Заборонити закривати початкову школу при КЗ «Луцький навчально-виховний комплекс загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ст.

ОСВІТА

Як відомо, зараз в Україні проходить реформа системи інтернатних закладів, яка має на меті зменшити кількість дітей, які виховують в інтернатах на 70%.
Згідно з цією реформою протягом 2018 року кожен регіон має розробити свій власний план реформування системи інституцій та розвитку соціальних послуг в громадах, направлений на підтримку сімей з дітьми з особливими потребами, неблагополучних сімей, реабілітаційних послуг тощо, щоб запобігти потраплянню дітей до інтернатів.
Зараз в системі інтернатної освіти перебуває 106 тисяч дітей, або 1,5% дитячого населення країни, з них лише 6 тисяч дітей, батьки яких померли або позбавлені батьківських прав. Усього в Україні діє 580 інтернатних закладів в системі освіти. І один з них діє в місті Луцьк – це Комунальний заклад "Луцький навчально-виховний комплекс загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ст. -правознавчий ліцей з посиленою фізичною підготовкою Луцької міської ради Волинської області".
Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки була схвалена урядом у серпні 2017 року і передбачає три етапи реалізації.
Перший етап (2017-2018 рр) передбачає аналіз існуючої мережі інтернатних закладів, розробку та прийняття нормативно правової бази, залучення інвестицій для реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.
Другий етап (2019-2024 рр) - виконання регіональних планів реформування інтернатних закладів, припинення практики влаштування дітей віком до трьох років до інтернатів, зменшення кількості дітей, які виховуються в інтернатних закладах, шляхом їх влаштування до сімейних форм виховання, забезпечення доступності послуг для дітей та сімей з дітьми відповідно до їх потреб на рівні територіальної громади, тощо.
На третьому етапі (2025-2026 рр) передбачається аналіз досягнення очікуваних результатів та визначення стратегічного напрямку подальшого розвитку системи забезпечення та захисту прав дітей.
Однак, вже зараз у 2018 році начальник управління освіти Луцької міської ради Лещенко Зіновія Богданівна вирішила самочинно і поспіхом закрити початкову школу при КЗ «Луцький навчально-виховний комплекс загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ст.» та відібрати корпус, в якому навчаються дітки і який використовується в навчанні, під садочок, хоча там немає жодних належних умов, яким повинен відповідати будь-який дошкільний заклад освіти.
Крім того, як відомо дана школа-інтернат знаходиться на вул. Дубнівській і це єдина школа, яка територіально доступна для дітей, які проживають у цьому мікрорайоні, адже інші школи знаходяться набагато далі і є переповненими.

Тому даною петицією вимагаємо:
1) заборонити закривати початкову школу в комунальному закладі «Луцький навчально-виховний комплекс загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ст. -правознавчий ліцей з посиленою фізичною підготовкою Луцької міської ради Волинської області»;
2) заборонити відібрати корпус, в якому навчаються діти, під садочок.

На електронну петицію щодо функціонування початкової школи в комунальному закладі «Луцький навчально-виховний комплекс загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів — правознавчий ліцей з посиленою фізичною підготовкою Луцької міської ради Волинської області» інформуємо наступне.
28.09.2017 набрав чинності новий Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 № 2145-УІІІ (далі - Закон), що регулює суспільні відносини в процесі реалізації конституційного права людини на освіту, права та обов’язки фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у реалізації цього права, визначає компетенцію державних органів та органів місцевого самоврядування у сфері освіти, а також вносить суттєві зміни до цілої низки законів, у тому числі до Закону України «Про загальну середню освіту».
Згідно з пунктом 31 статті 48 Закону України «Про загальну середню освіту» до 1 вересня 2018 року органам місцевого самоврядування необхідно забезпечити зміну типу підпорядкованих шкіл-інтернатів на гімназію, ліцей відповідно до вимог цього Закону із збереженням у складі цих закладів освіти інтернатів з частковим або повним утриманням учнів (вихованців) за рахунок засновника (засновників).
Кожна особа має право здобувати початкову та базову середню освіту в закладі освіти (його філії), що найбільш доступний та наближений до місця проживання особи.
У ст. 13 Закону України «Про освіту» закріплене право особи здобувати початкову освіту в комунальному закладі освіти, за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає ця особа, та гарантується право особи обрати інший заклад освіти.
Відповідно до Порядку ведення обліку дітей шкільного віку та учнів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.09.2017 № 684, з метою забезпечення здобуття громадянами повної загальної середньої освіти та визначення механізму зарахування дітей до перших класів рішенням виконавчого комітету Луцької міської ради від 24.01.2018 №23-1 «Про затвердження мікрорайонів закладів загальної середньої освіти та ведення обліку дітей шкільного віку та учнів» закріплено вулиці обслуговування за кожною школою.
За комунальним закладом «Луцький навчально-виховний комплекс загальноосвітня школа-інтернат І-ІІІ ступенів - правознавчий ліцей з посиленою фізичною підготовкою Луцької міської ради Волинської області» на даний час не закріплено мікрорайон обслуговування школи І ступеня.
Відповідно до Закону України «Про звернення громадян» пропозиції, викладені в електронній петиції, можуть реалізовуватися органом, якому вона адресована, шляхом прийняття відповідного рішення з питань, віднесених до його компетенції.
Тому, враховуючи вище зазначене, інформуємо, що до 01.09.2018 буде затверджено Статут закладу у новій редакції із забезпеченням функціонування школи І ступеня у його структурі.