Збережемо Краматорський трамвай

Проектом бюджету міста на 2017 р. передбачена купівля 4-х автобусів "Богдан" на заміну трамваю. Трамваю -популярному по всій Європі. Трамваю у нас 80 років.За цей час його не розвивали,а тільки знищували. Трамвайні колії (рейки,стрілки і ін.),опори,тролеї підуть на металобрухт, депо перебудують під нове АТП. Причина - нерентабільність трамвайного перевезення пасажирів з 9 до 14 год. Такий аргумент зараз можна приєднати і до автобуса, і до тролейбуса. Причина - багато пільговиків і мала завантаженість вагонів у ці години. Для підвищення рентабільності трамваю пропоную прокласти трамвайну колію (для початку хоча б одноколійку з роз'їздами) у напрямі Біленька-Лазурний- Веселий закільцювавши,таким чинов маршрути. Це полегшить людям шлях до Соцміста ( базари,мед.установи освіту і ін), а також ставків на Абазовці і до могил рідних. Для трамвая не потрібен асфальт. Сучасна техніка дозволяє виконати таку роботу за кілька тижнів. Зараз виконком не знає куди витратити 80 млн.гривень і вони повернуться до Київа. Проблему пільговиків уряд вирішить шляхом монетизації у 2017 році. Не дамо знищити трамвай у нашому місті! Прошу підтримати.

Додаткова відповідь виконавчого комітету Краматорської міської ради на електронну петицію №398 (С-6446-1-1) «Збережемо Краматорський трамвай"»,
розміщену на веб-сайті Єдиної системи місцевих петицій від 12.12.2016 громадянином Сивак О.П.

Шановний Олександре Петровичу!

На Ваше звернення щодо відміни руху трамваїв в м. Краматорську виконком Краматорської міської ради повідомляє наступне.
На даний час трамвайні лінії займають лідируюче місце в рамках маршрутних мереж великих і середніх міст, оскільки характеризуються великою потужністю пасажиропотоків та покликані зв’язати житлові території з промисловими зонами. Слід відзначити, що за даними обстеження міста фахівцями Харківського національного автомобільно-дорожнього універ-ситету, у Краматорську питома вага перевезень пасажирів трамвайними маршрутами є дуже низькою (3,6 – 4,5%). Основними причинами цієї негативної тенденції є суттєві зміни в про-мисловому комплексі України (скорочення кількості робочих місць на основних промисло-вих підприємствах міста), висока вартість робіт і проектів, які стосуються розвитку та реконструкції трамвайних ліній, непривабливість трамвайного транспорту (низька швид-кість сполучення), інтенсивний розвиток автотранспорту, тощо. Аналіз результатів обсте-ження пасажиропотоків на трамвайних маршрутах підтверджує зазначену вище негативну тенденцію для м. Краматорськ. Отже, з технологічної точки зору, утримання трамвайної ін-фраструктури для громади міста є невідповідаючим основному призначенню трамвайних маршрутів – засвоєнню великих пасажиропотоків.
Додатково інформуємо, що сучасний трамвайний вагон коштує 12 - 15 млн.грн., тро-лейбусна машина – 4,5 млн.грн., автобус середньої місткості (50-60осіб) – 1,4 – 1,7 млн.грн.
КП «КТТУ» вже придбано 8 автобусів, які повністю відповідають екологічним нор-мам ЕВРО-5 і мають низький рівень підлоги, що особливо зручно для інвалідів та осіб похи-лого віку.
На відміну від трамваю, автобусний маршрут не буде обмежуватися кільцем – при по-їздці на Веселий він буде об’їжджати все селище, на Ясногірці маршрут спочатку простяг-неться до Універсаму. Також планується відродити колишній 11 маршрут Біленьке – Старе місто. Усі перевезення за трамвайними маршрутами будуть здійснюватися комунальним ав-тотранспортом, кількість якого за потреби буде обов’язково збільшено. Тарифи на переве-зення встановлені на одному рівні з електротранспортом, перевезення пільгових категорій населення – без обмежень у рамках діючого законодавства.
До того ж, на початковому етапі цієї реформи рух автобусів ТТУ буде здійснюватися одночасно з трамвайним рухом.

Відповідь виконавчого комітету Краматорської міської ради на електронну петицію №398 (С-6446-1-1) «Збережемо Краматорський трамвай"»,

Шановний Олександре Петровичу!

Відповідно до статті 23-1 Закону України "Про звернення громадян" Ваша електронна петиція щодо відміни руху трамваїв у м. Краматорську виконкомом Краматорської міської ради уважно розглянута та повідомляємо наступне.
На даний час утримання трамвайного парку є дуже збитковим для міського бюджету, проте трамвайний рух з січня 2017 року не відміняється. Але, враховуючи соціальний аспект пасажирських перевезень, міською радою прийнято рішення про придбання комунальним підприємством «Краматорське трамвайно-тролейбусне управління» повноцінної заміни застарілим, фізично і морально зношеним трамваям у вигляді сучасного парку автобусів.
Рух по трамвайним маршрутам планується обслуговувати паралельно трамваями і автобусами з урахуванням потреб населення, та за 2-3 місяці отримати оцінку ефективності автоперевезень.
Саме рішення про заміну трамвайного парку на автобусний буде прийматися після громадських обговорень.

Петицію підписали 294 особи з 250 необхідних.