Єдина система

Провести парад зі збором коштів для онкохворих 4 14
ДОЗВОЛИТИ проведення акцій (парадів) секс-меншин у м. Луцьку 3 11
Переглянути усі петиції

Останні, що прийняті на розгляд

Тема звернення Підписали Прийнято До відповіді
Звільнити Директора КП «Ласка» Богдану Новарчук 309 20 червня 8

Станом на 26 червня усього прийнято до розгляду 1 петиція Переглянути

Остання відповідь

Заборонити скидання нечистот на поля фільтрації Гнідавського цукрового заводу

Показати повний зміст петиції

Відповідає:

ПОЛІЩУК ІГОР ІГОРОВИЧ

Луцькою міською радою щоденно здійснюється моніторинг ситуації, пов'язаної з неприємними запахами, шляхом аналізу звернень до групи оперативного реагування 15-80, у відділ екології та виїздом працівників у райони міста звідки надходять звернення громадян.
Проблема, яка виникла цього року в нашому місті, є комплексною і не є виключно проблемою міста, а наслідком багаторічних порушень перш за все санітарного законодавства. Контролюючими службами (СЕС, державною екологічною експертизою) було дозволено скид неочищених господарсько- побутових стоків з мікрорайону Вересневе, пізніше з с. Гірка Полонка та з асенізаційних машин, які забирають стоки з житлового сектора розміщених біля міста сіл та інших об’єктів, за межами міста, на поля фільтрації ПАТ „Гнідавський цукровий завод”, які розташовані не на території міста, а у Луцькому районі. Саме змішування виробничих відходів ТзОВ „Біопаливно- енергетична компанія” з господарсько-побутовими стоками дало непередбачуваний негативний наслідок у вигляді нестерпного смороду, який вимушені терпіти перш за все мешканці міста, районів ДПЗ, Вересневого та сіл Луцького району, оскільки переважаючий напрям вітру влітку саме західний та південно-західний.
На вимогу Луцької міської ради та масових звернень громадян Державними контролюючими службами (Державною екологічною інспекцією у Волинській області, Головним управлінням Держпродспоживслужби у Волинській області) проведено перевірки на ПАТ „Гнідавський цукровий завод” та ТзОВ „Біопаливно-енергетична компанія”, в результаті яких виявлено численні порушення вимог як санітарного, так і природоохоронного законодавства.
Керівникам обох підприємств вручено приписи про усунення причин та умов, що сприяють вчиненню порушень санітарного законодавства, зокрема зобов’язано:
 - провести очистку та санацію мулових карт полів фільтрації (термін до 01.09.2017);
 - припинити перекачування стоків каналізації з мікрорайону Вересневе м.Луцьк на поля фільтрації ПАТ “Гнідавський цукровий завод” (термін до 01.10.2017)
 - виробничі стічні води ТзОВ “Біопаливно-енергетична компанія” скидати на поля фільтрації лише після встановлення флотатора;
- забезпечити здійснення лабораторних досліджень викидів забруднюючих речовин від усіх наявних джерел в зоні впливу об’єкту.
З 22 травня роботу ТзОВ „Біопаливно-енергетична компанія” зупинено до усунення можливих негативних наслідків від виробничих відходів підприємства.
З 25 серпня 2017 року ПАТ “Гнідавський цукровий завод” достроково розриває договір з КП “Луцькводоканал” на прийом каналізаційних стоків з мікрорайону Вересневе, про що надіслано повідомлення підприємству та міській раді листом від 15.06.2017 вих.452. В свою чергу Луцька міська рада до цього терміну зобов’язана завершити будівництво другої черги міської каналізаційної мережі, яка повністю забере господарсько-побутові стоки об’ємом близько 200 м3 на добу від району Вересневе.
Та для виконання цих заходів потрібен час. Усунути неприємний запах в лічені дні неможливо, бо скид господарсько-побутових стоків на поля фільтрації продовжується. При тому на полях фільтрації залишаються елементи дріжджової маси, яка була скинута в період роботи ТзОВ „Біопаливно- енергетична компанія” та продовжує реагувати із каналізаційними стоками^на полях фільтрації. Заходи, які проводить ПАТ Гнідавський цукровий завод із нейтралізації запахів на даний час не принесли очікуваного результату.
Виконання вищезазначених приписів та заходів у повному обсязі забезпечить дотримання норм екологічної безпеки, порушених діяльністю ПАТ “Гнідавський цукровий завод” та ТзОВ „Біопаливно-енергетична компанія”.
Крім того, повідомляємо, що лише протягом червня 2017 року працівниками Луцької міської ради виявлено 3 факти утворення стихійних сміттєзвалищ із залишків тваринних решток, які створювали дуже різкий неприємний запах, як в межах міста, так і на земельних ділянках Боратинської сільської ради, що стало додатковим джерелом забруднення повітря.

Станом на 26 червня надано відповідь на 129 петицій Переглянути