Заборонити використання та продаж одноразових поліетиленових пакетів у місті Луцьку та Волинській області

ЕКОЛОГІЯ

Всі ми добре знаємо що період розкладу політелену становить біш ніж за 200-ті років, а під час згорання виділяє небезпечні токсичні речовини. В багатьох розвиненних країнах прийняті закони, які прямо забороняють використовувати поліетиленові пакети. Замість небезпечного поліетилену можна використовувати бумажні або тканинні торбини, які є безпечні для людини і нашої матінки Землі!
Оберігаймо себе і оберігаймо навколишнє середовище нам і нашим нащадкам ще тут жити!!!

Відповідно до Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” міська рада та її виконавчі органи не наділені повноваженнями забороняти використання чи продаж тих чи інших товарів. Одноразові поліетиленові пакети – це є різновид пакувальних матеріалів, які офіційно дозволені для використання.
Проблема, яка викладена в петиції стосується скоріше не самого існування поліетиленових пакетів, як одного з різновидів пакувальних матеріалів, а надмірного, часто необдуманого використання, поводження з використаною упаковкою в побуті та відсутністю досконалих методів її вилучення із сміттєвої маси та утилізації.
В місті Луцьку з серпня 2015 року введено в експлуатації новий полігон твердих побутових відходів с.Брище, на якому перед захороненням всі відходи сортуються. Тепер більшість полімерних відходів, в тому числі і поліетиленові пакети, що потрапляють у сміття відсортовуються і йдуть на повторну переробку. Таким чином суттєво зменшується негативний вплив на довкілля від синтетичних матеріалів, які дуже тривалий термін розкладаються в природі під дією біологічних факторів. Луцька міська рада і надалі удосконалюватиме методи роздільного збирання відходів, шляхом встановлення контейнерів для роздільного збору біля житлових будинків.
Надмірна кількість поліетиленової тари у побуті – це приклад необдуманої побутової поведінки окремо взятої людини. Адже завжди існує альтернатива при використанні одноразової упаковки чи заміною її багаторазовою. У більшості супермаркетів вже є пропозиція багаторазових торбин чи паперової тари на заміну одноразовим поліетиленовим пакетам. Власне, вибір робить споживач.
Відділ екології Луцької міської ради організовує роботу з популяризації еко-безпечного (сталого) розвитку міста шляхом випуску листівок про доцільність обмеження використання одноразової поліетиленової тари, впровадження у школах міста проекту „Еко-торба” , спільно з Волинським обласним телебаченням підготовлено документальний фільм про шкідливість пластикової тари та упаковки, який багаторазово демонструвався на телебаченні та різноманітних навчально-виховних заходах екологічного спрямування.

Петицію підписали 321 особа з 300 необхідних.