громадської організації “Обʼєднання патріотів “Сильні духом” – медаллю “Сильному духом” (посмертно).
29 серпня 2018 року біля Михайлівського Златоверхого Собору в м. Києві урочисто відкрито нову експозицію “Стіни народної памʼяті загиблих за Україну (2014 – 2018)”, де розміщено фотокартку Андрія Кривича з біографічною інформацією та описом його участі в АТО.
22 грудня 2018 року наказом командира Добровольчого Українського Корпусу "Правий сектор" за № 115/18 Андрія посмертно нагороджено відзнакою “Бойовий Хрест Корпусу” та чорним беретом ДУК.
В лютому 2019 року у видавництві “Писаний камінь” вийшла друком збірка поезій української поетеси-мусульманки Вікторії Бричкової-Абу-Кадум, що проживає у Йорданіі, під назвою “Куди ж ти це, каче?”, присвячена патріотам, які віддали свої життя за Україну. Два вірші: “У зоні АТО доброволець загинув” та “Ну, що ж, поплач іще, моя земля” присвячені пам’яті Андрія Кривича.
1 березня 2019 року рішенням Нагородної ради за № 29 Андрія Кривича відзначено недержавною нагородою – орденом “Народний Герой України” (посмертно).
14 березня 2019 року з нагоди Дня Українського добровольця в Сумському державному педагогічному університеті ім. А.С. Макаренка відбулось урочисте відкриття пам`ятної меморіальної дошки студента Навчально-наукового інституту педагогіки і психології Андрія Кривича.
Продовжується робота зі створення документальної кінострічки про Андрія Кривича та добровольчий рух в Україні. Автор проекту — журналіст телеканалу новин “24 Канал” Петренко Катерина Анатоліївна.
На превеликий жаль, ініціативи щодо відзначення Андрія Кривича державними нагородами не знайшли відгуку вищого керівництва держави та Міністерства оборони України: подання ДУК "Правий сектор" до Адміністрації Президента України про нагородження орденом “За мужність” ІІІ ступеня, а також керівництва Конотопської спецiалiзованої школи I—III ступенiв № 9 до Міністерства оборони України про нагородження медаллю “Захиснику України” так і залишилися без розгляду.
Проте, не зважаючи на дії чи бездіяльність держави, святий обов’язок кожного свідомого громадянина шанувати пам’ять наших героїв, що віддали свої життя за нашу свободу і незалежність, а подвиг Андрія Кривича має слугувати прикладом для нинішнього та майбутніх поколінь українців.
Враховуючи викладене, з метою вшанування та увічнення памʼяті полеглого Героя на регіональному рівні, просимо винести на розгляд сесії Конотопської міської ради питання щодо:
- встановлення в м. Конотоп меморіальної пам’ятної дошки Андрію Кривичу;
- присвоєння одній з вулиць м. Конотоп імені Андрія Кривича;
- надання фінансової допомоги (у межах наявної можливості) у встановленні пам’ятника (обеліску) Андрію Кривичу на Вирівському кладовищі м. Конотоп.
Просимо підтримати цю петицію мешканців м. Конотоп та всіх небайдужих громадян. Світ тримається саме на небайдужих і чуйних людях, завжди готових допомогти і надати підтримку. Така допомога дуже цінна й ніколи не буде забута.
Слава Україні!
Герої не вмирають!!!

Дата створення:

Шановний Олексій Валерійович!

У зв’язку з тим, що Ваша петиція «Про вшанування та увічнення пам’яті Почесного громадянина Конотопа Андрія Кривича (друга «Діллі»)» протягом 90 днів не набрала необхідної кількості голосів на її підтримку, відповідно до ст. 231 Закону України "Про звернення громадян", вона буде розглянута у виконавчому комітеті міської ради як колективне звернення громадян.

Станом на 18 серпня петицію підписали 95 осіб з 200 необхідних.