+ ще 181 громадa!

Щодо зміни місця розташування пам’ятника Степанові Бандері у місті Луцьку.

Уже більше п’яти років в Луцьку точаться суперечки щодо місця розташування пам’ятнику Степану Бандері. У 2008 році міська рада прийняла рішення про його встановлення на площі перед міським відділом РАЦСу. Значна частина лучан, в тому числі знані в області архітектори, вважають нелогічним монумент Бандери перед будинком урочистих подій, який не асоціюється з боротьбою, а є символом любові та примирення. В цьому місці логічніше виглядав би пам’ятник сім’ї, матері, тощо.
В Луцьку і так мають місце абсурдності, коли біля театру імені Тараса Шевченка розташовано пам’ятник Лесі Українці, а біля університету Лесі Українки пам’ятник Тарасу Шевченку.
Крім того, під пам’ятник Степану Бандері закладено лише постамент, а кошти на саму скульптуру відсутні. В січні поточного року, попри наявність більш нагальних проблем у місті сесією міської ради вирішено виділити на встановлення пам’ятника Бандери 200 тис.гривень, хоча ще у травні 2013 року в обласному центрі створили Благодійний фонд «Спорудження пам’ятника Степану Бандері у місті Луцьку». Головою правління фонду став тодішній народний депутат із Волині, свободівець Анатолій Вітів і передбачалось, що спорудження монумента буде здійснюватись за пожертви громадян та суб’єктів підприємницької діяльності. Громаді цікаво дізнатись, скільки на сьогодні зібрано коштів для встановлення пам’ятника Бандері і скільки ще знадобиться для завершення.
Найкращим вибором з точки зору зручного, достойного, логічного та загальноприйнятного місця для встановлення скульптури на думку багатьох лучан є сквер на перетині вулиць Степана Бандери та Винниченка, який знаходиться в центральній історичній частині міста (а не в спальному районі), розташований на однойменній вулиці і завдяки своєму вигідному місцезнаходженню є більш доступним для відвідування туристами та гостями міста.
Виходячи з викладеного пропонуємо внести зміни до попередніх рішень міської ради і визначити місцем встановлення пам’ятнику місцевого значення Степану Бандері сквер на розі перетину вулиць Винниченка та Степана Бандери. Спрямувати кошти міського бюджету у сумі 200 тис.грн., які в поточному році виділені на монумент Бандері на вирішення соціальних проблем лучан.

Дата створення:

Станом на 14 жовтня петицію підписали 231 особа з 300 необхідних.