+ ще 172 громади!

Навести лад в діяльності ГО «Порятунок чотирилапих» під керівництвом Новарчук Б.Б. та звернутись до місцевих рад інших міст та сіл України.

ЕКОЛОГІЯ

Після зміни керівництва Луцького КП «Ласка», колишній директор Новарчук Б.Б. за допомогою своєї новоствореної ГО «Порятунок чотирилапих» почала заключати Договори на відлов, стерилізацію і вакцинацію безпритульних тварин в інших містах не тільки Волинської області, але і всієї України.
Вже неодноразово у м. Луцьку були помічені чужі тварини з інших міст, яких впізнали волонтери. За цими тваринками приїздили волонтери і позабирали назад у свої міста. До речі, собаки були нестерилізовані. Останній викривальний випадок – песик Бім зі Славути (Хмельницька область). Причетність до цього песика підтвердила і сама Новарчук Б.Б. на своїй сторінці у ФейсБук. Можливо діє якийсь Акційний чартерний маршрут для тварин з інших регіонів саме у Луцьк? Не знаємо! Але ця тваринка 1,5 місяці бігала вулицями обласного центру Волині і була до того ж некастрована. Це, можливо пов’язано з тим, що у Договорах прописаний пункт про повернення тварин на попереднє місце перебування або без такого повернення, з наданням Виконавцю права самостійно визначити подальшу долю тварин. Тобто за бюджетний кошт ГО «Порятунок чотирилапих» просто звозить велику кількість безпритульних тварин в обласний центр Волині.
Таким чином, згадана ГО «Порятунок чотирилапих» і її керівник Новарчук Б.Б. своїми протиправними діями погіршують і так непросту ситуацію з безпритульними тваринами у м. Луцьк, збільшуючи їх кількість у геометричній прогресії; піддають небезпеці життя та здоров’я цих невинних собак, а також провокують збільшення аварійної ситуації на дорогах міста, адже тварини на новому місці поводять себе розгублено. Крім того, перевозячи невакцинованих тварин з одного регіону в інший, без необхідного терміну карантинування, ГО сприяє загрозі розповсюдження зоонозних хвороб, які є небезпечними як для життя тварин, так і для життя лучан та може призвести до спалахів сказу.
Крім того, ГО «Порятунок чотирилапих» має виконувати умови щодо реєстрації тварин, які віддаються, а саме – вони всі мають бути зареєстровані у системі Animal-ID. Жодна тварина не зареєстрована в цій системі.
Згідно Договорів, укладених між ГО «Порятунок чотирилапих» та КП «Славутське житлово-комунальне об’єднання», Виконавець, тобто ГО під керівництвом Новарчук Б.Б., має право НЕ ПОВЕРТАТИ тварин на місце вилову. Тобто, м. Славута вирішує свої проблеми за рахунок безпеки Луцької громади.
Враховуючи вищенаведені факти, вимагаємо від місцевої влади та правоохоронних органів міста Луцька втрутитись в дану ситуацію і навести лад в діяльності зазначеної ГО «Порятунок чотирилапих» та її членів, адже навіть Держпродспоживслужба у Волинській області не хоче і не намагається проконтролювати діяльність вищезазначеної ГО, чим сама сприяє погіршенню ситуації у м. Луцьку з безпритульними тваринами. Крім того, звертаємось до депутатів Луцької міської ради, щоб вони звернулися з офіційним зверненням до місцевих та селищних рад інших регіонів України з вимогою не вирішувати свої проблеми за рахунок лучан. Зробіть все від Вас можливе аби надалі Договори у такому вигляді та такого плану не заключались.

На Вашу петицію про наведення ладу в діяльності ГО “Порятунок чотирилапих” під керівництвом Новарчук Б.Б. та звернення до місцевих рад інших міст та сіл України повідомляємо наступне.
З метою запобігання виникненню та поширенню зооантропонозних інфекцій серед людей Луцькою міської радою затверджено Правила утримання тварин у місті Луцьку, Програму регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами у місті Луцьку на 2019-2020 роки, прийнято рішення від 25.09.2013 №45/31 “Про удосконалення чисельності безпритульних тварин”, виділено і облаштовано на території міста пункти місця для їх вигулювання, забезпечується відлов, тимчасове утримання та регулювання чисельності бродячих тварин.
Відповідно до ч. 2 ст. 22 Закону України “Про громадські об'єднання” втручання 'органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб у діяльність громадських об'єднань, так само як і втручання громадських об'єднань у діяльність органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, не допускається, крім випадків, передбачених законом.
Зазначені у петиції обставини свідчать про можливі порушення ветеринарно-санітарних вимог громадською організацією “Порятунок чотирилапих”, якій Держпродспоживслужбою видано ліцензію на провадження ветеринарної діяльності.
Як передбачено ч. 7 ст. 19 Закону України “Про ліцензування видів господарської діяльності” контроль за додержанням ліцензіатами вимог ліцензійних умов здійснюють у межах своїх повноважень органи ліцензування шляхом проведення планових і позапланових перевірок відповідно до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.
Згідно з Положенням про Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.09.2015 № 667, Держпродспоживслужба відповідно до покладених на неї завдань організовує, здійснює у межах повноважень, передбачених законодавством, державний нагляд (контроль) щодо: дотримання вимог санітарного законодавства; здоров’я та благополуччя тварин; дотримання вимог щодо ідентифікації та реєстрації тварин.
З огляду на зазначене Держпроспоживслужбі направлено Вашу петицію для розгляду та вжиття відповідних заходів реагування в межах компетенції.
З приводу звернення до місцевих рад інших міст та сіл України інформуємо про внесення на розгляд відповідної постійної комісії міської ради порушених у Вашій петиції питань.
У разі Вашої незгоди із наданою відповіддю роз’яснюємо, що згідно ст. 55 Конституції України Ви маєте право на оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб’єкта владних повноважень до вищестоящого органу або до суду.