Про недопустимість забудови зелених зон міста багаповерховими будинками у центрі Луцька навпроти гімназії №4 на схилах скверу, що виходить на вул.Глушець біля входу у парк ім.Лесі Українки

Громадяни міста, у тому числі представники фахового експертного середовища глибоко стурбовані протиправними, нерозсудливими, що мають виразні корупційні ознаки рішеннями окремих суб’єктів публічної служби про санкціонування приватної забудови зелених зон міста, археологічних пам’яток, що належать громаді і є у загальному користуванні, зокрема, про надання юридичній особі - Волинській єпархії УПЦ КП пів гектара зеленої зони – земельної ділянки, яка знаходиться у центрі міста Луцька навпроти 4 гімназії на схилах скверу, що виходить на вул.Глушець біля входу у парк ім.Лесі Українки - для забудови церкви ікони Холмської Богоматері та разом із нею … двох п’ятнадцятиповерхових будинків і низки допоміжних будівель, гаражів тощо «для розрахунку зі спонсорами будівництва церкви», про що представники церкви безсоромно заявили під час містобудівної ради представників громадськості та фахового експертного середовища від 11 листопада 2016 року, якими ухвалено резолюцію про неприпустимість багатоповерхового будівництва на схилах скверу біля Луцької гімназії№4 та категорично засуджено прийняття такого нерозсудливого містобудівного рішення, що, окрім іншого, зачіпає законні права та інтереси (загрожує безпеці) більш як 84 сім’ям існуючого чорнадцятиповерхового будинку (так як заплановані багатоповерхівки мають розміститись на недопустимій будівельними нормами відстані від існуючого 14-типоверхового будинку на схилі, знищивши зелені насадження, що укріплюють схил).
Ігноруючи Закон, зацікавлені бізнесмени, в т.ч. у рясах, продовжують пропихати означений проект, що, за висновками спеціалістів, не відповідає Генплану, державним будівельним нормам, зонуванню, інтересам громади та здоровому глузду. Напередодні Великодніх свят організованою групою осіб під керівництвом Михаїла Онищука самоправно, всупереч Закону, під приводом «прибирання», знищено зелені насадження (дерева та чагарники), що росли на схилі біля чотирнадцятиповерхового будинку №22 на Волі, чим завдано шкоди громаді на значну суму.
Керуючись Конституцією України, Європейською конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод, Цивільним кодексом України, Земельним кодексом України, Законом України «Про основи містобудування», Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності», Законом України «Про архітектурну діяльність», Законом України «Про землеустрій», Законом "Про місцеве самоврядування в Україні», іншими актами чинного законодавства, що відповідають Основному Закону,
ПРОСИМО :
1.Не погоджувати надання юридичній особі - Волинській єпархії УПЦ КП чи іншим зацікавленим третім особам пів гектара зеленої зони – земельної ділянки, яка знаходиться у центрі міста Луцька навпроти 4 гімназії на схилах скверу, що виходить на вул.Глушець біля входу до парку ім.Лесі Українки, - для забудови церкви ікони Холмської Богоматері та разом із нею … двох п’ятнадцятиповерхових будинків і низки допоміжних будівель, гаражів тощо «для розрахунку зі спонсорами будівництва церкви».
2. Доручити повноважним органам та особам проведення перевірки на предмет дотримання забудовником вимог земельного, містобудівного та природоохоронного законодавства під час триваючого будівництва означеної церкви у центрі міста Луцька навпроти 4 гімназії на схилах скверу, що виходить на вул.Глушець біля входу в парк ім.Лесі Українки.
3. Зобов’язати Михаїла Онищука усунути негативні наслідки, завдані громаді міста, самоправним, всупереч Закону, знищенням зелених насаджень (дерев та чагарників), що росли на схилі біля чотирнадцятиповерхового будинку №22 на Волі, шляхом посадки нових зелених насаджень на місці знищених.

На Вашу петицію щодо недопустимості забудови зелених зон міста навпроти гімназії № 4 повідомляємо.
Детальний план території вулиць Глушець-Паркова у місті Луцьку 25.10.2016 року був винесений на розгляд архітектурно-містобудівної ради.
Членами містобудівної ради було вказано на необґрунтованість та недоцільність будівництва двох 14-ти поверхівок поряд з церквою.
Більшістю голосів (9 гол.) було вирішено доопрацювати ДПТ вулиць Глушець-Паркова та повторно винести на розгляд архітектурно- містобудівної ради без багатоповерхової забудови.
Після внесення коректив ДПТ вулиць Глушець-Паркова 06.04.2017 року був повторно винесений на засідання архітектурно-містобудівної ради.
Більшістю голосів було рекомендовано затвердити ДПТ із зауваженнями містобудівної ради, які необхідно врахувати при подальшому проектуванні, а саме:
запроектувати в районі спорудження Храму Ікони Холмської Божої Матері сходи та доріжку, які б забезпечили вільний доступ громадян міста Луцька, також учнів гімназії №4 та студентів Педагогічного коледжу із проспекту Волі до вул. Глушець і Центрального парку культури і відпочинку ім. Лесі Українки;
будівництво храмових споруд (гаражів, господарських будівель) не передбачено ні генеральним планом ні планом зонування міста Луцька. На проектній території передбачена зелена зона міста;
будівництво господарської споруди запроектовано з порушеннями побутового розриву до існуючого багатоповерхового житлового будинку;
Враховуючи, що проектом не визначені межі ДПТ, обмежити розробку його проектними пішохідними алеями від проспекту Волі до вул. Глушець по обидва боки запроектованої культової споруди, або накласти сервітут на влаштування пішохідних проходів.Також інформуємо, що членами постійно діючої комісії з визначення стану зелених насаджень та ухвалення рішення про їх видалення 19.04.2017 проведено обстеження зеленої зони і зафіксовано пні видалених дерев та кущів.
Релігійна громада Ікони Холмської Божої Матері із заявою про надання дозволу на видалення зелених насаджень на земельній ділянці на проспекті Волі, 24, до міської ради не зверталась, обстеження зелених насаджень не проводилось і ордер на їх видалення не видавався.
Міською радою 20.04.2017 направлено листи начальнику Державної екологічної інспекції у Волинській області та начальнику Луцького відділу поліції ГУ НП у Волинській області з проханням провести перевірку по даному факту, встановити та вжити заходів для притягнення до передбаченої чинним законодавством відповідальності осіб, винних у порушенні встановленого Порядку видалення зелених насаджень.
Відповіді на наші листи з цих установ ще не отримали. Питання перебуває на контролі.